Hipertensiunea arteriala esentiala

Cel mai frecvent HTA este primara, esentiala sau idiopatica(nu are cauza cunoscuta) – 85-90% din cazuri. Ereditatea este un factor predispozant, iar factorii de mediu (aportul de sare, obezitatea, stresul) contribuie la aparitia HTA la persoanele predispuse.

In restul cazurilor, HTA este secundara: are o cauza, cel mai frecvent, o afectiune renala. Diagnosticul HTA este facil – masurarea TA prin sfingmomanometrie, cu determinarea a doua valori: tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica.

TA se masoara de 2 ori: initial cu pacientul in clinostatism (culcat), apoi dupa ce pacientul a stat in ortostatism (in picioare) > /=2 min si in 3 zile diferite. Ideal este sa se masoare TA dupa ce pacientul a stat in repaus 5 minute si in diferite momente ale zilei. TA se masoara la ambele brate. Atunci cand exista diferente, se ia in consideratie valoarea cea mai mare.

TA poate fi crescuta sporadic inainte ca HTA sa devina sustinuta, fapt responsabil probabil de fenomenul "HTA de halat alb", adica depistarea unor valori crescute ale TA atunci cand masurarea TA se face de catre medic sau in cabinetul medical, cu valori altfel normale, cand TA este masurata acasa sau monitorizata ambulatoriu.

Hipertensiunea arteriala este asimptomatica, daca nu este severa sau de lunga durata. Simptomatologia este determinata de efectele TA crescute exercitata sustinut si timp indelungat asupra organelor tinta: vase , cord, creier, rinichi.

Testele care urmeaza depistarii HTA (prin masuratori repetate) cauta sa depisteze o eventuala cauza, sa cuantifice efectele HTA asupra organelor tinta si sa identifice prin anamneza, examen clinic si teste paraclinice: biologice si imagistice, factorii de risc cardiovasculari: fumatul, ereditatea, dislipidemia- hipercolesterolemia, obezitatea.

Tensiunea arteriala optima are valori mai mici sau egale cu 120/80mmHg. Valori pana la 130/80mmHg sunt, de asemenea, considerate normale. Variatiile cuprinse intre 130/80mmHg si 140/90mmHg, de la care se considera hipertensiune arteriala, sunt valori de granita sau pre HTA.

In stadiile incipiente, nu exista modificari patologice. HTA severa si prelungita determina afectarea organelor tinta: sistem cardiovascular, creier, rinichi, creste riscul de boala coronariana ischemica, infarct miocardic, stroke (AVC), in special hemoragic si insuficienta renala, mecanismul fiind arterioloscleroza generalizata si accelerarea aterogenezei. De aceea depistarea precoce si controlul eficient al TA previn multe complicatii si prelungesc viata.

Tratamentul HTA urmareste controlul valorilor TA si limitarea consecintelor cardiovasculare, tinta fiind valori mai mici de 140/90mmHg si chiar sub 130/80 mmHg pentru pacientii cu diabet zaharat sau afectare renala.
 

O prima masura la depistarea valorilor crescute ale TA este modificarea stilului de viata. Recomandarile in acest sens includ:

  • activitate fizica aerobica minim 30 minute/zi, in majoritatea zilelor saptamanii;
  • scadere ponderala pentru obtinerea unui IMC cuprins intre 18,5 si 24,9 kg/mp (IMC=masa corporala / inaltimea in metri la patrat);
  • abandonarea fumatului;
  • dieta bogata in fructe, legume, produse cu continut redus de grasimi, reducerea consumului total de grasimi si mai ales de grasimi saturate;
  • reducerea sodiului sub 2,4g/zi, adica sub 6 g sare (NaCl)/zi ;
  • reducerea consumului de alcool la maxim 30 ml alcool pe zi, pentru barbati, respectiv maxim 15 ml pentru femei.

In stadiul 1 de HTA, cand nu exista semne de afectare a organelor tinta, schimbarea eficienta a stilului de viata este prima optiune terapeutica. Daca TAS ramane peste 140 mmHg sau TAD ramane peste 90mmHg dupa 6 luni de la initierea planului de schimbare a stilului de viata, se va recurge la tratament medicamentos.

La pacientii cu preHTA sau HTA care asociaza DZ, afectare renala, afectare de organe tinta, factori de risc cardiovascular sau la cei care au valori initiale mai mari de 160/100mmHg, terapia medicamentoasa este initiata concomitent cu debutul strategiei de schimbare a stilului de viata. Modificarile de dieta ajuta ,de asemenea, la controlul diabetului zaharat, obezitatii, dislipidemiei, cunoscuti ca factori de risc cardiovascular alaturi de HTA. Pacientii cu valori ce se inscriu la stadiul preHTA trebuie incurajati si ei sa adere la planul de schimbare a stilului de viata.

Bibliografie: The Merck Manual of diagnosis and therapy , editia XVIII,2006.

Dr. Gabriela Hadarca
Medic specialist medicina interna
Clinia Polisano Cuza Voda
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari: Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate