Foarte mulți dintre noi suferă de sindromul oboselii cronice fara sa bănuiască faptul că acea senzație de copleșeală generalizata ascunde o mulțime de probleme. Iar noi, femeile, suntem de patru ori mai predispuse la această boală.
Iata o afecțiune care te lovește pe toate planurile: fizic, te simți la capatul puterilor, iar psihic, nu mai știi care e capatul puterilor. Ești în pericol daca ai aceste simptome:
E normal sa ai ți momente în care simți ca te scurgi pur și simplu, mai ales dupa o zi încarcata la serviciu urmata de o sesiune de curățenie acasa.
Dar când aceasta senzație devine ca o amprenta a personalitații tale, ceva trebuie sa-ți dea de gândit. Pentru ca o vei simți pâna în oase și ușor, dar sigur își va afecta puterea de concentrare, randamentul, relațiile sociale. Iar atunci când ai impresia ca fiecare celula din corp te trage în jos, e timpul sa iei masuri.
Aproximativ 80% dintre cei care sufera de sindromul oboselii cronice acuza tulburari de somn și de echilibrare a ciclului circadian. Și chiar daca ești cumplit de obosita, nu poți nici macar sa ațipești. Iar daca ațipești, te trezești la cel mai mic zgomot, mai obosita decât înainte sa adormi.
Oamenii cred ca sindromul epuizarii cronice se manifesta prin oboseala. Și atât. Realitatea însa e mult mai complicata. Pentru ca simptomele sunt
diverse și cuprind o plaja întreaga de neajunsuri: de la pierderea memoriei la pierderea capacității de concentrare și de menținere a atenției. Cei
care ajung sa sufere de aceasta afecțiune spun ca se simt învaluiți într-o ceață groasa și gri. Și cel mai obosit nu e corpul, ci creierul.
Fie ca faci o mica plimbare sau dupa un schimb activ de replici într-o conversație, la final, ești pur și simplu epuizata. Orice activitate efectiv te sleiește și, dupa ce o termini, te simți de parca ai escaladat Himalaya.
Despre consumul emoțional nici nu are rost sa mai pomenim… ca este la cote alarmante. Așa că tendința principala a organismului este de a sta la adapost de orice lucru care nu-i convine. Iar asta s-ar traduce prin izolare, inactivitate, pasivitate, neimplicare.
Când suferi de sindromul epuizarii cronice, echilibrul emoțional aproape ca nu mai exista. Sa fii stapâna pe tine este aproape o provocare. Specialiștii spun ca, la unele persoane, simptomele se agraveaza atunci când stau în picioare. Se pare ca aceasta afecțiune deregleaza intoleranța ortostatica, ceea
ce duce la tulburari în lanț, atât de ordin fizic, cât și psihic.
Oboseala și epuizarea pe care le simți vin la pachet cu o serie de dureri articulare, de genunchi, migrene înfioratoare, dureri musculare. Cei afectați acuza chiar și dureri în gât, la înghițit, chiar daca nu sunt semne de inflamare sau gât roșu. Este pur și simplu raspunsul organismului la epuizarea
cronica.
Autor: Florentina Mușat
Sursa foto: shutterstock.com