Nu doar de Halloween se alungă duhurile rele

copii deghizati

După ce Halloweenul de anul trecut a fost 'înăbușit' de tragedia Colectiv, credeam că adorarea acestei sărbători va mai scădea în intensitate, dar nu a fost așa. Au revenit petrecerile la școală, goana după costumații și cumpărături.

Nu adoptarea în sine a sărbătorii mă deranjează, ci faptul că, dacă e să celebrăm ziua Sfântului Andrei, patronul nostru spiritual, pentru care primim și zi liberă, nu se întâmplă nimic. Cu riscul de a părea anacronică, vă voi propune o alternativă.

Și de Sfântul Andrei se alungă vârcolacii

Asocierea cu Ajunul zilei de Sfântul Andrei nu e deloc întâmplătoare pentru că există o echivalență între cele două sărbători – aceeași alungare a duhurilor rele, prin intermediul usturoiului și al măștilor populare. Ritualuri precreștine de uitat în oglindă la miezul nopții, de visat ursitul, de pus busuioc sub pernă.

Sunt multe asemănări care converg către aceeași idee: exorcizarea duhurilor rele prin confruntarea cu ele – vrăjitoare, fantome și alte creaturi înfricoșătoare. În noaptea Sfântului Andrei se alungă vârcolacii cu usturoi pus la ferestre și la ușă, se descântă animalele de deochi, se poartă măști care alungă cele rele de la animale, oameni și plante.

Diferența de 'awareness' este dată cred eu de latura comercială, consumistă, pe care occidentalii au știut să o exploateze mai bine – dovleci, vrajitoare, fantome, scheleți în orice formă și textură. De îmbrăcat, de agățat, de mâncat – în această perioadă magazinele sunt pline de dulciuri, decorațiuni, obiecte vestimentare care celebrează Halloween.

Oferta comercială întreține sărbătoarea

De aceea mă întreb de ce nu am putea face lucruri asemănătoare în preajma sărbătorii Sfântului Andrei, ocrotitorul României, cu o zi înainte de Ziua Națională pentru care primim zile libere de la serviciu și de școală? De ce copiii nu ar pregăti la școală mici serbări de ajunul Sfântului Andrei, cu același entuziasm cu care o fac învățătorii, elevii și părinții de Halloween?

Nu pledez pentru interzicerea sărbătorii, nicidecum, pentru că s-a creat deja un curent puternic, ci să construim în paralel, ceva care să ne reprezinte ca popor. Mai ales că există deja tradiții, nu trebuie să inventăm nimic, doar să le scoatem la lumină, să fim creativi și să stârnim apetitul de sărbătoare al copiilor noștri și în ceea ce privește valorile românești.

Mă uit la irlandezi cu câtă frenezie se pregătesc de sărbătoarea Sfântului Patrick, câtă ofertă comercială există pe această temă. Nu am putea face și noi asta? Cu măști populare, cu legături de usturoi, cu busuioc și câte și mai câte. Doar să vrem să le promovăm, nu să le ținem ascunse. Să profităm de entuziasmul copiilor pentru orice motiv de petrecere și să creăm împreună măști și decorațiuni și pentru sărbătoarea autohtonă, nu doar pentru cea importată.

L-a fel s-a întâmplat și cu Valentines Day – a fost greu să rezistăm presiunii mediatice, dar în paralel s-a construit și Ziua de Dragobete. Le sărbătorim pe amândouă sau alegem doar ce ne place, dar măcar avem posibilitatea de a alege. Orice sărbătoare e un bun prilej de a mai ieși din rutină, de a mai netezi asperități, de a mai îmblânzi frigul și de a mai aduce un pic de lumină în atmosfera mohorâtă – de aceea multe astfel de sărbători sunt iarna.

Doar să nu uităm că le avem și pe ale noastre și că le putem face și mai frumoase și mai cunoscute decât sunt. Promit să revin cu o serie de materiale în care să vă povestim despre tradițiile populare de Sfântul Andrei și să găsim împreună modalități atractive de a le aduce în viața noastră și poate chiar și pe rafturile magazinelor.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Sfâantul Andrei

Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie