Astăzi începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, fiind și ziua în care 'se lasă sec' (Lăsata Secului). Află ce înseamnă această sărbătoare și care sunt tradițiile din Post!
foto Nașterea lui Iisus Hristos via Shutterstock
De cele mai multe ori, postul începe în seara de 14 noiembrie, însă dacă această zi cade miercurea sau vinerea, atunci postul începe cu o seară înainte, conform crestinortodox.ro. Postul Crăciunului ia sfârșit pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Prin 'Lăsata Secului', adică se lasă sec, nu înseamnă doar să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci menirea Postului Crăciunului (ca și a oricărui alt post) este să ne domolim poftele și pornirile trupești, să nu ne mai lăsăm cuprinși de mânie, ură, invidie și lăcomie, să încercăm să fim oameni mai bun și mai îndreptați către Bunul Dumnezeu.
În Postul Crăciunului sunt dezlegări la pește în fiecare sâmbătă și duminică, însă prima săptămână, până la 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și ultima săptămână sunt zile cu post aspru, ce nu au dezlegare la pește, ci untdelemn și vin. În zilele de vineri se mai ține post, însă fără dezlegări.
În zilele de luni și miercuri se postește fără untdelemn și vin, iar dacă marile sărbători ale acestui Post vor cădea lunea sau miercurea, la fel, se face dezlegare doar la untdelemn și vin. Dacă sărbătorile cad marțea sau joia, atunci se poate mânca și pește.
Ajunul Crăciunului sau ziua de 24 decembrie înseamnă cel mai aspru post – cei care pot, țin post negru (nu consumă nimic până la apusul soarelui), iar cei care nu pot ține post negru, mănâncă doar pâine și beau apă.
Potrivit tradiţiei creştin ortodoxe, Lăsata Secului se petrece în familie.
Conform monitorulexpress.ro, în această zi se strâng la masă rudele apropiate şi/ori prietenii şi se consumă următoarele bunătăţi:
Citeşte şi Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Această sărbătoare, dinainte de începerea Postului Naşterii Domnului se ţine pentru a ne feri de următoarele lucruri:
Tot până la acest eveniment din viaţa creştin ortodocşilor se fac şi ultimile nunţi, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. După rânduiala bisericească nu se efectuează nunţi în timpul postului.
De Lăsata Secului, cei care locuiesc la ţară, respectă anumite obiceiuri şi ritualuri care fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului.
Iată şi câteva dintre aceste obiceiuri:
Citeşte şi Cum se ţine Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului