GEANINA BĂBICEANU: „Este esențial pentru un lider să își susțină oamenii, să le ofere recunoaștere pentru ceea ce fac și să îi provoace să se autodepășească.”

geanina babiceanu

O carieră într-o mare corporație și o viață de familie împlinită. E provo-carea căreia Geanina Băbiceanu i-a făcut față cu brio, găsind un echilibru între responsabilitățile sale profesionale de Market Director al Mars România și dorința de a fi alături de cei dragi. Acum implementează strategii de business și coordonează echipe, dar e la fel de prezentă și acasă. Și se bucură din plin atât de realizările profesionale, cât și de cele personale.

Ești Market Director Mars în România de 3 ani și coordonezi o echipă de sute de oameni. Cât de accesibilă este o astfel de poziție de conducere într-o companie globală precum Mars?

Aș spune că este accesibilă – dacă îți dorești să ajungi aici și ești dispus să muncești și să te dezvolți atât profesional, cât și personal, pentru că în Mars acesta este un aspect foarte important. În această companie se discută și despre cât de mult îți dorești acest lucru și cât de pregătit ești pentru o astfel de funcție din punct de vedere al experien-țelor acumulate.

Din punct de vedere al susținerii oferite, aici ai parte de tot sprijinul necesar pentru ca tu să îți accesezi potențialul și să devii cea mai bună versiune a ta. Știu că se vorbește mult despre dezvoltarea personală, în toate companiile mari sau mici, însă în Mars timpul și interesul acordat acestei zone sunt cu totul deosebite.

Mars consideră sincer, iar eu am aceeași convingere, că fiecare persoană merită un manager direct extraordinar, care să urmărească abilitățile și nevoile membrilor echipei, să construiască alături de ei și să îi ajute să ajungă acolo unde își doresc. Planificat și sistematic, ca în oricare alt proiect pe care l-ar desfășura. Iar managerii sunt la rândul lor pregătiți și susținuți pentru a putea face acest lucru.

Apoi, există spațiu pentru a experimenta – a încerca roluri noi, în domenii diferite de cel în care ți-ai început cariera, sau medii diferite de lucru, la nivel internațional. Iar în acest spațiu ai voie chiar și să greșești, este ceva uman. Însă compania se așteaptă să îți asumi responsabilitatea propriilor fapte și decizii, să înveți din greșeli, să ceri ajutor și să găsești soluții. Acesta este contextul în care eu am ajuns în această poziție.

Care au fost cele mai importante momente ale carierei tale? A existat un momentul decisiv pentru parcursul tău profesional?

Primul moment a fost decizia de a lucra în marketing pentru industria de FMCG. Decizie luată imediat după absolvirea facultății, datorită dinamismului și a fascinației pe care o aveam pentru brandurile puternice. Am știut că aceasta este industria din care vreau să fac parte și despre care să vorbesc zi de zi. Și iată-mă tot aici.

Apoi o experiență foarte importantă și un moment cheie a fost atunci când am devenit pentru prima dată managerul unei echipe. Cred că este genul de experiență pe care și-o amintește orice manager pentru că este plină de necunoscut, provocări și foarte multe bucurii împărtășite. Experiența internațională este o altă etapă pe care aș vrea să o menționez. Am avut oportunitatea de a mă ocupa de mai multe țări, din funcția de Regional Marketing Director al regiunii Balcanilor de Est.

Este impresionant să îți vezi munca transpusă în mai multe piețe și modul în care aceasta influențează consumatori diferiți. Momentul care s-a transformat însă într-o revelație a fost atunci când Mars mi-a deschis ochii și mi-a dat încrederea de a mă uita dincolo de profesia de om de marketing.

Vorbește-ne puțin despre acest moment. Ai avut de luat o decizie importantă pentru parcursul tău profesional?

Trecerea de la marketing la vânzări a fost cu siguranță decizia cea mai importantă pe care am luat-o la nivel profesional. Ca om îndrăgostit de marketing iubeam brandurile pentru care lucram, iubeam să creez povești în jurul lor, să dau viață unor produse noi și să primesc validarea consumatorilor, iubeam să formez oameni în domeniul acesta și nu credeam că mi-ar putea plăcea ceva la fel de mult.

Și cu toate acestea, liderii din Mars cu care colaboram atunci au văzut la mine un interes mai larg pentru business și un potențial netransformat, astfel că m-au ghidat și susținut în trecerea către zona de vânzări. Poate nu pare ceva extraordinar când povestesc, însă în experiența mea de până la acel moment nu erau foarte mulți profesioniști care să facă această mutare, nu văzusem modele la care să mă raportez.

Dar am descoperit cu bucurie că trecerea de la managementul brandurilor la cel al oamenilor, și mă refer aici la echipe mari de vânzări, mi-a adus cel puțin la fel de multă satisfacție. Și așa am descoperit despre mine că îmi place la fel de mult domeniul vânzărilor, că mă bucur de interacțiunea cu fiecare membru al echipei mele extinse și că pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor cu care lucrez. Acum cred că ar fi trebuit să fac pasul acesta mai devreme.

Deci poți spune că ești acolo unde ți-ai dorit? Te simți împlinită?

Eu sunt o persoană destul de organizată și care știe ce își dorește să facă. Să îți dau un exemplu: la terminarea facultății știam foarte clar că vreau să lucrez în marketing, în industria de FMCG și am analizat cu atenție jucătorii din piață de la acea vreme, făcând o listă cu cinci companii pentru care mi-ar plăcea să lucrez.

Două dintre ele se regăsesc în CV-ul meu, una dintre ele fiind chiar cea pentru care lucrez acum. Cu toate acestea ceea ce mă împlinește este să știu că munca mea contează și că oamenii cu care mă întâlnesc, indiferent de context, rămân cu ceva pozitiv din acea interacțiune. Și din acest punct de vedere experiența Mars este una fantastică pentru că te ajută să fii tu însuți, să descoperi în ce domeniu poți avea un impact pozitiv și cum poți deveni mai bun în ceea ce faci.

Personal, cred ca acești ani alături de Mars m-au transformat într-o persoană mai bună. Mai bună pentru mine, pentru soțul și copiii mei, în interacțiunile cu prietenii și în general cu toți cei care mă înconjoară. Aș putea spune că mă aflu pe o traiectorie profesională de care mă bucur foarte mult și lucrez într-o companie cu ale cărei principii rezonez perfect.

Ce ai sacrificat pe drum pentru a ajunge în acest punct al vieții tale?

Eu consider ca poți fi „at your best' la birou doar dacă ești echilibrat în viața personală și la fel acasă dacă ești echilibrat la birou. Astfel că am căutat mereu acest echilibru și nu am renunțat la nimic important pentru mine și pentru cei pe care îi iubesc.

În plus, lucrez de ceva ani într-un mediu în care „sacrificiul' nu este încurajat. Din contră, vorbim foarte des despre echilibru, despre importanța lui și cum ne poate ajuta să creștem ca profesioniști.

Ce calități crezi că sunt indispensabile unui lider?

Cred că un lider trebuie în primul rând să inspire și să poată oferi foarte clar acel „de ce'. De ce să îl urmezi, de ce să faci un anumit lucru, de ce să fii într-un anumit fel. Să îți ofere un scop, nu doar o destinație. Și să fie un model în materie de comportament, etică și principii. Clișeul „walk the talk' cred că se aplică foarte bine în acest caz.

Apoi mai cred că este esențial pentru un lider să își susțină oamenii, să le ofere recunoaștere pentru ceea ce fac și să îi provoace să se autodepășească.Acestea sunt, din punctul meu de vedere, calități fără de care nu poți mobiliza oamenii, iar fără oameni nu poți fi un lider.

La Mars, angajații se numesc „Asociați'. Este un concept unic. Poți să ne explici ce înseamnă?

Mars este o companie de familie cu peste 100 de ani de existență la nivel global, iar o istorie atât de lungă nu se poate construi fără niște principii solide. Familia Mars a definit aceste principii în mod clar și le-a oferit drept busolă pentru orice decizie de business (de la cele mai mici – propunerea unui anumit tip de prezentare a unui produs la cele mai mari, precum tranzacțiile globale).

Principiile Calității, Responsa-bilității, Eficienței, Reciprocității și al Libertății sunt printre primele lucruri pe care un nou Asociat le va afla odată ce va porni la drum alături de noi. Am început cu aceste principii pentru că ele stau și la baza conceptului de „Asociat'. Mars consideră că oamenii care se alătură companiei sunt mai mult decât simpli angajați, ei având un rol extrem de important în bunul mers al afacerii.

Relația pe care dorește să o dezvolte cu aceștia se bazează în primul rând pe principiul Reciprocității – încredere și respect reciproc. Apoi conceptul acesta stabilește și așteptările pe care le pot avea cele două părți – fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a urma aceste principii și de a aduce cel mai bun nivel de performanță în activitatea noastră de zi cu zi. În contra-partidă ne așteptăm să fim respectați, susținuți și prețuiți ca indivizi, să fim tratați corect și echitabil, să fim recompensați pentru rezultatele noastre și să ni se ofere oportunități de creștere și dezvoltare. Este ca un pact pe care îl facem cu toții, indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Mars nu este o companie bazată pe ierarhie, iar conceptul de Asociat vine să întărească acest lucru. Și ne oferă un sentiment de apartenență. Care este foarte plăcut.

Cum se iau deciziile într-o multinațională care are peste 115.000 de Asociați la nivel global? Cât de greu este îți validezi proiectele propuse?
Vorbim de o companie foarte mare, care își desfășoară activitatea în trei categorii – dulciuri și gumă de mestecat, food (orez și sosuri) și hrană pentru animale. Cum povesteam mai devreme, avem o busolă – cele cinci principii, și fiecare este încurajat să o folosească. Avem chiar și un formular care să te ajute cu acest proces.

Cu toate acestea, în fapt, nu suntem o companie orientată spre procese. Luăm decizii rapid, dar asumate. Suntem foarte deschiși și împărtășim experiențele care pot ajuta în formarea unei decizii corecte. Și pentru că avem o cultură a feedback-ului este foarte ușor să învățăm atât din experiențele proprii, cât și din cele ale colegilor.

Cum se îmbină viața personală cu jobul tău atât de solicitant și complex?

Este o provocare, căreia îi fac față prin organizare și planificare și promisiunea personală că în viață să fac doar lucruri care îmi plac și în care cred. Dar consider că este foarte important și faptul că atât familia mea – soțul și cei doi băieți, cei trei patrupezi simpatici, cât și compania pentru care lucrez acceptă faptul că există momente în care fie familia, fie munca trec pentru o anumită perioadă pe primul loc.

Pe plan personal îmi vin în minte exemplul examenelor sau evenimentelor de absolvire ale băieților, iar pe plan profesional am perioade în care călătoresc mai mult sau am de pregătit anumite planuri. Cheia este în echilibru, iar Mars susține echilibrul între viața profesională și cea personală, așa că pot spune că mă bucur de înțelegere de ambele părți.

În plus, mă bucur de un program de muncă flexibil, cu focus pe rezultate, dar și de posibilitatea de a lucra de acasă. Lucru care se aplică tuturor Asociaților. Pentru a-mi face timp pentru mine sunt extrem de disciplinată. De exemplu, încep anumite zile cu sport, pentru a mă asigura că fac suficientă activitate fizică săptămânal.

Practic pillates sau yoga, care îmi dau o energie extraordinară la începutul zilei. Apoi am reguli, cred eu sănătoase, în ceea ce privește deconectarea – nu deschid laptopul și nu răspund emailurilor în timpul liber, mai ales când petrec timp cu copiii. Aici este și recompensa pentru recrutarea și dezvoltarea unor oameni extraordinari în echipa noastră.

Știm că îți place să călătorești. Ce planuri ai pentru vara asta ?

Eu sunt născută în Constanța și cred că din cauza aceasta îmi place foarte mult marea. Așa că am să merg, ca în fiecare an, în vacanță la mare, alături de familie.

Cum îți încarci bateriile?

În familie și cu prietenii. Îmi petrec weekend-urile cu cei dragi. Fie facem activități fizice împreună – ieșim cu bicicletele, mergem pe munte sau la ski, în funcție de anotimp, fie ne relaxăm acasă – citind, ascultând muzică și jucându-ne cu cei doi câini pe care îi avem. Cu motanul e mai complicat, pentru ca el e mai simandicos și are nevoie de spațiu personal.

geanina babiceanu

foto: arhiva personală

Citește și:

EXCLUSIV AVANTAJE Dana Demetrian, un nume al performanţei

EXCLUSIVITATE AVANTAJE: Cătălin Măruță ne-a oferit cel mai sincer interviu

Galeria designerilor români caută următorul designer talentat. Interviu cu Teodora Stancu, marketing manager

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Interviurile Avantaje