Legarea trompelor accelerează menopauza?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/legarea-trompelor-accelerează-menopauza.jpg)
Menopauza reprezintă acea etapă a vieţii unei femei ȋn care ȋncetează să mai fie fertilă. Producţia de hormoni scade, iar ciclurile menstruale dispar, așa că devine imposibil să mai apară o sarcină. Această perioadă le poate bulversa pe femei, iar multe doamne au ajuns să se întrebe dacă legarea trompelor accelerează menopauza.
Menopauza ȋncepe cu dereglarea ciclurilor menstruale. Acestea nu mai sunt regulate, iar abundenţa lor diferă de la o lună la alta. Deși la fiecare femeie menopauza se poate produce ȋn momente diferite, media de vȃrstă la care se instalează este situată ȋntre 45 și 55 de ani. Cel mai des, intrarea la menopauză se produce după vȃrsta de 50 de ani.
Sunt cazuri ȋn care menopauza este anunţată de o perioadă de premenopauză. Acest lucru se poate ȋntȃmpla chiar ȋnainte de ȋmplinirea vȃrstei de 40 de ani. Ȋn ultimii ani chiar se constată o scădere a mediei de vȃrstă la care femeile intră ȋn această nouă etapă din viaţa lor.
Legarea trompelor accelerează menopauza?
Conform unui articol, publicat de Diario Femenino, răspunsul este da. Legarea trompelor poate fi responsabilă de instalarea menopauzei. Prin legarea chirurgicală a trompelor se ȋmpiedică apariţia unei sarcini, dar ȋn același timp se ȋmpiedică și comunicarea trompelor cu ovarele. Aportul de sȃnge din ovare scade, iar funcţia lor se diminuează ȋn același timp. Corpul ȋnţelege aceste schimbări ca pe diminuări naturale ale funcţiilor reproducătoare și ȋncepe să producă primele simptome.
Legarea trompelor nu reprezintă singura cauză de instalare a menopauzei precoce. Mai pot fi responsabili de acest lucru și:
- Factorii genetici – femeile cu antecedente familiale au mai multe șanse să intre la menopauză mai devreme
- Extirparea ovarelor – ȋn acest caz simptomele asociate menopauzei vor debuta brusc, nu gradual
- Scăderea nivelului de estrogen – odată cu diminuarea secreţiei acestui hormon ȋncep să apară simptomele menopauzei
- Apariţia menstruaţiei la vȃrste fragede determină instalarea precoce a menopauzei
- Bolile autoimune – cum ar fi boala Crohn, lupus ori hipotiroidismul
Printre cele mai frecvente simptome ale menopauzei se află schimbări bruște de dispoziţie, bufeuri, reducerea secreţiilor vaginale, insomnii repetate, scăderea dorinţei sexuale, cicluri menstruale ȋntȃi neregulate, apoi absente. Dacă aveţi trompele legate și constataţi apariţia acestor simptome, probabil că intraţi la menopauză.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Ce sunt carbohidrații și cum alegem carbohidrații buni?
Îți este aproape imposibil să te trezești dimineața? Uite de ce se întâmplă acest lucru