Ghidul merelor

Ghidul merelor

Fructul a evoluat de-a lungul timpului. In ziua de azi, merele sunt cultivate pentru calitate, forma, gust dar si pentru ca sunt rezistenti la epidemii.

Jonathan
Este soiul cu cea mai mare pondere in productia de mere din Romania. De marime medie, cu coaja neteda si gust dulce, fructele sunt rezistente la transport, manevrare si pastrare.

Pielita este subtire, rosie-vie, de obicei fara dungi uneori cu rugina sub forma de firisoare. Pulpa alb-galbuie, suculenta, dulce, prezinta o aroma foarte intensa, cu totul caracteristica, fiind de calitate superioara pentru masa.
 

Jonagold
Este un hibrid obtinut dintre Jonathan si Golden Delicious. Rosu cu pete galbene, are gust dulce si coaja subtire.
 
McIntosh
Miezul este moale dar coaja tare, ceea ce fac din marul McIntosh unul potrivit pentru desert, pentru compoturi si gemuri, dar nu si pentru copt.
 
Golden Delicious
Este un soi de calitate superioara, cu mere galbene, cu puncte de rugina mari si rare si cu o coaja relativ subtire.

Pulpa este galbuie, crocanta, suculenta, pronuntat de dulce, slab acidulata cu aroma placuta. Este un soi sensibil la boli iar fructele nu sunt foarte rezistente, fiind recomandat sa fie consumate in scurt timp de la cumparare.
 

Fuji
Acest mar este o incrucisare intre soiurile Red Delicious si vechiul Virginia Rawls Jennet iar gustul delicios si dulce fac din acesta cel mai bun desert natural.

Aspectul sau este o combinatie intre rosu vargat cu verde si galben. Incearca sa adaugi acest tip de mere in salate, daca vrei sa gusti ceva deosebit.

Aroma sa delicioasa si textura se pastreaza mult mai mult decat la celelalte mere (cel putin o luna in temperaturi normale) si de aceea sunt perfecte pentru preparate culinare, salate sau ca gustari.
 

 

Red Delicious
Este unul dintre cele mai cunoscute si mai cultivate tipuri de mere. Pulpa este alba, cremoasa si suculenta, de aceea este recomandat sa fie consumat crud.
 
Gala
Lunguiete, merele Gala seamana la forma cu merele Golden si Red Delicious. Pulpa are gust dulce si placut, coaja e usor crocanta de culoarea rosiatica cu pete galbui.

Ca si Fuji, Gala sunt recomandate pentru a fi consumate proaspete, dar sunt bune si la gatit.
 

Granny Smith
Nu poti rata sa gusti aceste mere: pulpa este alb-verzuie, crocanta, pronuntat suculenta, acidulata, slab aromata, de calitate buna pentru masa.

Sunt de culoare verde deschis, cu pistrui, crocante, zemoase si se pot manca atat ca atare cat si pregatite. Sunt preferate in salate, deoarece feliile nu se innegresc la fel de usor ca celelalte specii de mere.

De asemenea, au o textura mai tare, fiind mai dificil de mancat de cei cu probleme dentare. Sunt foarte folosite si in tarte, deoarece au o aroma foarte potrivita pentru copt.
 

Braeburn
Originar din Noua Zeelanda, acest mar are pulpa galben-verzuie, iar coaja cu dungi si pete rosiatice.

Fructul are o textura fragila, ferma si zemoasa. Este recomandat pentru preparatele culinare sau pentu consumul proaspat.
 

Idared
Este un soi de iarna si originar din SUA. Fructele sunt mari, cu epiderma subtire, pulpa fructului este alba si placut aromata. Este un soi destul de rezistent asa, ca il poti depozita fara probleme.
 

Calitati nutritive (100g):
Calorii 47 kcal
Carbohidrati 11,8g
Proteine 0,4g
Grasimi 0,1g
Fibre 1,8g

Alege merele ferme si lucioase!
Cand cumperi mere, alege-le pe cele fara pete si zgarieturi. Ar trebui sa fie ferme, dar asta depinde si de soi.

Cum se pastreaza merele?
Merele isi pierd fermitatea destul de repede la temperatura camerei. De aceea, ar trebui refrigerate imediat cum ajungeti acasa.

Asezati-le in pungi de plastic perforate, cat mai in spate in frigider. Daca sunt achizitionate in stare buna, merele ar trebui sa reziste pana la 6 saptamani in frigider.

Pentru a pastra merele un timp indelungat, puneti-le in ziare si depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat.

Daca tai merele in felii si vrei ca aceastea sa nu se oxideze si sa capete o culoare maronie, pastreaza-le intr-un bol cu trei parti apa si o parte suc de lamaie.
 

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock, Dreamstime.

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente