Farmacia de urgenta
Rani, lovituri, insolatii, intepaturi, “rau de masina”, “indigestia turistului”… Vara ne putem trezi usor cu asa ceva. Ce trebuie sa faci in aceste situatii? Farmacia naturii iti ofera solutii simple si remedii de prim-ajutor la indemana.
Daca stii ca de obicei ti-e rau atunci cand calatoresti, inainte de a pleca la drum renunta la masa copioasa si mananca ceva frugal. Stai cu fata in sensul de mers si aeriseste bine. Te ajuta sa prepari, inaintea plecarii, unul din ceaiurile de plante de mai jos:
– Pune o jumatate de lingura de radacina pisata de archangelica intr-un pahar cu apa fierbinte si lasa sa clocoteasca, cu capac, vreme de 15 minute. Bea o jumatate de pahar de ceai inainte de a pleca in calatorie si apoi pe drum, cate un sfert de pahar, numai daca simti o stare de rau.
– Amesteca 20 g de radacina pisata de archangelica, frunze de Cnicus benedictus, frunze de menta, de piper si zmeur cu 10 g radacina de Inula. Pune o lingurita din acest amestec intr-un termos cu doua pahare si jumatate de apa fierbinte si bea un pahar de ceai inainte de calatorie. La nevoie, si in timpul drumului.
Sfaturi in caz de ranire prin taiere
Spala rana cu apa curata si sapun (pentru a preveni infectarea) ori cu apa oxigenata, eventual apeleaza la trusa medicala a masinii, daca mergi in concediu cu autoturismul. Daca taietura nu e foarte adanca, nu aplica nici un plasture deasupra.
Pune mai intai o compresa cu gheata sau una inmuiata in apa foarte rece pentru a combate durerea si usturimea. Apoi inlocuieste, vreme de 15 minute, compresa cu apa rece cu o alta, dintr-o bucata de tifon inmuiat in ceai de plante:
– Pune o jumatate de lingura de flori de arnica in doua pahare de apa calda. Lasa sa fiarba pana da in clocot, apoi, la foc mic, cu capac, inca cinci minute. Se lasa zece minute sa se limpezeasca, se strecoara, se adauga 50 g de glicerina si o lingurita de otet.
– O lingura de flori uscate de castan se adauga intr-un pahar cu apa calduta. Se fierbe la foc mic, cu capac, vreme de cinci minute. Se da deoparte (tot zece minute) si se strecoara.
Intepaturile de insecte
Pentru unele persoane, o intepatura de albina, viespe sau furnica este doar o neplacere temporara. Altele, insa, pot suferi reactii alergice severe.
Spala bine zona inflamata cu apa rece si sapun, apoi pune imediat un cub de gheata sau o compresa cu apa rece. In cazul intepaturii de albina, poti scoate acul folosind o penseta.
– Prepara o pasta din apa calduta si bicarbonat de sodiu (o lingurita la un pahar cu apa). Aplica pasta pe intepatura si las-o 15 – 20 minute. Bicarbonatul calmeaza durerea si reduce edemul;
– Taie in doua o ceapa si pune partea sa interioara (miezul) pe locul dureros;
– Zdrobeste bine cateva frunze de patlagina si aplica-le umede. Aceasta planta este recunoscuta ca fiind cea mai eficienta impotriva muscaturilor si intepaturilor de insecte. In locul patlaginei poti folosi frunze proaspete de busuioc, de maces sau de patrunjel;
– Stoarce pe intepatura cateva picaturi de zeama de lamaie sau pune o compresa cu otet de mere ori cu lapte rece;
– Daca ai la indemana trei – patru pastile de vitamina C, zdrobeste-le bine pana obtii un praf, adauga cateva picaturi de apa si unge zona dureroasa. Efectul binefacator nu se va lasa mult asteptat.
Arsurile solare
Pe vreme frumoasa, cu soare stralucitor, iti este greu sa te abtii sa nu stai la soare. Iar arsurile solare te lovesc pe nepregatite.
Unge locurile arse de soare de cinci – sase ori pe zi cu balsamuri din plante:
– Taie marunt o frunza de aloe, pune bucatelele intr-un termos, adauga o lingurita cu frunze de salvie, flori de calendula si frunze de plantago. Toarna un pahar de apa fierbinte peste plante, infileteaza capacul termosului si tine amestecul sa se odihneasca o ora inainte de a-l folosi.
– Se pune o lingurita de flori de Verbascum intr-un pahar de apa calda si se da in clocot. Se acopera, se lasa sa se odihneasca 15 minute, apoi se strecoara.
Text: Cornelia Olinescu