Întrebarea de 1000 de puncte: numele ne influențează destinul?

Nu avem cum să ne alegem singuri numele. Cel puțin nu la naștere. Așa că îl primim de la părinți sau nașii de botez. Există o întrebare care frământă mințile oamenilor, și nu de ieri, de azi: numele ne influențează destinul?

Romanii aveau o vorbă: nomen est omen. Adică „numele este destin'. Ceea ce înseamnă că, într-adevăr, numele pe care îl purtăm ne influențează destinul într-un mod remarcabil. La un studiu atent se poate trage lesne concluzia că numele este ca o etichetă. Aceasta conține „informații' despre clasa socială din care mai degrabă părinții fac parte, nivelul de educație și originea etnică. Fără îndoială că lumea poate face fără prea mare greutate presupuneri diferite dacă te cheama Anastasia sau… Strălucirea. Și chiar dacă în exemple mult diferite de acesta presupunerile pot fi și greșite, numele continuă să aibă o influență  – pe parcursul vieții – asupra persoanei care îl poartă. Atât de mare încât uneori poate exercita în mod inconștient o influență asupra propriilor alegeri.

Și oamenii de știință americani au făcut studii cu privire la influența numelui asupra destinului. Ei au constatat, de exemplu, că există un număr disporporționat de mare de medici stomatologi care se numesc Dennis, de cardiologi care se numesc Douglas sau de avocați care se numesc Lauren.

Înainte-vreme, pentru a alege numele care urma să fie dat copilului, părinții se inspirau din… cartea de telefoane. Erau vremuri în care internetul nu exista nici în imaginație… Se făceau liste lungi, se discutau și dezbăteau în familie. Erau eliminate cele care, în ciuda sonorității plăcute, aveau un corespondent într-o persoană cunoscută, al cărei destin fusese unul tragic. Iată deci dovada că exista în conștiința oamenilor, intuitiv, credința că numele poate influența destinul. Un alt exemplu de cum erau alese numele copiilor vine tot din America. Lucrul acesta se făcea dintr-un repertoar stabilit în cadrul familiilor de mai multe generații, și se aplica mai degrabă băieților. Cu timpul s-a instaurat o modă a numelor și multă vreme cele mai populare au fost John și Mary. Din momentul în care au devenit deja comune, au fost alese altele. Să ne amintim că, la noi în țară, numele Nadia s-a aflat la mare modă într-o anume perioadă. Și câți părinți nu și-au dorit ca fetele lor să aibă același destin…

Are numele vreo influență asupra destinului? Fără îndoială că da, însă trebuie avut în vedere și faptul că „destin' este un cuvânt puternic.

„Numele are o influență semnificativă doar atunci când acesta este singurul lucru pe care îl știi despre persoană', spune psihologul Martin Ford de la Universitatea George Mason. „Adăugați o imagine și impactul numelui se va reduce. Adăugați informații despre personalitatea și capacitățile acesteia și impactul numelui se va reduce la o semnificație minimă', a completat el. Și încă un exemplu: Sue Yoo, din Los Angeles, a crescut spunându-i-se: „Dumnezeule, acesta este numele tău?! Ar trebui să te faci avocat!' Femeia este azi, într-adevăr, avocat. 'Psihologic, acest lucru m-a ajutat să mă decid în alegerea profesiei', mărturisește ea.

Foto: 123rf

Citeste și:

Așteptări nerealiste de la partener din cauza cărora ajungi la terapeut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate