Mai, luna dedicata florilor

Luna mai este cea care marcheaza trecerea la sezonul estival: plantele nu mai trebuie protejate de intemperii, pentru ca, indiferent cat ar fi de frig noaptea, in mod sigur temperaturile nu vor scadea sub limita suportabilitatii florilor. De aceea, e cazul sa treci deja la reamenajarea spatiului de pe terasa sau balcon, scotand din casa florile in ghivece pe care le-ai tinut peste iarna inauntru, achizitionand noi plante decorative si gandind un nou aranjament pentru a crea un mediu placut.

Desigur, scopul tau este sa obtii nu doar un ambient perfect pentru plante, ci si o oaza de relaxare pentru tine: zona in care investesti efort si imaginatie va fi locul in care sa te poti simti bine de acum inainte, in care sa te poti retrage, fie de una singura, fie alaturi de cateva persoane dragi, impreuna cu care sa-ti bei cafeaua de dimineata sau sa-ti petreci dupa-amieze relaxante.

Plante pe alese
Ce n-ar trebui sa-ti lipseasca dintre plantele de pe balcon? Nu exista un top al celor mai recomandate, insa in mod sigur ai nevoie atat de ghivece cu flori vesel colorate, cat si de cateva plante agatatoare care sa imbrace frumos un spalier sau un perete. Ver­deata de sus pana jos are menirea de a-ti crea o senzatie de intimitate, de izolare fata de restul lumii. De asemenea, ai putea sa achizitionezi cateva specii „tapisante, cu care sa imbraci tulpina sau ghivecele plantelor mari, precum ficusul sau yucca, pentru a obtine un aspect mai exotic.

Parfumul gradinii
Ce-ar fi sa achizitionezi niste flori foarte parfumate, precum iasomia, daca esti o fire „olfactiva? Din pacate, iasomia este o planta accesibila mai degraba celor care stau la curte si e greu de gasit la ghivece, in florarii. Tot pentru cei care au curte, arbustii cei mai parfumati sunt glicina, caprifoiul, lamaita si liliacul, doar ca puietii trebuie achizitionati din timp si abia la anul te vei bucura de parfumul lor deosebit.

Achizitii si inmultire
Daca ai in vedere achizitionarea unei plante cu miros placut, trandafirii ar fi o solutie, dar nu toti sunt parfumati. O idee foarte buna este sa cultivi levantica sau alte ierburi aromate pe care le folosesti in bucatarie. Alte plante cu parfum si care pot creste in ghivece sunt garofitele, regina noptii, lumanarelele (Oenothera biennis) si crinii. Acestea din urma vor inflori la vara.

Printre plantele cu flori vesel colorate pe care ti le recomandam se numara panselutele, petuniile, violetele, muscatele, galbenelele, primulele (zise si ciubotica-cucului) sau impatiens (zisa si sporul-casei). Aceasta din urma are avantajul ca infloreste toata vara si nu este deloc pretentioasa, dar va trebui sa-i ciupesti frecvent varfurile, fie ele si inflorite, pentru a ajuta planta sa se ramifice; nu uita s-o innoiesti an de anl, punand frunzele la butasit, in apa) Mai incearca plante precum azaleele (acestea fiind recomandate pentru spatiile mici, ghivecele cu flori batute putand fi pozitionate in locuri diverse). Daca vrei sa umpli jardinierele care stau pe marginea balconului, in plin soare, poti achizitiona carciumarese, care au o multitudine de culori si sunt rezistente.

„Lucrari de facut
Luna mai este cea care iti ofera ocazia sa „faci curatenie generala printre plantele tale. Profita de faptul ca le scoti pe toate pe balcon si replanteaza florile care au crescut prea mult, schimba mranita, planteaza butasii care au facut radacini sau pune in ghivece adecvate noile achizitii. Taie malditele fara vigoare ale plantelor mari sau tunde plantele agatatoare pentru a le incuraja indesirea si cresterea. Tine cont de noile cerinte de apa ale plantelor si modifica ritmul udarilor.

Ai grija, regandeste locurile in care stau. Va trebui sa le asiguri un pic de umbra mai tutu­ror plantelor, in asa fel incat soarele sa nu cada direct pe ele. De asemenea, ai grija sa cresti umiditatea din aer pulverizand mai des frunzele, insa niciodata pe cele care stau in plin soare (pe acestea le poti pulveriza doar seara, altfel risti sa arzi frunzele din pricina efectului de lupa). Nu uita nici de riscurile la care se expun plantele in aceasta perioada: intram in plin sezon al daunatorilor, asa ca verifica plantele periodic daca nu sunt atacate de paianjeni rosii, paduchi, purici de plante sau de muste albe (aleurodele).

Decorul potrivit
Dupa atata efort depus pentru a le crea plantelor un mediu adecvat, va trebui, evident, sa pui la punct si cateva detalii ce tin de confortul tau personal. Completeaza spatiul liber cu diverse elemente cu scop decorativ: vaze cu flori taiate, felinare in miniatura in care vei pune lumanarele, pitici de gradina la dimensiuni reduse, fluturi de panza sau o mica trusa de gradinarit.

Multicolore, de sezon
Iata cateva achizitii pe care le poti face pentru a da mai multa culoare micii tale gradini. Unele flori nu vor rezista mai mult de o luna, dar le vei innoi pe masura ce se schimba sezoanele.

  • Impatiens, zis „sporul-casei are nevoie de lumina, dar nu directa. Pentru a inflori continuu, planta trebuie curatata mereu de florile ofilite sau de frunzele prea batrane.
  • La lalele, pentru ca florile sa reziste mai mult timp, ghivecele se asaza la semiumbra dupa ce au inflorit.
  •  Panselutele se pot cumpara ca atare si replanta in ghivece. Ele sunt flori sezoniere, care rezista maxim doua luni. Au nevoie de lumina buna si trebuie udate la doua – trei zile.

Pentru cei care dispun de timp si spatiu
Bonsaï-i sunt celebri pentru nevoile lor deosebite, dar nu trebuie sa te sperii ca nu vei face fata ingrijirii lor. Daca esti o persoana care iubeste plantele, in mod sigur te vei descurca. Exista multe specii de bonsaï, care au nevoie de ingrijiri diferite de la unul la altul (in imagine, poti vedea un Podocarpus).

Ceea ce trebuie sa tii minte este ca acesti copacei miniaturali sunt un adevarat simbol al fortei naturii si faptul ca sunt mici nu-i face mai putin impunatori. Chiar trebuie sa le vorbesti? Este pe jumatate adevarat: poti sa discuti cu ei si in tacere, important este sentimentul de grija si afectiune pe care ei chiar il recepteaza…

  • O Kalanchoe este ideala. Florile sale colorate divers si faptul ca are nevoi mai reduse de apa o fac perfecta pentru sezonul cald.
  • Violetele fac flori toata vara, daca ai grija sa le cureti mereu de frunzele batrane si de florile uscate. Tine-le la lumina si nu le uda pe frunze.
  • Margaretele sau alte flori inrudite cu acestea sunt foarte rezistente si, plantate in gradina, nu au nevoie practic de nici o ingrijire.
  • Iasomia, un arbust, face flori parfumate, al caror miros creste in intensitate dupa fiecare ploaie.
  • Si tot o specie de iasomie, cataratoare. la noi i se spune Mana Maicii Domnului sau caprifoi, in functie de zone.
  • Crinii sunt foarte parfumati. Daca spatiul de care dispui este foarte mic ori solul este sarac, planteaza-i in ghivece.

Foto: Hepta, arhiva Edipresse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Flori - Gradina