Marea si virtutile ei terapeutice

Daca stii sa iei totul cu masura, vacanta la mare se poate transforma intr-o cura de sanatate.

O piele bronzata nu este doar o piele frumoasa. Ea ascunde secretul simbiozei cu mediul, ascunde chimia complicata a comunicarii prin substante si etaleaza vigoarea unui organism sanatos.

Pielea este cel mai mare organ al corpului
La un adult, pielea are o suprafata totala de aproximativ doi metri patrati si cantereste in jur de 3 kg. Grosimea ei variaza, in functie de zona corpului pe care o acopera, intre 0,5 si 5 mm. Este mai subtire in zonele mai putin expuse la presiune si pe interiorul articulatiilor (brate, genunchi, zone inghinale) si mai groasa in zonele solicitate, in special, talpi.

Se stie ca pielea are doua straturi: derma si epiderma. Derma este stratul de la interior, stratul germinativ, ale carui celule se divid, se dezvolta si iarasi se divid. Celulele nou formate, acumuleaza o proteina specifica, cheratina. Pe masura ce se cheratinizeaza, epiteliile sunt impinse spre exterior de celulele nou aparute.

Intr-un interval de 3-4 saptamani, aceste celule ajung la suprafata, in stratul epidermic, unde mor. Treptat, celulele moarte se desprind, parasesc corpul si sunt inlocuite de alte celule care migreaza din interior.

Sub epiderma se gasesc celulele pigmentare, melanocitele. Acestea produc pigmentii numiti melanina, pentru a ne proteja de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. Melanina absoarbe energia luminii, devenind mai inchisa la culoare; acesta este motivul pentru care pielea se bronzeaza, daca este expusa la soare.

Pielea este mai mult decat un invelis protector. Ea are capacitatea de a face, in anumite limite, schimb de substante cu mediul.

In derma se gasesc numeroase vase sangvine. Pere?ii acestor vase sunt osmotici, adica de o permebilitate selectiva. Astfel, ei permit iesirea unei cantitati de apa cu sarurile dizolvate in ea, in procesul de transpiratie. In sens invers, din piele patrund in vasele sangvine – apoi, prin circulatie, in tot organismul – anumite substante din mediu.

Talasoterapia – in orice anotimp
Pe acest proces se bazeaza, in mare masura, talasoterapia. Microelemetele din mediul marin, in special ionii de calciu, magneziu, potasiu, iod, patrund prin piele in circulatia sangvina, raspandindu-se in interiorul organismului. Acest proces este favorizat de o temperatiura relativ ridicata a apei.

Pentru ca sezonul de cura marina naturala este limitat, a aparut nevoia ca talasoterapia sa se poata practica si in alta parte decat la mare (ocean) si in alt anotimp decat vara. Au fost create centre de talasoterapie, mai bine zis de neotalasoterapie, centre in care, in tot timpul anului, apa de mare incalzita este introdusa in piscine special amenajate.

Sub indrumarea cadrelor cu pregatire speciala si la recomandarea medicului, se pot practica diverse proceduri care apartin talasoterapiei:
– baile de apa marina;
– gimnastica efectuata in submersie marina;
– hidromasaj;
– bai si cataplasme cu alge;
– impachetari cu namol sapropelic etc.

Toate aceste proceduri terapeutice urmaresc in special readaptarea functionala a aparatului locomotor. Centre de acest gen au aparut la Eforie si Mangalia.

Cura heliomarina si beneficiile ei
Stiind ca prefixul "helio" se refera la soare (de la Helios, zeul Soarelui, la greci), deducem ca termenul "heliomarin" presupune asocierea soarelui cu apa de mare si intreg climatul marin, inclusiv curenti si aerosoli.

In cazul omului sanatos, cura heliomarina exercita efecte dintre cele mai binefacatoare.
– Contribuie la destresare, la ridicarea tonusului psihic prin relaxare si integrarea in cadrul natural al marii si in climatul caracteristic. In acest sens, sunt mult mai benefice sejururile in locatii mai putin modernizate, mai salbatice, in care nu se cauta reproducerea civilizatiei urbane, cu aglomeratia si factorii ei de stres.

– Ajuta la calirea organismului ca si la revigorarea sa pe calea helioterapiei, a talasoterapiei, a ameliorarii respiratiei prin intermediul inspirarii unui aer de o deosebita puritate, a combaterii sedentarismului prin intermediul plimbarilor, jocurilor si alergarilor pe malul marii etc.

– Are rol benefic, mai ales in cazul copiilor, in profilaxia a numeroase boli, care de regula asalteaza aceasta categorie de varsta. In mod special, este cunoscuta importanta expunerii la soare pentru sintetizarea vitaminei D, indispensabila fixarii calciului in oase. De aceea, cura heliomarina este recomandata in prevenirea rahitismului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste