Ești mereu obosită, irascibilă și ai stări depresive? Aceste semne ascund o boala care afectează din ce în ce mai multe persoane

Stările de oboseală cronică, irascibilitate, depresie sau creșterea în greutate nu trebuie tratate cu indiferență și asta pentru că ele reprezintă simptomele unei afecțiuni grave și care afectează o mulțime de persoane, în special femei.

Afecțiunile tiroidiene au devenit o problemă pentru tot mai multe persoane. Din acest motiv, la primele semne că organismul nu funcționează tocmai normal, pacienții trebuie să se prezinte la medic pentru a le fi testat nivelul de TSH. Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot declanșa o serie de alte afecțiuni, multe dintre ele putând să pună viața în pericol.

Cătălina Poiană este președinte la Colegiul Medicilor din București și membru al Societății Române de Endocrinologie și atenționează că aproximativ 30-40% dintre consultațiile endocrinologice se adresează patologiei tiroidiene. Mai exact, un număr destul de mare dintre cei care se prezintă la medic cu astfel de manifestări sunt diagnosticați cu boli tiroidiene.

Ce boli pot fi asociate afecțiunilor tiroidiene?

Glanda tiroidă se află la baza gâtului și ea are un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Atunci când apar dereglări ale glandei tiroide, acest lucru poate fi resimțit la nivelul tuturor organelor importante. Mai exact, o persoană cu dereglări ale glandei tiroide poate avea perioade cu palpitații și asta pentru că inima este afectată, dar poate suferi și de afecțiuni la nivelul plămânilor, rinchilor sau intestinelor.

Din cazurile pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului, Cristian Grasu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, vorbește despre o legătură strânsă între afecțiunile tiroidiene și bolile cardiace.

“Din ce în ce mai multe afecțiuni cardiace sunt asociate cu modificări în funcționarea glandei tiroide”, a spus Cristian Grasu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Care sunt simptomele problemelor endocrinologice?

Primele simptome care anunță o problemă la nivelul glandei tiroide sunt constipația, modificarea greutății, oboseala cronică, ciclul menstrual neregulat, scăderea libidoului și depresia. În ceea ce privește oboseala cronică, aceasta devine o problemă serioasă în momentul în care durează mai mult de 6 luni și e însoțită de dureri musculare, migrene și probleme digestive.

Cum poți preveni apariția problemelor endocrinologice?

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune își dorește o mai bună informare a oamenilor cu privire la aceste probleme, dar și implementarea unui program național de screening al afecțiunilor tiroidiene. Medicii recomandă ca la orice semn pacienții să se prezinte la medic, iar după vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații să-și facă un control al glandei tiroide.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Grețurile de dimineață, semnul unei sarcini sănătoase. Care este explicația?

Ce trebuie să faci ca să previi apariția infarctului miocardic? În România, rata mortalității cauzate de aceată boală este mult peste media europeană

Prezbitismul, boala care afectează aproape jumătate din numărul românilor. Cum apare această afecțiune?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate