Interviu cu doctorul care operează cazuri grave de cancer

Sunt oameni care vă laudă pe forumuri și vă mulțumesc că le-ați salvat viața. Aveți o relație specială cu divinitatea?

Cred ca toți chirugii au o relație specială cu divinitatea. Nu prea sunt chirurgi atei. Nici prea mulți chirurgi practicanți. Înjurăm prea mult cred. Dar și când un chirurg înjură în sală, cel mai des tumora pe care se luptă să o scoată, este probabil tot un fel de rugăciune.

În ultimii ani numărul bolnavilor de cancer a crescut. Au crescut, direct proporțional, și șansele de supraviețuire ale pacienților? Vorbim cumva de boala sec. 22?

Noi trăim mai mult și celulele canceroase au mai mult timp să apară. Supraviețuirile au crescut cu siguranță în multe tipuri de cancer. Cel de pancreas nu e inclus, din păcate, în această statistică optimistă. Gândiți-vă – este cel mai profund organ din abdomen. Avem probleme cu prevenția și depistarea precoce la cancerul de piele. Un screening la pancreas este greu de imaginat azi. Eu sper ca în viitor lucrurile să avanseze, iar boala aceasta în secolul 22 să fie o amintire tristă. Și să-i găsim vindecarea în acest secol.

Credeți în medicina naturistă? Natura poate vindeca atunci când nu poate medicul?

Dacă eu cred în medicina naturistă în locul medicinei tradiționale – absolut nu. Dacă ne poate ajuta sau poate aduce lucruri bune? Cu siguranță. Dar nu mă pricep deloc la aceste lucruri. Totuși, există o sumedenie imensă de șarlatani care vând speranțe deșarte pacienților oncologici, promițând vindecări miraculoase. Din fericire, Divinitatea aceea cu care chirurgii au o relație specială le rezervă o soartă sinistră acestor șarlatani. Nu înseamnă că toți cei care practică medicină naturistă sunt șarlatani.

Când ați mâncat ultima oară de la fast-food?

Recent, dar nu îmi amintesc exact. Mâncarea de la fast-food este extrem de gustoasă după părerea mea, dar și nesănatoasă. Dacă este o excepție în dieta noastră, nu cred că este o mare problemă. Nu uitați că și 20% din cei care fac cancer pulmonar nu au fost niciodată fumători. Nu există doar un factor etiologic pentru cancer. Dar cea mai bună decizie pentru a evita aproape toate tipurile de cancer este să vă lăsați de fumat. Răspunsul acela cvasi-amuzant: de ceva trebuie să mor – pe care îl dau mulți fumători, este o iluzie pe care o hrănesc ei. Cu siguranță toți vom muri, dar fumătorii mor mai des cu membre amputate, cu paralizii și necesitând îngrijirea celor din jur. Deci să fumezi este un act de egoism. Chiar și pacienți cu cancere avansate, au supraviețuiri mai bune când se lasă de fumat.

Care este cel mai nociv obicei al românilor cu efecte catastrofale asupra sănătății?

Nu știm să fim fericiți. Nu e greu deloc să fii fericit. Dar nu știm. Nu avem timp, nu avem bani sau alte scuze pentru a nu ști să fii fericit și pentru a nu aprecia ce avem. Data viitoare când ne enervăm în trafic (și eu mă enervez, să știți ), că nu ajungem la timp undeva, ar fi util să ne gândim la pacienții oncologici, blocați undeva pe culoare reci și neprietenoase așteptând perfuzii ce le aduc suferință imediată pentru speranța unor zile în plus. Nefericirea este o problemă de sănătate greu de tratat și care aduce, din păcate, mulți pacienți la oncologie…

Florentina Mușat

foto: arhiva personală Octav Ginghină, Toni Vaio (Rugby Club Antonio Jr).

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate