Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2018. Tradiții și obiceiuri

lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2018

Postul Crăciunului este al doilea ca importanță după Postul Paștelui, motiv pentru care credincioșii îi acordă în fiecare an o atenție deosebită. Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2018 are loc în acest an cu o zi mai devreme decât în mod normal, iar momentul este marcat de o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile și începe pe data de 15 noiembrie, urmând ca ultima zi de post să fie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului le amintește credincioșilor de  postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2018

Pentru că Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie, lăsatul secului este programat în seara zilei de 14 noiembrie. În 2018, se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2018 cu o zi înainte, mai exact pe 13 noiembrie. Acest lucru se întâmplă pentru că 14 noiembrie pică într-o zi de miercuri, iar rânduielile bisericești spun că dacă lăsatul secului cade miercurea sau vinerea, trebuie ca postul să înceapă cu o zi mai devreme.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018?

Atunci când se lasă sec pentru Postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să respecte anumite tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. Încă din cele mai vechi timpuri, lăsatul secului pentru Postul Crăciunului reunea întreaga familie în jurul mesei și exista credința potrivit căreia persoana care muncește în această zi va fi cuprinsă de friguri întregul an.

Cei care își doresc să aibă parte de belșug și noroc trebuie să strângă resturile cinei, iar a doua zi să le arunce spre răsărit, rostind următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Oamenii făceau acest lucru în trecut pentru a ține păsările departe de recoltele lor. Înainte de a începe postul, gospodinele spală cu atenție vasele și le pun la scurs cu gura în jos pentru a se feri de pagubă.

Se spune că în ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului femeile nu au voie să coasă, să toarcă, să facă curat, asta pentru a-și proteja locuința de rele. Mai mult, în trecut se spunea că cei care dau lucruri cu împrumut vor avea parte de ghinion, iar lupii se vor înmulți și vor ataca satele, potrivit adevarul.ro

În Bărăgan, finii obișnuiesc ca de lăsatul secului să meargă la nași cu plocon și să își ceară iertare pentru greșelile de peste an.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cum te poți apăra de atacul vampirilor energetici

Sfântul Nectarie – VINDECĂTORUL DE CANCER

Care sunt beneficiile rugăciunii. Au fost demonstrate științific

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate