Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Ce trebuie să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului ca să ai parte de o toamnă bogată

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. Este prăznuită de creștinii ortodocși, în fiecare an, pe data de 15 august.

Pentru această sărbătoare, creștinii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post și rugăciune. În Calendarul Creștin Ortodox există patru sărbători dedicate Fecioarei Maria și anume: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului.

Maica Domnului este pomenită la fiecare slujbă în rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise, potrivit adevarul.ro. Tradiția spune că cei care sunt botezați după numele Fecioarei Maria sunt ocrotiți și protejați de ea.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare

În ziua de Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, pentru că acestea sunt foarte bune ca leac, conform specialiştilor în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

„Gospodinele duc, pe 15 august, la biserică fructe pe care le slujesc preoţii şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă', au explicat etnografii.

Pe 15 august, în multe regiuni din țară, încă se respectă o mulțime de tradiții, încă din cele mai vechi timpuri. O altă tradiție din popor spune că de Sfânta Marie Mare femeile merg la biserică pentru a da de pomană fructe şi apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

Ţăranii care aveau vii mari, la jumătatea lui august, tocmeau pândarii pentru păzit viile. De asemenea, tot în această zi, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Începând cu această dată, se interziceau şi scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Se deschide sezonul nunţilor

„Praznicul Sfintei Marii deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării se considera timpul optim pentru semănăturile de toamnă', a spus părintele Paul Tudorache de la biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi, conform sursei citate.

Cu ocazia aceste importante sărbători se adună ultimele plante de leac. Astfel se poate afla cum va fi toamna care se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei. Se crede că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile în care există fete de măritat, icoana este „spălată' cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste.

Mai mult, o altă vorbă din popor spune că de Sfânta Maria se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse cunoascute doar de femeile în vârstă. Această plată este dăruită fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Mesaje și felicitări de Sfânta Maria. Urări frumoase de trimis prin SMS

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce se oferă de pomană?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate