Ginkgo biloba, copacul vietii

De la inceputul lumii. Ginkgo biloba este, in lumea vegetala, o fosila vie. Astfel l-au denumit cercetatorii atunci cand au stabilit ca specii inrudite cu Ginkgo se aflau pe pamant in urma cu 200 milioane de ani si si-au transmis pana astazi proprietatile lor extraordinare.

Varietatile salbatice au disparut, insa oamenii au salvat copacul modern si l-au plantat in scop ornamental sau terapeutic, in orase, parcuri, gradini, de-a lungul soselelor sau in culturi dedicate, cum este cea din Sumter, Carolina de Sud, care se intinde pe o suprafata de 400 ha (aproximativ 25.000 copaci pe hectar). Culturi de Ginkgo biloba exista si la Bordeaux, in Franta.

Extractul de ginkgo biloba. Culesul frunzelor incepe la mijlocul lunii iulie si este realizat de echipe speciale, in cursul serii si al noptii, intrucat se rup mai usor cand temperatura este mai scazuta.

Frunzele se lasa la uscat 12 ore, apoi sunt transportate catre Europa. Aici sunt maruntite fin si trec printr-un procedeu de extractie a principiilor active, care urmeaza 27 de pasi si are nevoie de doua saptamani pana la obtinerea produsului standardizat.

Din 1990, productia de Ginkgo s-a extins si in China, unde plantatiile insumeaza in jur de 5.000 ha. Producatorii chinezi lucreaza in parteneriat cu cei germani si francezi.

Pentru obtinerea a 450 grame de produs medicinal (extract standardizat), sunt necesare aproape 23 kg de frunze uscate de Ginkgo. Extractul de Ginkgo biloba este folosit pentru tratamentul diferitor afectiuni. Este administrat sub forma de tablete sau solutie, iar producerea si comercializarea lui este o afacere de miliarde de dolari anual.

Extractul de Ginkgo e benefic sistemului circulator, in special la persoanele in varsta. Studiile au aratat ca este util la imbunatatirea memoriei de scurta durata, in tratamentul durerilor de cap, tinitusului (tiuitul urechii) si depresiei, prin refacerea afluxului de sange in zonele slab irigate (vasele capilare).

Efectul terapeutic. Se presupune ca incredibila rezistenta a arborilor Ginkgo si efectul lor terapeutic sunt legate de calitatile deosebite ale elementelor care se gasesc in frunzele lor: gingetina, izogingetina, terpene, ginkolide, cuartetina, camferol, izoramnetina, proantocianidina; ex­­tractul de frunze contine si flavonoide si lactone. In coaja fructului se gasesc acizii gink-golinic, pirobol, ginol, iar fructele contin proteine, grasimi, carbonati, elemente minerale, acid ginkgolinic, tanini, fitosterin, asparagin si margenin.

Flavoglicozidele continute in Ginkgo Biloba au o puternica actiune antioxidanta, iar terpenele – actiune antiinflamatoare. Componentele active, unice, nanoclusterii, care se gasesc in Ginkgo Biloba, poseda puternice insusiri antioxidante, imbunatatesc asimilarea elementelor nutritive si stimuleaza sistemul imunitar al organismului. Prezenta nanoclusterilor in orice produs asigura o asimilare de 100% si o actiune optima.

Extractul de Ginkgo mareste afluxul de sange spre tesuturile periferice (maini, picioare). Gingko Biloba imbunatateste circulatia sanguina periferica si combate sindromul de maini si de picioare reci. Persoanele cu astfel de afectiuni se plang mereu ca au m]ini si/sau picioare reci. Cauza principala este de obicei o slaba circulatie periferica. Cand temperaturile sunt scazute, vasele de sange se contracta, uneori intr-at]t de mult incat fluxul sangvin este minim. Atunci intervin durerile si dificultatea de a-ti folosi degetele. Femeile sunt mai expuse acestui pericol, ele resimtind frigul mult mai puternic decat barbatii.

 

Cum actioneaza. Substantele din aceasta planta contribuie la dilatarea arterelor, venelor si capilarelor. De aceea, specialistii recomanda Gingko Biloba ca adjuvant in tratamentul afectiunilor cardiovasculare, al arteritelor, varicelor. Extractul de Ginkgo contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine periferice si te ajuta sa iti simti mainile si picioarele calde din nou. De asemenea, este posibil sa atenueze simptomele Reynaud, de exemplu, amorteala.

Mod de administrare. Se consuma sub forma de infuzie (cate doua cani pe zi) sau de capsule (cate o capsula pe zi, timp de trei saptamani). Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta si o cana cu 250 ml de apa clocotita. Dupa o pauza de 14 zile, cura se poate repeta.

Alte recomandari includ sindromul premenstrual (este un bun anticongestionant), diabetul (pentru evitarea complicatiilor), unele forme de impotenta, fibroza hepatica, degenerescenta maculara, vertigo. Extractul de Ginkgo Biloba s-a dovedit a fi eficient in ameliorarea simptomelor batr]netii, dar este folosit si pentru ingrijirea corporala, ca un bun activator al microcirculatiei cutanate si decongestionant al tesuturilor. El intra in componenta cremelor sau gelurilor anticelulitice, a sapunurilor, sampoanelor, cremelor etc.

Cea mai rezistenta specie
De-a lungul milioanelor de ani, Ginkgo biloba a facut fata cu brio tuturor intemperiilor. Are o rezistenta deosebita impotriva parazitilor, astfel incat unele specii pot supravietui chiar si 1.000 de ani. Se crede ca frunzele si coaja copacului secreta o substanta ignifuga, motiv pentru care este plantat in apropierea templelor, ca protectie impotriva incendiilor. Cei mai multi copaci Ginkgo au ramas neatinsi de marele incendiu din 1923 la Tokio, in timp ce alti copaci au ars impreuna cu cladirile.

Un copac Ginkgo a supravietuit bombei atomice de la Hiroshima, langa un templu distrus, la 1,1 km de centrul exploziei. Dupa cateva luni de la dezastru, copacul si-a urmat cursul infloririi, pastrandu-si integritatea intr-un ecosistem distrus. Ulterior, au existat discutii in ce priveste taierea sau retransplantarea lui, pentru a face loc reconstruirii templului.

In 1994, s-a hotarat ca celebrul arbore sa ramana pe loc si sa fie inclus in constructie, asa ca astazi scarile principale se divid si inconjoara copacul pe a carui scoarta sunt gravate, in mai multe limbi, rugile oamenilor pentru pace. In cultura asiatica, Ginkgo este un obiect de veneratie, un copac sacru, posesor al unor puteri miraculoase, simbol al durabilita-tii si longevitatii.

Masuri de Precautie
Inhibarea de catre extractul de Ginkgo Biloba a factorului de activare a trombocitelor ar putea fi periculoasa pentru persoanele cu probleme de coagulare a sangelui. Pentru a evita sangerarea, pacientii care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau stomatologice trebuie sa intrerupa administrarea de Ginkgo Biloba cu 36 de ore inainte de operatie. De asemenea, nu se administreaza in paralel cu aspirina sau alte medicamente pentru fluidizarea sangelui.

 

Mihaela Doina Radulescu; foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste