Lecțiile de viață pe care copilul tău trebuie să le cunoască

Educația copilului trebuie să devină o prioritate pentru părinți, chiar dacă de îngrijirea acestuia să ocupă și alte persoane apropiate familiei. Există anumite lecții de viață pe care copilul tău trebuie să le cunoască și pe care le va învăța mult mai bine dacă i le vei explica tu.

Lecțiile de viață pe care copilul tău trebuie să le cunoască

Responsabilitatea unei mame ȋncepe odată cu concepţia și nu se sfȃrșește niciodată. Se spune că primii ani sunt cei mai importanţi pentru a pune bazele educaţiei unui copil. Ceea ce ȋnvaţă de la părinţi, pȃnă la vȃrsta școlară, se păstrează mereu. Ȋn afară de reguli și bune maniere, știi ce lecţii importante are nevoie să ȋnveţe de la tine copilul tău? Iată cȃteva lecţii pe care trebuie să i le ȋmpărtășești:

1. Să nu judece oamenii după haine

Nu este doar un proverb, ci o realitate. Să nu ȋi judece după aspectul exterior, să nu ȋi eticheteze după o primă ȋntȃlnire. Ȋnvată-i pe cei mici că nu atributele fizice sunt cele care definesc o persoană și că perfectiunea este subiectivă.

2. Să caute fericirea ȋn interiorul lor

Ȋn acest fel ȋi vei ȋnvăţa să fie responsabili, să nu depindă de cineva din exterior pentru a se simţi bine, să fie independenţi. Această lecţie ȋi va feri de multe dezamăgiri ȋn viitor și vor ȋnvăţa de mici să evite relaţiile toxice. Vor ȋnvăţa că oamenii vin și pleacă, vor ști să se detașeze atunci cȃnd o relaţie nu funcţionează, vor putea să supravieţuiască ȋn orice condiţii.

3. Să muncească pentru a obţine ceva

Nu e suficient să le oferi totul, dacă nu ȋi ȋnveţi să facă ceva pentru ceea ce li se oferă. Nu totul este un dar. Apreciind valoarea lucrurilor, vor ști să aprecieze munca ta și pe viitor a celor din jur. Ȋn felul acesta vei crește copii responsabili, capabili să se adapteze vieţii și societăţii, cu presiunile ei tot mai mari.

4. Să trateze femeile și bărbaţii ȋn mod egal. Și oamenii, ȋn general

Este bine pentru copii să știe că oamenii au aceleași drepturi, indiferent de sex, rasă, naţionalitate. Nu se ȋmpart ȋn femei și bărbaţi, buni și răi. Sunt doar diferiţi.

5. Să respecte spaţiul altor persoane pentru a fi la rȃndul lor respectaţi

Nu pot pretinde de la alţii să le ofere ceea ce ei nu știu să dea. Este o lecţie bună pentru copii respectarea spaţiului personal, cu tot ce implică acest lucru.

6. Să accepte atȃt bucuriile și realizările vieţii, cȃt și momentele mai puţin plăcute sau pierderile

Pentru că viaţa se aseamănă cu un montagne russe, iar durerea face parte din ea, fie că vrem sau nu. Protecţia excesivă nu ȋl va feri de suferinţă, dar ȋl va face incapabil să depășească momentele dificile.

Dacă vrei să crești un om cu personalitate, puternic, hotărȃt, permite-i să aibă experienţa reală a vieţii. Lasă-l să greșească și să ȋnveţe din greșeli, asigurȃndu-l că ȋi vei fi alături mereu și că ȋl iubești necondiţionat.

Raluca Ignat

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Teamă, frică, anxietate… învață să faci diferența între ele

Cum îţi pregăteşti copilul pentru începerea anului şcolar: 4 lucruri importante de ştiut

Aștepti un like pe Facebook? Iată ce semnificaţie are!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie