Jennifer Shahade: „În viață nu poți avea rezultate concrete fără concentrare maximă”
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/05/jennifer-shahade-1.jpg)
Jennifer Shahade a crescut în Philadelphia într-o familie de intelectuali nonconformiști. Tatăl ei, maestru jucător de șah, și mama – profesoară la Universitatea Drexel, își petreceau nopți întregi jucând blackjack sau poker, spre marea distracție a celor doi copii care mai târziu aveau să devină la rândul lor maeștri campioni la șah. Absolventă a Universității din New York, Jennifer a fost prima femeie care a câștigat vreodată U.S. Junior Open și a fost de două ori campioană de șah feminin din SUA. Ea este directorul programului pentru femei la U.S. Chess Federation și este, de asemenea, membru al consiliului de conducere al Womens Chess Hall of Fame. Dar mai presus de toate, Jennifer este astăzi ambasador PokerStars.

Crezi că pasiunile puternice pentru anumite lucruri se moștenesc sau se pot învăța în timp?
Cred că ambele variante sunt valabile, deși există o tendință proeminentă de a moșteni anumite lucruri, mai ales când părinții sunt interesați ei înșiși de anumite activități și vezi asta încă de la o vârstă fragedă. Dincolo de toate, categoric, pasiunea pentru ceva anume poate fi învățată.
Este generația actuală pregătită să ducă mai departe moștenirea lăsată de marii maeștri ai șahului?
Da, cred că interesul lor este exploziv și cred că lecțiile pe care le pot învăța din șah sunt foarte importante în dezvoltarea lor. Însăși faptul că învață să se concentreze este un lucru atât de valoros. În viață nu poți avea rezultate concrete fără concentrare maximă, iar asta se vede în orice domeniu, cu atât mai mult la jocul de poker sau de șah, unde ți se cere să fii cu mintea… all in!
Cine, din familia ta, te-a introdus în lumea pokerului?
Fratele meu. Deși aș putea spune că tata și mama au jucat mereu poker în casă, cred că s-au și cunoscut mai bine jucând poker… Eu am lucrat la o sală de jocuri, așa că am fost mereu interesată de poker, dar adevărul e că fratele meu era cel care juca precum vedetele. El pleca chiar și în turnee, așa că el a fost cel care m-a învățat.
Ce-ți vine în minte când nu ai o mână bună la poker?
În primul rând voi spune că orice mână de poker poate fi bună, depinde de cum o joci. Dar, probabil mă gândesc cum să-mi fac adversarul să se retragă. Este stresat, îmi reduc pierderile? Când ai o mână proastă, o modalitate de a câștiga este să pierzi mai puțin decât alți oameni, nu? Deci dacă nu devine evident, este de fapt o victorie. Primești asta la poker tot timpul.
Este pokerul o combinație de matematică și filozofie sau este doar noroc, intuiție și atenție?
O întrebare grozavă, deoarece la poker intervin atât de multe moduri convingătoare de a gândi! Aveți dreptate… Cred că în mare parte este o combinație de matematică și intuiție mai mult decât filozofie, psihologie… Trebuie să știi să stăpânești bine jocul dar și emoțiile. Oamenii trebuie să știe că pokerul este un joc al al echilibrului și al atenției. Nici nu contează cât de inteligent ești, poți fi super-inteligent, dar dacă nu ești capabil să te concentrezi și să fii atent la joc și la ceea ce trebuie, atunci categoric nu te vei descurca bine.
Ce carte ai pe noptieră?
Acum citesc Malcolm Gladwell „Vorbind cu străinii' și „Acesta e numele meu' de Chanel Miller. Cam asta e lectura mea de acum.
Pentru a excela la jocul de poker, ai nevoie de experiență sau abilități psihologice bune?
Ai nevoie de ambele, dar, cu siguranță, experiența te ajută cu adevărat. Deși în acest caz capacitatea psihologică de a înțelege oamenii și de ce fac lucrurile pe care le fac este foarte importantă, mai ales când joci poker. Când deprinzi anumite tehnici, jocul devine puțin mai tehnic, dar mai matematic. Dar chiar și atunci când devine tehnic, vor exista întotdeauna momente în care psihologia intră în joc, mai ales în momentele în care oamenii joacă cu multă pasiune, cum ar fi atunci când sunt pe cale să câștige bani la turnee. Mă bucură faptul că pokerul și șahul sunt foarte populare în România. Și că avem o istorie cu un campion de șah cum a fost Elisabeta Polihroniade care ne-a învățat că șahul este important pentru creier. Da, sunt mulți jucători de șah importanți români, precum Cristian Chirilă și Sabina Foișor.
Ai scris deja trei cărți iar ultima la care lucrezi în prezent este cumva o carte de self-coach?
Ei bine, da, este o carte despre cum poți folosi pokerul în favoarea ta pentru a-ți îmbunătăți viața și despre cum să gândim mai multe strategii în modul nostru de a juca poker. Toți, nu doar cei din vârf. A doua carte este despre cum să devii propriul antrenor la jocul de șah. Cu tipsuri și sfaturi pentru cei care sunt la început de drum. Despre cum știi și cum poți face asta.
Mă străduiesc să fiu o mamă perfectă pentru a face tot ce trebuie în casă, și nu e ușor. Lucrez foarte mult și am noroc să fiu căsătorită cu un bărbat minunat care mă ajută cu multe dintre proiectele mele. Lucrez în weekend aproape întotdeauna. Da… Nu mai există weekend așa cum îl știam… n-ați observat că weekend-urile sunt cel mai bun moment pentru a face diverse lucruri?! Atunci primești mai puține e-mailuri. Deci este cel mai bun mod de a te concentra mai mult.
Se pare că toată viața ta este acoperită de jocuri de șah, de a fi poker-ambasador, de strategii, de turnee, ore de maximă concentrare… mai e loc de altceva, un alt hobby poate, cum rămâne cu micile plăceri ale vieții?
Mă străduiesc să am cel puțin o oră ca să ies cu familia mea. Și apoi am sportul. Momentan ador să practic Cross-Fit și fitness. Am observat că primesc o mulțime de idei bune după ce mă antrenez. De fapt, am scris un caiet de teste tehnice luna trecută, iar ideea pentru cartea mea mi-a venit după antrenament. Nu mă antrenez acasă, prefer să ies.
Ai spus într-un interviu că îți place scrisul lui Joan Didion. Este aceasta super-puterea ta secretă: tușele întunecate și serioase te inspiră?
Îmi place că scrie într-un mod special precum un cântec în care propozițiile în sine sunt note melodioase… Și, evident, cărțile ei sunt întunecate și triste. Da, sunt extrem de triste. Unele trebuie să fie astfel. Cred că există ceva acolo care mă ajută să mă concentrez mai mult pe creație, cu ajutorul propozițiilor ei atât de frumoase.
Credit foto: PokerStars / PokerStars EPT Monte Carlo
Actrița Jenna Elfman, confesiuni despre rolul ei din serialul „Fear the Walking Dead'