Medicina alternativa in hepatita C
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Medicina alternativa nu este o solutie in sensul vindecarii. Desi exista anumite practici traditionale in cazurile de hepatita, acestea nu si-au dovedit eficienta si sunt, cu siguranta, foarte periculoase, motiv pentru care nu le vom mentiona.
Ceea ce poate face medicina naturista este sa ajute organismul sa se vindece, sa compenseze disfunctia hepatica si sa combata intr-o masura efectele secundare ale medicatiei, prin detoxifiere si compensarea unor neajunsuri.
Cura cu oua de prepelita
Primii care s-au gandit sa domesticeasca prepelita au fost, ca de obicei, chinezii. De la ei au preluat aceasta indeletnicire, inclusiv beneficiile ei, japonezii. Daca prepelita europeana mai este inca migratoare, produce si cloceste, o data pe an, pana la 12 oua, cea japoneza produce anual peste 250 de oua, insa nu mai are aptitudini de zbor si nici nu cloceste.
Micutul ou de prepelita contine intregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf si potasiu. Dincolo de alte beneficii directe, cura cu oua de prepelita sporeste rezistenta adultilor constransi sa urmeze un regim alimentar.
In cazul afectiunilor hepatice, se recomanda cura cu 240 de oua. Aceasta se desfasoara pe parcursul a 49 de zile, astfel: in prima zi, 3 oua; a doua zi, 3 oua; a treia zi, 4 oua; incepand cu a patra zi si pana in a 49-a zi, se iau cate 5 oua pe zi.
In timpul curei sunt interzise bauturile alcoolice.
Ouale se administreaza dimineata, inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg, fara sare sau zahar. Cei care au probleme cu gustul pot sa le amestece cu miere de albine sau pulpa de fructe.
Micul dejun se va servi dupa aproximativ doua ore, acesta fiind alcatuit, de preferinta, din hrana rece. In cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumatate de ora dupa administrarea continutului oualor.
Cura cu clorofila
Clorofila declanseaza procese puternice de dezintoxicare, favorizeaza asimilarea si fixarea mineralelor vitale, stopeaza infectiile.
Cel care va beneficia in primul rand de pe urma curei cu clorofila va fi sangele. Tulburarile de coagulare, anemia, carentele de calciu si magneziu vor fi rapid compensate de aceasta cura.
Cura cu clorofila este contraindicata persoanelor cu diaree acuta, cu colita de fermentatie, precum si celor al caror colon este foarte sensibilizat. Persoanele care au suferit operatii de by-pass coronarian sau care sufera de tromboza vor face aceasta cura numai la recomandarea si sub supravegherea medicului.
Iata doua metode prin care putem obtine extractul de clorofila:
Cu ajutorul mixerului electric. Pentru obtinerea unui pahar (200 ml) de extract de clorofila, intr-un vas de plastic se pune un manunchi de mladite verzi de plante (cat sa poata fi cuprins intre degetul mare si aratator) si un pahar de apa plata. Se marunteste planta foarte bine (vreme de 3-5 minute) cu ajutorul mixerului, dupa care se filtreaza imediat printr-un tifon. Se consuma preparatul imediat dupa filltrare, asa incat sa nu se oxideze.
Prin macerare. Aceeasi cantitate de mladite verzi se toaca marunt pe o planseta de lemn. Imediat dupa tocare, planta este pusa cu tot cu suc intr-un pahar cu apa plata si se lasa la macerat la temperatura camerei, vreme de sase ore, dupa care se filtreaza prin tifon. Dupa filtrare, extractul obtinut se consuma imediat.
Se folosesc numai tulpini de plante alimentare. Nu folositi plante pe care nu le cunoasteti sau a caror provenienta este incerta, deoarece pot avea efecte toxice imprevizibile (fie datorita toxicitatii plantei in sine, fie datorita stropirii plantei cu substante chimice, ingrasaminte etc.). Cu cat verdele plantei este mai intens, cu atat efectele sale vor fi mai puternice, deoarece si continutul de clorofila va fi mai ridicat.
Iata cateva plante frecvent folosite in terapia cu clorofila:
- fire verzi de zarzavat: patrunjel sau telina, in anumite cazuri frunze de ceapa verde sau usturoi;
- tulpini tinere de urzica sau frunze verzi de leurda ori papadie;
- mladite verzi, de circa 8 cm inaltime, de grau, orz sau ovaz;
- tulpini tinere de lucerna.
O cura standard cu clorofila dureaza 12 zile si va decurge astfel:
- In prima zi – un sfert de pahar (50 ml) de extract de clorofila, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte mesei de dimineata.
- In a doua zi se va dubla cantitatea (100 ml), care va fi bauta in doua reprize, cu 30 de minute inaintea mesei de pranz si de seara.
- Intre ziua a treia si a unsprezecea se mareste doza cu cate un sfert de pahar pe zi (150 ml, 200 ml, 250 ml etc.), repartizandu-se in trei parti egale, luate cu 30 de minute inaintea celor trei mese principale.
- In a douasprezecea zi se bea cate un pahar de extract de clorofila inaintea fiecarei mese. Este de preferat ca in ultima zi de cura sa nu se consume altceva decat orez fiert si sarat dupa gust, pentru ca efectele de dezintoxicare sa fie mai intense.
O mentiune speciala merita facuta pentru orzul verde care contine:
- de 250 de ori mai multa vitamina A decat salata verde;
- de 25 de ori mai mult potasiu decat bananele;
- de 11 ori mai mult calciu si de 23 de ori mai multa biotina decat laptele;
- de 11 ori mai mult fier decat telina;
- de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
- de 10 ori mai multa vitamina B1 decat spanacul.
Se consuma 3 x 50 ml pe zi.
Cura cu grau incoltit
Germenii de grau (graul incoltit) sunt seminte care trec din starea de viata latenta in stare activa, proces care determina o serie de transformari biochimice si de structura. In acest moment, samanta incoltita contine maximum de substante folositoare organismului uman. 100 grame germeni de grau contin: 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. La aceste minerale se adauga vitaminele A, B, E, K, D, PP, enzime si anumiti hormoni vegetali.
Modul de administrare si durata curei cu grau incoltit
Administrarea germenilor de grau se face dimineata, pe stomacul gol. Graul incoltit se poate da prin masina de tocat, pentru a fi maruntit, dupa care se amesteca cu miere. Exista si o serie de retete de combinare a graului germinat cu alte alimente-medicament. Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi.
Primele efecte ale consumarii graului incoltit se pot observa dupa 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare, insa, dupa 2-3 luni sau 6-12 luni, in cazul persoanelor care sufera de afectiuni grave.
Contraindicatii ale curei cu grau incoltit
Germenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.
Sortimente de grau germinat ce se gasesc in comert
In comert se gaseste grau incoltit sub forma de: pulbere obtinuta prin uscarea si macinarea graului incoltit; fulgi obtinuti prin prelucrarea mecanica a boabelor de grau incoltit; diferite combinatii de fulgi sau pulbere de germeni de grau cu fructe uscate (catina, fructe de padure, fructe exotice). Sunt de preferat boabele germinate proaspete care se pot pregati in casa, asa cum am aratat intr-un alt articol.
Cura cu suc de lamaie
Exercita un efect depurativ, neutralizant al aciditatii sangelui, tonifiant al peretelui capilar. Se incepe cu sucul de la o lamaie, crescand zilnic doza cu cate o lamaie, pana se ajunge la 7 lamai pe zi. Din ziua a 8-a se scade cate una pana se ajunge la o lamaie. Durata curei este de 14 zile, iar dupa o pauza de 2 saptamani se poate relua.
In tot acest timp, raman valabile regulile: Nu alcool! Nu grasimi in exces! Pe cat posibil, atingerea si mentinerea unei mase corporale normale! Odihna suficienta, suficiente ore de somn!
Text: Mihaela Serea.