Măştile populare de Sf. Andrei în viziunea meşterului Popa

mesterul-n-popa-si-o-masca

Măştile tradiţionale vs măştile americane. De ce în loc să sărbătorim Sf. Andrei cu măşti tradiţionale populare,  celebrăm Halloween-ul american cu o lună în avans?

Pentru că românii au preluat o sărbătoare de la americani dar mulţi dintre ei nu cunosc date despre sărbătorile şi datinile neamului românesc ne-am gândit să vă prezentăm mai multe măşti populare ce ţin să ne amintească de istoria poporului dacic, din care ne tragem. Aflaţi că şi în noaptea de Sf. Andrei se alungă spiritele rele.

Citeşte şi Nu doar de Halloween se alungă duhurile rele

Un meşter popular a vrut să ducă mai departe tradiţia şi obiceiurile dacilor şi a creat o serie de costume populare şi măşti care să marcheze începutul iernii în satele româneşti. Pasiunea de a face măști a dobândit-o de la bătrâni precum: Vasile Filimon, Ioan Țîlică, Nicolae Muraru, Vasile Davidoaia şi de la un unchi de-al său, Gh. Stamate.

Măştile populare de Sf. Andrei – Meşterul N. Popa

Potrivit muzeulpopa.ro, Dl. N. Popa s-a născut în anul 1919, la data de 13 august, în satul Târpești, jud. Neamț, iar anii copilăriei şi i-a petrecut în satul natal. A avut încă de mic o predispoziţie către sărbătorile iernii, către arta spectacolului. Astfel că a ales ca în viaţă să se ocupe cu următoarele:

  • confecţionatul de măşti populare
  • costume tradiţionale
  • texte şi versuri pentru spectacolele ce au loc iarna
  • De asemenea, i-a plăcut să culeagă şi să creeze folclor
[gallery ids="320569,320570,320571,320572"]

Cum a început să creeze

Începând cu anii ‘60, în urma unor săpături arheologice din zona comunei Petricani, meşterul Neculai Popa, pornind de la o farsă pe care a vrut să o facă arheologilor, el ajunge să-i placă sculptura. Aşadar totul a pornit de la acest mic joc, iar Meşterul Popa a început prin a modela mai întâi următoarele obiecte:

  • idoli mici din argilă
  • mici figurine zoomorfe din piatră

A avut norocul să fie apreciat şi încurajat astfel că a decis să continue şi datorită numeroaselor premii obţinute a putut deschide un muzeu sătesc, lucru pe care îşi dorea de multă vreme să-l pună în practică.

Casa cu măşti a meşterului Popa

A fost ridicată în anul 1913, iar acum găzduieşte o parte din colecţia sa etnografică,  majoritatea sculpturilor în lemn şi piatră, dar şi costume, măști sau alte accesorii necesare spectacolelor de teatru popular, realizate de Neculai şi soţia acestuia, Elena Popa.

 Meşterul Popa a dus meseria de confecţioner de măşti la rang înalt. Spunem asta pentru că dacă veţi lua o mască simplă care nu a fost confecţionată cu grijă după anumite reguli ştiute doar de renumitul meşter Popa, veţi observa că se vor strica extrem de repede. Măştile lui au căutare şi de Sf. Andrei dar şi de Anul Nou.

Categoriile de măşti create de Popa

  •  antropomorfe (bătrân, babă, urât, drac, cucoană Anul nou, Anul vechi, doctor, ofițer, evreu, negustor, țigan, țigancă, harap, etc.)
  • zoomorfe (urs, țap, berbec, capră)

Citeşte şi Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Sursa foto: Mulţumim pentru fotografii dl. Damian Popa, băiatul meşterului N. Popa

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate