Interviu cu doctorul care operează cazuri grave de cancer

Dr. Ginghina si Dr. Andrada Spanu

Dr. Octav Ginghină împreună cu dr. Andrada Spânu în sala de operații

Este adevărat că un prim semn al cancerului de pancreas este schimbarea preferințelor alimentare… inexplicabil, cei afectați nu mai mănâncă pâine și carne.

Din păcate, de cele mai multe ori, când nu mai pot mânca aceste alimente este deja tardiv. Aceste preferințe exprimă o insuficiență a pancreasului exocrin, determinând tulburări de digestie, secundar de existența tumorii care îi afectează funcția. Și totuși, atâtea alte lucruri ne schimbă de-a lungul vieții preferințele culinare, încât acest semn nu ne mai atrage atenția de multe ori.

Joan Crawford, Simone Signoret, Luciano Pavarotti, Patrick Swayze, Marcello Mastroiani, toți au fost răpuși de cancer pancreatic la aproximativ 1 an de la diagnostic. Cât de des vă întrebați de ce nu avansează studiile comunității științifice în această ramură?

Astăzi în cancerul de pancreas chirurgia este singura sanșă a unui pacient și cu toate acesta, chiar și în cazul chirurgiei perfect făcute, un procent covârșitor de pacienți vor reveni cu recidive după doar 2 ani de la operație sau chiar și mai repede unii. Chimio și radioterapia ne ajută, dar probabil nu atât de mult cât ne-am dori. Poate peste câteva luni cineva va citi acest articol și va zâmbi spunând: asta era înainte să se descopere…

O să vă pun o întrebare grea: Steve Jobs a murit de cancer pancreatic cu metastaze hepatice. El a trăit 8 ani de la data punerii diagnosticului. De ce?

Steve Jobs nu a avut adenocarcinom de pancreas – adică acea tumoră agresivă pe care o denumim uzual cancer de pancreas. A avut o tumoră neuroendocrină de pancreas – o tumoră complet diferită, pornită din celulele endocrine ale pancreasului cu un prognostic mult mai bun. De asemenea, a fost operat în 2004 pentru această formațiune și ulterior a beneficiat și de un transplant hepatic.

Auzim des sintagma: nu ne putem compara cu sistemele performante din Occident. De ce nu ne putem compara cu ei în ceea ce privește abordarea cazurilor avansate/grele?

Sunt multe de spus. Dar noi astăzi tratăm foarte multe cancere avansate – pentru că operând multe metastaze hepatice, vedem foarte mult cancer în stadiul IV. Și reușim să câștigăm uneori. Pierdem și bătălii. Dar dacă ne referim la cazurile avansate, situația este dramatică în toată lumea. Marele avantaj în Occident sunt programele de screening și șansa de a găsi mai multe cazuri în stadiile incipiente. În stadiile avansate lucrurile sunt peste tot foarte grele. Din păcate chirurgia este foarte dificilă și mă bucur mult că astăzi am alături colegi care îmbrățișează această ramură pentru că singur nu poți face nimic în chirurgie. De asemenea, pe ultima sută de metri a acestor pacienți suntem foarte deficitari în Romania. Este o criză majoră de centre de îngrijire paleativă, iar medicii care se ocupă de așa ceva sunt puțini, extrem de aglomerați și lucrează în condiții foarte dificile. Iar acești oameni extraordinari nu sunt apreciați la valoarea lor reală, din păcate. De alftel, auzim mereu tot felul de sintagme: o profesoară în liceu mi-a zis că nu voi face niciodată medicină, iar la Spitalul Sf. Ioan mi s-a spus acum 10 ani că nu vom putea să facem chirurgie oncologică de top.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate