Lăsata Secului: începe Postul Crăciunului

Astăzi începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, fiind și ziua în care 'se lasă sec' (Lăsata Secului). Află ce înseamnă această sărbătoare și care sunt tradițiile din Post!

nasterea-iisus-hristos

foto Nașterea lui Iisus Hristos via Shutterstock

De cele mai multe ori, postul începe în seara de 14 noiembrie, însă dacă această zi cade miercurea sau vinerea, atunci postul începe cu o seară înainte, conform crestinortodox.ro. Postul Crăciunului ia sfârșit pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Prin 'Lăsata Secului', adică se lasă sec, nu înseamnă doar să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci menirea Postului Crăciunului (ca și a oricărui alt post) este să ne domolim poftele și pornirile trupești, să nu ne mai lăsăm cuprinși de mânie, ură, invidie și lăcomie, să încercăm să fim oameni mai bun și mai îndreptați către Bunul Dumnezeu.

Cum se ține Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului sunt dezlegări la pește în fiecare sâmbătă și duminică, însă prima săptămână, până la 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și ultima săptămână sunt zile cu post aspru, ce nu au dezlegare la pește, ci untdelemn și vin. În zilele de vineri se mai ține post, însă fără dezlegări.

În zilele de luni și miercuri se postește fără untdelemn și vin, iar dacă marile sărbători ale acestui Post vor cădea lunea sau miercurea, la fel, se face dezlegare doar la untdelemn și vin. Dacă sărbătorile cad marțea sau joia, atunci se poate mânca și pește.

Ajunul Crăciunului sau ziua de 24 decembrie înseamnă cel mai aspru post – cei care pot, țin post negru (nu consumă nimic până la apusul soarelui), iar cei care nu pot ține post negru, mănâncă doar pâine și beau apă.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Potrivit tradiţiei creştin ortodoxe, Lăsata Secului se petrece în familie.

Conform monitorulexpress.ro,  în această zi  se strâng la masă rudele apropiate şi/ori prietenii şi se consumă următoarele bunătăţi:

 • ciorbă
 • friptură
 • plăcinte
 • vin

Citeşte şi Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

De ce se ţine Lăsata Secului

Această sărbătoare, dinainte de începerea Postului Naşterii Domnului se ţine pentru a ne feri de următoarele lucruri:

 • apărare de boli
 • lovituri
 • protejarea holdelor de grindină

Tot până la acest eveniment din viaţa creştin ortodocşilor se fac şi ultimile nunţi, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. După rânduiala bisericească nu se efectuează nunţi în timpul postului.

De Lăsata Secului, cei care locuiesc la ţară, respectă anumite obiceiuri şi ritualuri care fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului.

Iată şi câteva dintre aceste obiceiuri:

 • ungerea cu usturoi a uşilor, porţilor şi a ferestrelor caselor. Se crede că acest obicei ajută la alungarea spiritele rele.
 • crearea de zgomote sau folosirea împuşcăturilor pentru a speria spiritele.
 • firimiturile rămase de la masa în familie ce a avut loc de Lăsata Secului se aruncă păsărilor. Acest rit se face pentru ca păsările sălbatice să nu strice recoltele.
 • vasele în care s-a gătit pentru această sărbătoare se spală şi aşază cu gura în jos toată noaptea pentru a nu intra in ele spiritele cele rele.
 • pentru această zi se obişnuieşte să se gătească o găină. În funcţie de cât de gras e pieptul găinii tăiate aflăm cum va fi iarna respectivă. Aşadar, dacă pieptul ei va fi gras, se spune că iarna va fi grea, iar dacă e subţire, atunci ne aşteaptă o iarnă uşoară iar vara va fi roditoare

Citeşte şi Cum se ţine Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate