EXCLUSIV AVANTAJE Iuliana Tudor: „Provocările ne ajută să descoperim cine suntem”

Iuliana Tudor

În 2015, revista Avantaje îi decerna trofeul „Femeia Anului 2014” pentru Responsabilitate și Implicare Socială. Pentru că, dincolo de o prezență extrem de plăcută pe care cei mai mulți dintre noi o știu de la televizor, Iuliana Tudor este un OM care și-a găsit menirea în implicarea constantă în campanii sociale.

Pe Iuliana o asimilăm cu mare ușurință folclorului. Numele ei se confundă cu megaproducții de divertisment precum „O vedetă… populară” sau „O dată-n viață”, emisiuni care au promovat valoarea și autenticul și care s-au bucurat de audiențe-record. Este, de altfel, primul om de televiziune care reinterpretează folclorul.

Notorietate valorificată prin implicarea în campanii sociale

Însă Iuliana Tudor a ales să-și valorifice notorietatea pe care și-a câștigat-o încă de la debutul în televiziune (anul 1999) și pe care și-a consolidat-o cu trecerea anilor, implicându-se fără ezitare în tot felul de proiecte caritabile. Dintre acestea, amintim „Campania pentru sănătatea sânilor”, inițiată de AVON Cosmetics, dedicată luptei împotriva cancerului la sân, campania „Împreună pentru fiecare copil', iniţiată de UNICEF, în parteneriat cu TVR, campania „Pădurea Copiilor”, în parteneriat cu Asociația ViitorPlus, având ca obiectiv plantarea și îngrijirea a câte unui puiet de copac pentru fiecare nou-născut din România.

De asemenea, în calitate de ambasador al organizației Crucea Roșie Română, a prezentat galele dedicate strângerii de fonduri și s-a implicat activ în transportul alimentelor la cei nevoiași. Este, totodată, ambasadoare a campaniei „Fii eroul acestei povești. Învinge leucemia”, derulată de Asociația Română Împotriva Leucemiei, care a avut ca scop dotarea laboratorului Secției de hematologie a Spitalului Universitar de Urgență București cu un flowcitometru nou, un instrument de diagnosticare pentru cancerul sangvin.

Un jurnalist responsabil și dedicat

Însă, înainte de orice, Iuliana Tudor rămâne un jurnalist dedicat, pentru care nimic nu pare imposibil. Dovadă stă multitudinea evenimentelor și producțiilor de succes care au avut-o în prim-plan. Printre acestea, Teledonurile TVR, Festivalurile „Cerbul de Aur”, „Mamaia – Folclor”, „Maria Tănase”, Gala TVR 50, Premiile TVR Internaţional şi Gala Crucea Roşie.

Premiile venite din partea presei pentru Festivalurile de Folclor „Mamaia” şi „Cerbul de Aur” au fost completate de premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune pentru show-ul de divertisment „O dată-n viaţă”. În 2009, Iuliana Tudor a primit premiul „Femeia Anului în Televiziune”.

Iuliana Tudor

O pasiune care durează de 20 de ani: televiziunea

Iuliana Tudor și-ar fi dorit să fie învățătoare. Apoi avocată. Pe urmă și-a dat seama că îi place muzica și ar cam fi vrut să descopere tainele ascunse de notele muzicale. Așa că a absolvit Liceul Pedagogic și și-a luat două licențe: una în Drept, cealaltă în Pedagogie Muzicală.

Iar în ultimii 20 de ani a făcut… televiziune. Însă cunoștințele acumulate în anii de studiu i-au fost de un real ajutor în carieră. La Liceul Pedagogic, a
învățat să se apropie de oameni, să se facă plăcută, să fie pozitivă, să dea lumină în jur. Dezbaterile orale de la Drept i-au cizelat discursul. La Facultatea de Muzică a învățat cum să stea pe scenă și să se prezinte în fața celor care o privesc.

Așa că acum, parte din iubirea de care se bucură este un dar pe care chiar televiziunea i l-a făcut. Oameni de orice vârstă, de orice categorie socială, cu
studii sau fără, o primesc în casele lor și o opresc pe stradă copleșind-o cu iubire. O iubire anonimă, dar care o împlinește și-i dă confirmarea faptului că ceea ce face de 20 de ani face extraordinar de bine.

Doamna învățătoare Iuliana Tudor… Ce simți când auzi această formulă de adresare?

Nostalgie cumva, după anii de practică la catedră, din timpul Liceului Pedagogic. Îmi plac foarte mult copiii.

Pari o femeie plămădită din stâncă dură, atent șlefuită. Există totodată și fragilitatea petalei de mac în tine? 

Fragilitatea și vulnerabilitatea mă fac să rămân umană. Este un echilibru necesar. Și nicio zi nu mă lasă să uit asta. Puterea mea cea mai mare a stat și stă, în special, în fragilitatea mea.

Ești o fire pozitivă, caldă, plină de viață, aducătoare de voie bună. Genul de om pe care ne-ar plăcea să-l avem tot timpul în preajmă. Cu astfel de calități te naști sau ți le cultivi pe parcurs?

Te naști și le și cultivi. Bunătatea e la îndemâna oricui. Ca și răutatea. Totul e o alegere. Educația e o șansă. Dar, finalmente, să fii bun, să dai lumină în jur reprezintă alegerea fiecăruia.

Ai fost o fetiță singură la părinți. Ți s-a întâmplat să simți vreodată că ți se cuvinte totul, să-ți fie greu să împarți din ce ai?

Am trăit la țară o vreme, când eram mică, și acolo valorile importante sunt transmise copiilor foarte devreme. Să dai din ce ai e normalitate. Să împarți și să împărtășești sunt valori ale codului nescris de educație din lumea aceea în care am avut norocul să cresc. Părinții mei mi-au fost exemple
de maximă generozitate!

Ce fel de copilărie ai avut? Sunt lucruri, întâmplări, experiențe cărora le duci dorul?

Mi-e dor să merg desculță pe izlaz prin iarbă, mi-e dor să beau lapte proaspăt muls, mi-e dor să ascult povești la gura sobei și să simt mâinile aspre ale bunicului cum mă mângâiau pe spate, mi-e dor de diminețile în care mă duceam în grădină cu ghiozdanul de la grădiniță, adunam prune și i le aduceam mamei la pat, să-i fac o bucurie, mi-e dor…

Te-ai visat doctoriță, ca să o ajuți pe mama ta, ai absolvit Liceul Pedagogic, ai intrat la Drept, te-ai visat magistrat… și ai ajuns să promovezi folclorul cu toate comorile lui. Crezi în destin?

Cu siguranță, traseul meu a fost unul predestinat. Așa simt. Totul a început și s-a legat ca rod al unor întâmplări extraordinare, întâmplări care m-au
așezat în momentul potrivit la locul potrivit și lângă oamenii potriviți. Așa cred că a fost să fie! Și sunt recunoscătoare în fiecare zi!

Dacă ar fi să te naști a doua oară, ar fi vreun lucru pe care l-ai face diferit decât l-ai făcut în această viață?

Dacă m-aș mai naște a doua oară, aș face copii mai devreme.

Te-ai confruntat cu provocări majore în viață? Pe orice plan… profesional, personal… Cum le-ai făcut față? 

Cu toții traversăm momente de maximă fericire, de provocări uriașe, dar și momente mai grele. Fiecare are un rost. Să descoperim cine suntem.

Care sunt cele mai importante lecții de viață pe care le-ai învățat de la părinții tăi?

Sunt multe, însă cea mai importantă a fost să fiu OM!

Care sunt cele mai importante valori pe care ai vrea să și le însușească Tudor, fiul tău? 

Aceleași pe care le-am primit și eu de la părinții mei: iubirea, bunătatea, adevărul, credința, munca.

În curând, împlinești 20 de ani de televiziune. Mai există emoții înaintea directului?

Întotdeauna. Ar fi nefiresc să nu le mai am. Ele definesc mult din meseria mea și ele fac diferența întotdeauna!

Iuliana Tudor

În 20 de ani de televiziune, ai realizat, printre altele, emisiunea de folclor „O dată-n viață”, care s-a menținut timp de 10 ani în topul emisiunilor de divertisment, și acum talent show-ul „Vedeta populară”, care, la rândul său, se bucură de mare succes. Cum ai descoperit folclorul și ce înseamnă folclorul pentru tine?

În familie, apoi în cărți, pe urmă la Școala Populară de Artă, apoi pe teren și, în final, la Televiziunea Română. Îmi place pentru că e o lume specială… e despre noi toți, iar copiii noștri trebuie să știe care le sunt tradițiile, care le este muzica și care le este haina tradițională. Toate sunt doar ale noastre! Iar eu asta fac: mă străduiesc să ofer continuitate acestei lumi, atât cât pot, la Televiziunea Națională și nu numai.

Pe cine admiri din televiziune? 

Pe toți aceia care-și păstrează încă principiile de bază ale meseriei acesteia: Carmen Avram, Adelin Petrișor, Cătălin Ștefănescu sunt doar câțiva dintre ei.

Cum reușești să depășești situațiile stresante din viața ta, să te descurci cu oamenii toxici cu care, inevitabil, toți intrăm în contact nu de puține ori

Încerc, atât cât pot, să aleg oamenii pe care îi am jur. În rest, nu las să mă afecteze foarte mult.

Ce te bucură cel mai mult în viață? Ce lucruri îți aduc cele mai mari satisfacții? 

Viața, în sine, e o Bucurie!

Ai o căsnicie care durează de 22 de ani. Un lucru demn de apreciat într-o societate în care relațiile se destramă pe bandă rulantă. Care sunt secretele unei relații longevive?

Nu există secrete. Fiecare cuplu își trăiește povestea. O căsnicie se învață în fiecare zi!

Cât de importantă crezi că ar trebui să fie imaginea pentru o femeie? Cât de mult contează felul în care arăți? 

Ține de respectul față de tine. Femeile din familia mea au avut mereu această atenție, deși au fost și sunt femei care muncesc foarte mult, au crescut copii, au avut griji nenumărate. Asta nu le-a împiedicat să aibă grijă și de ele. Mama mea îmi spune și astăzi: „Ai grijă întotdeauna cum arăți, și când stai în casă, și când ieși afară. Ești femeie, nu poți arăta neglijent„.

Care crezi că este cea mai mare problemă a societății românești?

Dezbinarea!

Ești activă în rețelele de socializare?

Da, atât cât îmi permite timpul.

Iuliana, mulțumește pentru ceva anume…

Pentru Viață și pentru Dragoste!

Citeste si

Secrete de vedete: Trucurile de frumusețe ale Iulianei Tudor te ajută să arăți și să te simți bine în pielea ta

Autor: Oana Anghel

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje