Izvorul Tămăduirii – știi unde e?

Una dintre cele mai populare sărbători din Calendarul Ortodox este Izvorul Tămăduirii. Dar unde se află acest izvor despre care se spune că a fost sfințit chiar de Maica Domnului?

Sărbătoarea nu are o dată fixă. Însă se celebrează în vinerea din Săptămâna Luminată, prima de după Sfintele Paști. Acum se sfințesc apele pentru Agheasma Mică, pe care creștinii o pot consuma pe tot parcursul anului.

Turcia și Izvorul Tămăduirii

Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Turcia dedicată acestei sărbători este Izvorul Tămăduirii sau Mănăstirea Izvorului Maicii Domnului (în limba engleză, Monastery of the Mother of God at the Spring ). Este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe de aici (reconstruită de mai multe ori de-a lungul anilor). De ce este atât de special acest loc? Chiar în apropierea acestui lăcaș de cult curge izvorul despre care se vorbește în această zi și care a fost sfințit de Maica Domnului.

Izvorul sărbătorii

Se spune că Împăratul Leon se plimba în jurul cetății când a întâlnit un orb care l-a rugat să-i potolească setea. Căutând o sursă de apă, nu găsește și renunță. Însă Maica Domnului îl îndeamnă să caute mai mult în adâncul pădurii. Cu ajutorul acestei ape, orbul și-a recăpătat vederea. După această minune, împăratul Leon construiește un paraclis, care poate fi vizitat și astăzi, și o biserică din care nu a rămas însă nimic.

La noi în țară

Sărbătoarea este, așadar, una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși și una dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului. La noi în țară, la Mănăstirea Ghighiu  există o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, dar și un izvor tămăduitor. De asemenea, la Mănăstirea Dervent, din Dobrogea, și la Mănăstirea Horăicioara din Neamț există izvoare tămăduitoare.

Vezi și Cât de des ar trebui să îți sfințești casa?

©Bloodua/123RF.COM

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate