Ghidul incepatoarei in arta culinara

Prepararea legumelor, o prioritate
Nu e greu sa mergi la piata si sa cumperi cinci feluri de legume, apoi sa le speli bine cand ajungi acasa si, la final, sa le tai bucatele, sa le asezonezi cu putin otet si ulei, apoi sa le servesti pe post de salata. Dar daca reusesti sa le si prepari calde, nu crezi ca vei castiga puncte in plus in fata celor pentru care vei gati?

Multe dintre legume sunt mai sana­toase proaspete, dar aroma lor se va imbunatati daca sunt putin preparate termic. Este vorba despre mazare, fasole verde, morcovi, conopida, broccoli, spa­ranghel, dovlecel. Scoate ce e mai bun din ele tinandu-le cateva minute fie in cuptorul cu microunde, fie intr-o tigaie de teflon unde le perpelesti putin. Mai poti sa le tii la abur, intr-o cratita cu capac.

Daca nici una dintre variante nu te inspira, adopta o metoda general valabila: transforma legumele intr-un delicios sote! Ai nevoie de legumele curatate si spalate bine, un strop de ulei sau o lingurita de unt, condimente dupa gust sau un catel de usturoi (merge foarte bine cu morcovii, de exemplu).

In ce recipiente gatesti?
Ca orice incepatoare in ale bucatariei, poate esti tentata de seturile de oale si tigai colorate, la pret bun, cu calitati estetice. Insa, in realitate, cum iti va putea spune orice gospodina cu experienta, nu le vei folosi pe multe dintre ele.

Oalele care iti trebuie sunt cele bine facute, eventual din teflon (desi sunt mai scumpe, isi merita cu prisosinta banii, vei vedea cand ti se va intampla prima data sa arzi ceva in ele si vei putea sa le cureti fara efort!). Capacele lor pot sa fie din sticla (sa vezi ce se intampla sub ele), iar cratitele sa nu aiba manerele de plastic (nu le vei putea folosi pentru manca­rurile gatite la cuptor).

Accesoriile necesare sunt lingurile de lemn, cutitele care taie bine (speciale pentru legume si carne), fundurile de lemn (sau mai practicele de plastic, cu sant special pentru scurgerea zemurilor), manusa termoizolanta si… ambitie. Nu in ultimul rand, proviziile pentru gatit nu ar trebui sa-ti lipseasca din camara.

Din ce faci o salata buna?
Nu uita: salata si alte frunze verzi isi pastreaza intacte caracteristicile bene­fi­ce daca le rupi cu mana, nu le tai cu cutitul.

Ridichile din salata trebuie spalate, apoi curatate, ceapa verde se curata de mustati si se scurteaza frunzele verzi, folosindu-se doar partea tanara. Cumpara salata verde cat mai proaspata (fara nervuri groase la frunze). Uleiul si otetul se adauga dupa ce ai taiat si combinat toate ingredientele (fereste-te de otetul din mere, caci schimba gustul salatei), iar sosurile se fac intotdeauna separat.
 

Cum se taie unele ingrediente
Exista cateva elemente de baza de care ai nevoie ca sa stii sa gatesti, printre care taiatul cepei, usturoiului, taiatul ciupercilor, curatarea rosiilor de pielita, tocatul patrunjelului.

  • Patrunjelul se spala bine, i se taie coditele mai groase, se pune pe un fund de lemn, apoi cu un cutit bine ascutit se toaca marunt, tinand varful cutitului pe tocatorul de lemn si miscand lama prin alunecare.
  • Ceapa se poate taia juliene sau marunt (adica pe lungimea fibrei sau intai pe lungimea fibrei si apoi inca o data, perpendicular pe prima taietura). Pentru usturoi, ia un zdrobitor special, cu gaurele. Rosiile raman repede fara pielita daca le oparesti doua minute in apa clocotita.
  • Ciupercile se taie separand coditele de palarii, doar dupa ce au fost foarte bine spalate cu belsug de apa. Broccoli si conopida proaspete se tin in apa cu sare (sa se spele eventualele insecte ascunse intre inflorescente).

Cat e de simplu in realitate?
Daca spui cuiva ca tu nu stii sa fierbi un ou, iti va rade in fata. Insa, stai linistita, nu toate gospodinele stiu micile trucurile pe care tu tocmai le vei invata.

Oul fiert e o incercare aproape intotdeauna. Uneori iese prea tare, alteori galbenusul se im­pras­tie peste tot…

Cum sa stii cand e gata? Tine minte: un ou prea rece are sanse mai mari sa se sparga atunci cand il pui la fiert – lasa-l, deci, o vreme afara, sa se incalzeasca. In apa de fiert e bine sa adaugi sare si/sau otet.

Pentru un ou fiert moale ai nevoie de trei minute in apa din momentul in care incepe sa fiarba.

Oul prajit e delicios daca nu are urme de albus crud. Rezolvi usor asta turnand un strop de ulei fierbinte (luat cu lingurita, din tigaie), peste mijlocul lui, acolo unde nu se prea prajeste.

O omleta perfecta va rezulta in urma baterii cu putere a oualor, cu furculita, pana fac o spuma densa.

Foto: Hepta, Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Alimente