Insomnie nejustificată? Iată ce poate ascunde!
Fiecare dintre noi experimentează, cel puţin odată, insomnia. Independent de voinţa noastră, fie nu putem adormi, fie adormim puţin, ne trezim, apoi ȋntȃmpinăm dificultăţi la reluarea somnului. Ȋncercăm tot felul de variante, mai mult sau mai puţin naturiste, numărăm oi, bem lapte cald ȋnainte de a ne așeza ȋn pat, dar cu toate acestea insomnia nu dă semne că ar vrea să plece…
Iată ce poate ascunde:
* Trecem printr-o perioadă de stres intens, suntem copleșiţi de sarcini, iar mintea noastră simte că nu poate lua pauză. Pentru că nu-i dăm voie să o facă. Trebuie să fie acolo, să se gȃndească la toate, să caute soluţii. Pentru a scăpa de insomnie, soluţia este relaxarea. Cu mintea ȋncărcată oricum nu vom găsi cele mai bune soluţii, așadar, o pauză ȋn mijlocul furtunii ne va ajuta să privim dincolo de ea.
* Ne aflăm ȋn faţa unei schimbări majore ȋn viaţa noastră, cum ar fi perioada nunţii, moartea cuiva apropiat, schimbarea locului de muncă, ȋnceputul unei relaţii, schimbarea locuinţei. Ȋn acest caz nu trebuie să ne ȋngrijorăm. Ȋndată ce perioada ȋncărcată se va sfȃrși, insomnia va dispărea.
* Am dormit mai puţin o lungă perioadă de timp, am avut alt ritm de somn-veghe. Este normal ca atunci cȃnd ȋncercercăm să intrăm ȋn ritmul obișnuit să ȋntȃmpinăm dificultăţi deorece e o perioadă de adaptare.
* Suntem anxioși și nu știm. Sau ne este greu să acceptăm. Insomnia poate reprezenta un semn de anxietate atunci cȃnd se asociază cu temeri iraţionale, ȋngrijorare excesivă, modificări comportamentale. Ȋn acest caz este necesar să solicităm ajutorul unui psiholog.
* Maschează depresia. Insomnia poate reprezenta un simptom al depresiei dacă se asociază cu pierderea poftei de viaţă, absenţa plăcerilor, tristeţe marcantă, plȃns fără motiv aparent, slăbire excesivă, gȃnduri sau dorinţa de a muri. Aceasta este o situaţia ȋn care nu ne folosește la nimic să tratăm insomnia ca simptom izolat, ci să luăm ȋn considerare tabloul clinic și să solicităm, urgent, ajutor specializat.
Data viitoare, cȃnd nu veţi putea dormi, analizaţi cu atenţie comportamentul din ultima lună și schimbările majore din această perioadă. Cu siguranţă veţi descoperi cauza insomniei și veţi acţiona pentru ca ea să nu vă mai afecteze.
Foto: Shutterstock
Citește și:
10 lucruri pe care NU trebuie să le spui NICIODATĂ partenerului de viață
Cum să te readaptezi la serviciu după concediu?
Lecțiile de viață pe care copilul tău trebuie să le cunoască