Galbenelele – Calendula officinalis
Galbenelele inveselesc gradinitele de flori de la tara. Le intalnim in toate regiunile tarii, chiar si pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe langa garduri.
Plante nepretentioase, ele se inmultesc spontan prin seminte si infloresc din mai si pana in septembrie. Abia cand pronuntam denumirea latina, Calendula officinalis, ne amintim cat de pretios este aportul lor pentru sanatate.
Cuvantul-cheie care defineste actiunea galbenelelor este cicatrizare. Oridecateori un tesut are nevoie de reparatii, fie ca este vorba despre piele, fie ca este vorba de probleme mai subtile, de natura interna, galbenelele pot fi de mare ajutor. Florile de galbenele sunt o adevarata sursa de flavonoide, carotenoizi, vitamina C, substante proteice, substante amare.
Detoxifiere. Ceaiul de galbenele contine substante ce stimuleaza formarea acidului cholic in ficat si deci eliminarea bilei. Se folosesc florile plantei, in infuzii de 250 ml apa clocotita la doua lingurite de flori uscate.
Coleretice si colagoge. In cazurile de bila lenesa (atonie), ceaiul sau tinctura de galbenele ajuta la evacuarea secretiei din vezica biliara, usurand digestia si eliberandu-ne de greata. In caz de digestie lenta, putem combina sunatoarea si menta care stimuleaza secretia de bilei cu galbenele care, in plus, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
Cosmetica. Bio-flavonoidele continute in florile de galbenele actioneaza prin reducerea fragilitatii vaselor de sange capilare, de aceea acest extract este recomandat si pentru produsele anticuperozice. Galbenelele se folosesc pentru ingrijirea zilnica a pielii sensibile si parului.
Agentii sai de spalare, fara compusi alcalini si pe baza de plante, prietenosi pentru piele, alaturi de substantele lubrifiante, stabilizeaza stratul acid natural protector al pielii. Un amestec ce contine extracte de galbenele si ulei de alune presat la rece protejeaza stratul hidro-lipidic al pielii si intareste rezistenta naturala a pielii si parului.
Crema pe baza de galbenele este recomandata pentru ten deshidratat (una dintre principalele probleme ale pielii), cu tendinte de iritare. Extractul de galbenele are actiune calmanta, hidratanta, cicatrizanta si este ideal pentru ingrijirea epidermei uscate sau in perioada in care aceasta are tendinta de deshidratare.
Rinite, sinuzita. Starile de congestie nazala cauzate de rinite si de sinuzita se pot ameliora semnificativ cu ajutorul inhalatiilor. In compozitia uleiurilor sau ceaiurilor utilizate, galbenelele au rolul de a repara mucoasa nazala si de a facilita evacuarea secretiilor.
Iata un amestec de uleiuri recomandat pentru inhalatii in caz de sinuzita: brad – 10 picaturi, catina – 15 picaturi, galbenele – 15 picaturi, menta – 10 picaturi, sunatoare – 15 picaturi. Se pun in apa fierbinte si se inhaleaza vaporii. Timpul cel mai potrivit pentru tratament este seara, tarziu, inainte de a te culca. Inhalatiile se repeta timp de cateva zile.
Cicatrizant si antiinflamator. Florile de galbenele se folosesc pentru spalaturi, comprese si cataplasme in plagi, hemoroizi, arsuri, degeraturi, acnee. Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic (datorita uleiului volatil pe care il contine).
Se mai foloseste sub forma de bai, cataplasme sau pansamente in bolile de ochi sau pentru spalarea ranilor.
Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratiile, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri), eczeme, deoarece principiile active dien galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor.
Calmarea durerilor menstruale, mai ales la persoanele anemice. Cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori peste care se toarna 2 cesti cu apa fierbinte.
Dupa 15 minute se strecoara lichidul care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de flori de 200 g apa.
Din aceasta cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Micoze, leucoree. Infuzia facuta din 10 g flori la 100 g apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis. Cu amestec de 10 g tinctura si 90 g apa fiarta si racita se pot face comprese la rani, arsuri, ulceratii si pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate si in leucoree.
Recoltare: Se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca la umbra.
Preparare: Infuzia: 2 lingurite cu varf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa.
O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cite 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Ceaiurile se pot indulci cu miere, dar pentru aceasta, ceaiul trebuie sa se raceasca pana sub 45 de grade, altfel mierea isi pierde o buna parte din calitati.
Ceaiul nu trebuie baut fierbinte nici chiar in caz de raceala. Alimentele fierbinti sau prea reci agreseaza caile digestive, de la cavitatea bucala si dinti, pana la stomac, rezultand, pe langa traumatism, si o scadere a rezistentei locale. In acest fel, vom obtine efectul invers celui scontat.
Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se asaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamani.
Unguent: S-ar putea sa gasiti rete de preparare pe baza de untura de porc topita in tigaie. Sincer, v-ati unge cu asa ceva? Unguentul pe baza de galbenele – uneori, combinata cu alte plante sau cu propolis – se gaseste in magazinele de produse naturiste si este cu adevarat ieftin. Este important sa fie proaspat, altfel isi pierde eficienta. Pastrati unguentul in frigider.
Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga la apa de baie din cada la nivelul de 25-30 cm, atat cat sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.
Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
Text: Mihaela Serea.