Gastrita de primăvară

gastrita de primavara

Afecțiunile gastrice se agravează primăvara. Organismul are tendinţa naturală, sezonieră, de creştere a acidităţii gastrice în această perioadă.

Simptomele bolilor gastrice fluctuează în funcție de anotimpuri. Ele se acutizează primăvara și toamna, iar medicii spun că schimbarea alimentației cauzează recidiva. Acest lucru este pus pe seama consumului mai ridicat de crudități sau de fructe și legume, care cresc aciditatea gastrică.

Eliminând cauza principală, premergătoare apariției ulcerului duodenal, și anume infecția cu Helicobacter Pylori, mai există și alți factori care declanșează tulburările gastrice: administrarea de medicamente antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, cafeaua, fumatul pe stomacul gol, consumul de alimente reci.

Echilibru în toate

Mesele neregulate, alimentele condimentate sau puternic procesate de tip fast-food, o masticație deficitară, băuturile carbogazoase, afumăturile reprezintă factori de risc pentru declanșarea bolilor de stomac. Cei afectați știu deja că eficiența tratamentului este dificil de prognozat. De aceea, în acest sezon este indicat să se consume cu precauție ceapă și usturoi, varză, fasole și conopidă, ridichi sau ardei, brânzeturi fermentate, prăjeli sau alimente sărate.

Și, dacă apar primele simptome, consultul medicului gastroenterolog este obligatoriu. Acesta va stabili medicația necesară care poate include antiacide, medicamente antisecretorii sau, în cazul ulcerului, antibiotice specifice.

Te supără gastrita?

Această inflamație a mucoasei care protejează pereții stomacului ne chinuie atunci când ne așteptăm mai puțin. Debutează cu dureri în capul pieptului sau în spatele sternului, în paralel cu eructații, senzații de greață și vărsături, balonare.

Lumea medicală a fost unanim de acord când a stabilit cel mai important factor pentru apariția acestei afecțiuni: tensiunea psihică. Astfel, s-a observat o corelație între emoții și bolile de stomac, cu mențiunea că majoritatea celor care suferă de gastrită se confruntă cu un anumit tip de tulburări emoționale. Angoasele, reprimarea furiei, iritarea psihică, stresul, nervii, iată câteva elemente vinovate de declanșarea gastritei.

Reguli importante pentru prevenirea gastritei

Pe lângă alimentele interzise se recomandă micșorarea cantității de mâncare, altfel spus: puțin și des.

○ Se evită mâncatul rapid și înghițirea alimentelor nemestecate.

○ Dacă nu se respectă regimul alimentar, tratamentul nu are efect.

○ Regimul în cazul gastritei este personalizat în funcție de metabolism.

○ Se evită cu desăvârșire stresul și situațiile presante.

○ Trebuie eliminate focarele de infecție dentară, amigdaliene și a sinusurilor.

Autor: Florentina Mușat

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate