Pornit dintr-o dorință personală de a relaționa cu mame la început de drum, ca ea, grupul virtual LaPrimulBebe s-a transformat, în timp, în cea mai numeroasă comunitate de părinți de la noi, nu doar online, ci și offline. Motorul acestui fenomen, Atena Boca.
I se spune mama mamelor, însă responsabilitatea care vine la pachet cu acest nume i se pare uriașă. Deși a construit un business puternic în zona de parenting, care i-a adus și o bursă din partea Facebook (în cadrul Programului Facebook Community Leadership), în calitate de mamă, Atena Boca are în continuare aceleași nesiguranțe ca oricare altă persoană din grup.
Implicarea ta 100% în fiecare dintre proiectele voastre, mai mari sau mai mici, să fie secretul reușitei proiectului LaPrimulBebe?
Nu am dubii că energia cu care vin în LaPrimulBebe este unul dintre motoarele în tot ceea ce se întâmplă acolo. Însă astăzi, fără echipa de oameni strânsă în jurul proiectului, acesta nu ar fi ce este.
Interviul te prinde la finalul celei de-a doua licitații anuale de strângere de fonduri, acum sub sloganul „Vreau să contez'. Unde va ajunge suma strânsă?
Suntem în pline calcule și centralizări, nu avem încă o cifră finală. Sperăm să ne apropiem de suma pe care ne-am propus-o, adică 300.000 de euro. Ce pot să îți spun este că numărul de obiecte și de servicii licitate a crescut cu 60% față de licitația anterioară de acum șase luni, adică suntem la aproape 14.000. În ciuda pandemiei, a stresului, a pierderii de joburi și a reducerii salariilor, mamele comunității noastre au sporit implicarea. Finalizarea din acest an a renovării secției de pediatrie de la Moreni realizată integral de LaPrimulBebe și finalizarea renovării laboratoarelor de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului „Louis Țurcanu' din Timișoara, proiect realizat în parteneriat cu minunata Asociație Dăruiește Viață, au contribuit mult, spun eu, la creșterea încrederii mamelor noastre. Dar și faptul că în toate aceste luni echipa LaPrimulBebe a venit în sprijinul mamelor noastre în grupurile online.
Cu ce reușesc să te (mai) surprindă mamele din comunitate?
Cu actele de bunătate necondiționată, pe care în viața de zi cu zi nu am ocazia să le văd. Fiecare săptămână ne aduce noi și noi întâmplări petrecute între membrii noștri, oameni care nu se cunosc decât în online, care dau și mai mult sens muncii noastre. Am să ofer două exemple petrecute în perioada pandemiei. Acum câteva săptămâni, una dintre mamele comunității noastre din Cluj a ajuns la spital în București, împreună cu copilașul ei. Disperată, a cerut ajutorul mamelor din capitală rugându-le să o îndrume spre un loc de unde poate comanda mâncare gustoasă și sănătoasă pentru copil, deoarece acesta refuza să mai mănânce orice i se oferea în spital. În câteva ore mamele noastre din București s-au oferit să îi gătească și să îi ducă chiar ele mâncare la spital, ba mai mult, au făcut o listă pe zile cu cine va merge la ea. Înainte de Paște, una dintre mamele comunității noastre și-a pierdut ambii părinți în lupta Covid. O altă mamă a aflat trista întâmplare și, fără să se cunoască, în afara online-ului, i-a gătit acesteia o masă bogată de Paște și i-a trimis-o, știind că ea nu va avea timpul și dispoziția necesare. Astfel de povești ne arată în fiecare zi că oamenii sunt buni. Au nevoie doar de un mediu în care să se simtă în siguranță să exprime această parte din ei.
Ce te-a motivat să te „îmbarci' în noua aventură BebeBunVenit?
Este o nouă aventură pentru public, pentru noi este mai veche deoarece lucrăm la ea de doi ani. Este un proiect complex și important pentru toate gravidele și mamele din România. BebeBunVenit.ro este „manualul video de instrucțiuni' al bebelușului. Găsești în el tot ce are nevoie să știe o gravidă și o mamă despre primul an alături de bebelușul ei: nașterea, alăptarea, îngrijirea bebelușului, prim-ajutor, urgențele pediatrice, diversificarea, somnul bebelușului, viața mamei după naștere. 26 de ore de informații structurate de la experți, ușor de urmărit de pe telefon, în 210 episoade. Un program extraordinar pe care l-am accesibilizat ca preț la 149 de lei, din dorința de a putea ajunge în orice casă din România. O parte din acești bani ajung și la mamele din zonele defavorizate prin Caravana BebeBunVenit care merge la ele cu proiecții educative despre îngrijirea sarcinii și a bebelușului. Totul din dorința de a preveni mortalitatea infantilă, România aflându-se pe locul întâi în topul mortalității infantile în Uniunea Europeană. BebeBunVenit.ro face parte din Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit pe care Asociația noastră l-a lansat în acest an, într-o țară în care nu există niciun astfel de sistem, dar care este unul obișnuit în țările civilizate.
Ai fost recunoscută ca lider de comunități la nivel internațional. Ce schimbări a adus în viața ta și a comunității tale bursa Facebook Community Leadership?
A fost o oportunitate incredibilă de a fi trainuită de echipa Facebook, de a petrece mult timp în sediile Facebook din Silicon Valley, SUA, Londra, Varșovia, Dublin. Să fiu înconjurată de ceilalți 99 de lideri de comunități, numiți de Facebook cei mai de impact lideri de comunități online din lume, a fost o lecție de viață fabuloasă. Am crescut enorm, la fel și încrederea în mine. La fel și comunitatea, de la 50.000 de membri am ajuns la 170.000.
Prezentul tău coincide cu ce-ți imaginai că va deveni LaPrimulBebe acum opt ani, când a luat naștere?
Acum opt ani, atunci când am creat LaPrimulBebe, gândul meu era de a-mi ușura propriul drum în perioada de creștere a bebelușului meu. Am simțit de atunci nevoia uriașă de sprijin a mamelor, însă nu mi-am propus să ajung undeva cu el. Acest lucru s-a întâmplat trei ani mai târziu, atunci când am luat decizia de a ieși din businessul meu și de a dezvolta LaPrimulBebe.
Ești mama a doi copii. Cum v-a influențat perioada aceasta prin care trecem, relațiile, dinamica vieții de familie?
A fost și încă este o perioadă foarte dificilă, haotică, provocatoare, adesea la limită. Însă și una cu mai mult timp unii lângă alții, cu mai mult timp petrecut în satul bunicilor mei și în natură, cu mai multă îngăduință pentru părțile din mine de care nu sunt mândră.
Cum îți mai încarci bateriile?
Mă uit la „Friends', meditez, mă rog, stau de vorbă despre lucruri profunde cu prietenele mele.
Care sunt lucrurile și persoanele care te-au ajutat și te ajută în devenirea ta?
Oamenii pe care i-am păstrat alături, nu mulți, dar plini de lumină. Am convingerea că fiecare lucru prin care am trecut și care a fost perceput de mine ca fiind rău sau bun m-a adus astăzi unde sunt, iar pentru asta sunt foarte recunoscătoare.
S-a zis despre tine că ești „Mama mamelor'. Cu ce mesaj ai vrea să rămână mamele care te citesc, te văd sau te ascultă?
Nu îmi place denumirea aceasta. Simt că ea aduce o responsabilitate pe care eu nu am cum să o duc. Sunt doar o mamă, care învață cu greu cum să fie un părinte cât de cât echilibrat, care învață să se accepte cu lumini și cu umbre. În această perioadă ce mi-aș dori ar fi ca fiecare mamă să aibă mai multă compasiune pentru ea însăși, să se ierte mai des, să se simtă vinovată mai rar, să își dea timp și spațiu. Se spune că fiecare copil vine în acea familie care îi dă acele daruri și dureri de care are nevoie ca să evolueze.
Foto: arhiva personala
Citeste și:
Interviurile Avantaje, DENISE RIFAI: Eu sunt un om foarte simplu, credincios…'