Cele mai multe probleme de sanatate apar cand esti obosita, deprimata sau ai luat antibiotice de curand. Exista insa metode de intarire a imunitatii organismului pentru ca sa poti lupta mai bine cu virusii.
Racelile si gripa apar atunci cand sistemul imunitar este slabit si, ca atare, e susceptibil sa se imbolnaveasca la orice contact cu un virus aflat “in trecere” (il poti inhala prin nas sau gura).
Poti sa-ti iei masuri elementare de precautie, cum ar fi aceea de a incerca sa stai cat mai departe de cineva care stranuta sau tuseste.
Dar virusii pot fi luati si prin simpla atingere a obiectelor contaminate. Daca duci apoi mana la nas sau la gura… Nu e usor sa-ti dai seama ca folosesti un telefon la care a vorbit o persoana bolnava, nici sa eviti o strangere de mana cu virusi, dar poti sa-ti stergi receptorul sau palmele cu un antiseptic puternic: alcool, ulei volatil din arbore de ceai. Si, mai ales, poti sa-ti activezi sistemul imunitar.
Daca ai totusi febra, dureri de cap si de gat sau guturai, apeleaza la “ajutoarele” naturale. Sunt la fel de eficace ca si medicamentele si, probabil, ceva mai ieftine.
Inamici naturali ai racelii si gripei
Mananca cat mai multe alimente proaspete, nepreparate la foc, care te ajuta sa iti cureti organismul de toxine. Pentru condimentarea alimentelor foloseste curry – acesta contine multe elemente care activeaza imunitatea (vitamina C, zinc, potasiu). Cand esti bolnava, bea cat mai multe lichide (apa) – in jur de trei litri pe zi.
Desfunda-ti nasul inhaland aburi in care ai turnat cateva picaturi de ulei volatil de eucalipt. Adesea, racim dupa o perioada stresanta, iar boala este un mod al organismului de a-ti spune sa mai slabesti ritmul – asculta-i semnele!
7 pasi simpli pana la o iarna fara gripa
Produse naturale de intarire a imunitatii organismului
Produse: PRO-BIOTICE
Lactobacilul este o bacterie benefica pentru intestin. Ea se gaseste in anumite tipuri de iaurt – de exemplu, Activia.
CE FACE: Reduce riscul bolilor alergice si imbunatateste sistemul imunitar si functionarea intestinului.
LA CE NE FOLOSESTE: Alimentele sterilizate excesiv limiteaza expunerea organismului la bacteriile inofensive, cu rol in declansarea imunitatii.
PROPRIETATI SPECIALE: Bebelusii hraniti cu probiotice (existente in iaurt) fac mai putine alergii.
MITURI: Teama ca bacteria poate muri la nivelul stomacului, inainte de a mai fi de vreun folos in intestin, este cu totul nejustificata.
ECHINACEA
Un produs vegetal, disponibil sub forma de tinctura sau tablete, folosit drept remediu contra tusei si a racelii.
CE FACE : Acidul cicoric din echinacea are un efect antiviral. Planta ajuta organismul sa dezvolte anticorpi, sa depisteze si sa distruga virusii.
LA CE NE FOLOSESTE: Echinacea este eficienta impotriva mai multor tipuri de bacterii sau virusi, avand un efect sigur de vindecare.
PROPRIETATI SPECIALE: Echinacea imbunatateste procesul de fagocitoza, prin care celulele albe din sange inghit si apoi distrug virusii si bacteriile.
MITURI: Durata tratamentului si modul de administrare au fost subiecte indelung dezbatute, dar niciodata oportunitatea acestora.
VITAMINE SI MINERALE
Vitaminele A,C si E, precum si zincul si seleniul, care se gasesc in alimente ori in suplimente de vi-tamine si minerale.
CE FACE : Vitaminele A, C, E si zincul mentin eficienta sistemului imunitar. Seleniul stimuleaza generarea de anticorpi.
LA CE NE FOLOSESTE: Daca esti sigura ca vitaminele si mineralele necesare exista deja in alimentatia ta, nu mai trebuie sa iei suplimente farmaceutice.
PROPRIETATI SPECIALE: Vitaminele A si E asigura procesul de producere si functionare a celulelor imunitare. Vitamina C este un puternic antioxidant.
MITURI: Cercetatorii apreciaza ca dozele mari de vitamina C nu previn aparitia racelii, dar reduc severitatea simptomelor si durata bolii.
Text: Mihaela Doina Radulescu