EXCLUSIV AVANTAJE Sorin Stoica, un Magellan al zilelor noastre: “Din vacanțe, trebuie să te întorci cu experiențe, cu trăiri, cu emoții, cu amintiri care rămân ștanțate pe vecie în casa sufletului”

sorin stoica eturia

Sunt printre noi oameni care-și numără anii vieții în călătorii iar fericirea o contorizează prin destinații. Bifează apoi cu satisfacție, ca-n testele grilă, locuri și țări, plaje și suveniruri, așezate toate în tolba vieții, deschisă apoi cu ușurință în povești și povestiri hazlii, numai bune de istorisit oricui e disponibil să asculte.

Dar se mai întâmplă, destul de rar, să întâlnim și alt fel de călători, pentru care destinațiile sunt amușinări de crâmpeie din viețile trecute. Sau poate, Dumnezeu știe…, ei trasează în drumurile lor mai puțin bătătorite de turiștii moderni, hărți secrete pentru ca generațiile viitoare, dezgolite de esență și conținut, să găsească astfel rostul vieții în elementele primordiale, simple ale vieții.

Sorin Stoica este un astfel de Magellan. Îmi răspunde la întrebări legate de destinații exclusiviste cu lejeritatea celui pentru care Nicaragua și Liberia nu sunt timbre din clasor, așa cum erau pentru mulți dintre noi. Recunoaște grav dar fără panică în ochi că natura, așa cum o vrea pământul, este în pericol.

Cred că aș fi nerealist dacă n-aș recunoaște că există un pericol vizibil, dar totodată trebuie să spun că pericolul este mai mic față de acum câțiva
ani. Între timp au apărut multe conștientizări la nivel global, există organizații de protejare a unor zone și specii care au fost incluse în patrimoniul
mondial de prezervare. Pericolul e mai mic acum față de acum 20 de ani', și-ți dă senzația că știe ce vorbește. Pentru că a văzut părți ale lumii greu de arătat într-un atlas geografic.

Mai departe, și mai departe…

Turiștii români nu ajung tocmai hăt, atât de departe… dar admite că opțiunile de vacanțe în ultimii ani s-au schimbat. „Nu doar românii, ci peste tot în lume oamenii se reorientează. La noi, de exemplu, cei care alegeau Bulgaria merg acum în Grecia, după Grecia pleacă în Dubai. Cei care au văzut deja Dubaiul aleg Thailanda, apoi Philipine și tot așa… Mie îmi place să spun că există cinci valuri de călători care își schimbă constant opțiunile, de-aici și influența pe anumite destinații.

În primul val sunt cei care se duc pentru prima oară în destinații exotice, eu le spun extra-europene și aleg Thailanda, Bali.

Apoi în valul doi sunt cei care încep deja să descopere altfel lumea: India, Peru, China, Japonia, Mexic. Valul trei îi include pe cei care aleg Vietnam, Malaezia, Argentina, Chile. Valul patru sunt cei cu alegeri mai exclusiviste precum Namibia, Laos, Cambodgia, Philipine.

Și apoi, ultimul val, exploratorii care aleg Botswana, Senegal, Guatemala, Honduras. După asta urmează deja rafinamentul.'

sorin stoica eturia

Unde să nu mergem?

Cea mai simplă întrebare pe care i-o poți pune unui călător profesionist, co-proprietar al agenției de turism Eturia care creează cele mai exclusiviste vacanțe, este… unde să mergem? Ce să vedem? Dar banalul și obișnuitul pare să-i fie străin unui om cum e Sorin. Îl întrebi unde să nu punem piciorul în speranța că va spune ceva ce nu te așteptai să auzi vreodată. Doar că Sorin Stoica știe a cântări bine lucrurile și oamenii.

Unde să nu mergi depinde de om. Dubaiul, de exemplu, nu este pentru căutătorii de tradiții și autentic. Oferă, în schimb, alte plăceri care încântă ochiul. Dacă ești un căutător de confort și lux, nu poți alege Namibia unde este mult praf. Noi, din păcate avem acest spirit gregar de a ne lua unul după altul, deși acești influenceri ai zilei nu au puterea de a influența cu adevărat masele… mulți nu trec mai departe de click-ul unui like.

Observ, cu tristețe, că au dispărut finețurile… din păcate. Să vă dau un exemplu: astăzi, mare parte din serviciile din Thailanda sunt făcute de indieni, chinezi, birmanezi. Acum 20 de ani exista o smerenie, o politețe tulburătoare a thailandezilor. Servitul mesei avea un ritual special.

Asta încerc să fac și eu… nu vreau să ofer simple călătorii, ci vreau să ofer experiențe. Trăiri. Emoții. Cu astea vii din vacanțe, cu aceste amintiri care rămân ștanțate pe vecie în casa sufletului. Un șervețel oferit de un cambodgian cu care te-ai șters pe frunte sau imaginea femeilor din Namibia care se spală cu fum pentru că nu există apă. O cină sub un cer plin de stele din India sau gustul unei fripturi din Japonia.'

Destinații pentru suflet, nu pentru poze

Și, brusc, realizezi că nu e un mit. Există cu adevărat destinații pentru regăsire, uitare și calmarea furtunilor din suflet. Că rănile se pot vindeca stând cu ochii ațintiți spre cel mai frumos apus și nu neapărat pe canapeaua unui terapeut… „Un apus fabulos am văzut în Tanzania, în Tarangire și Lake Manyara. Acolo în Africa este o lumină senzațională, un cer special, fotografiile ies magnific.

Lumina în Africa se percepe diferit, greu de descris în cuvinte. Eu cred mult în zona aceea. Poate pentru că este puțină poluare fonică și tehnologică. În timpul atâtor călătorii mi-au rămas în suflet imagini din lumea asta mare pe care nimeni și nimic n-o să le poate șterge: într-o călătorie din Idaho către Colorado am văzut mii de căprioare în preerie, apoi un lup care făcea mișcări ciudate de parcă dansa, era pustiu cât vedeai cu ochii.

Te regăsești cu adevărat, în momentul în care rațiunea lasă sufletul să se liniștească. Fără telefon. În mijlocul naturii. Doar că trebuie să ne grăbim…, îmi spune serios. Își împreunează mâinile și privește un punct în zare pe care doar el îl percepe. „Peste locuri magnifice, pitite de Dumnezeu în zone unde doar pașii adevăraților călători pot ajunge, se apropie ușor globalizarea. Iar specificul, esența, tradițiile până și mirosurile se modifică ireversibil. Probabil ăsta e blestemul omenirii…'

Autor: Florentina Mușat

Foto: arhiva personală

Vezi şi locuri de vizitat în Lituania – cele mai apreciate destinații turistice!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje