Cred că ți s-a întâmplat, de-a lungul timpului, să ai de-a face cu cel puțin o persoană care minte. La rândul tău poate ai mințit în anumite împrejurări. În cazul unui mitoman însă, minciuna este la ea acasă. Cât de periculos poate fi acest lucru pentru sine și pentru cei din jur?
Mitomania (sau minciuna patologică) nu este o afecțiune, ci mai degrabă un simptom al unor tulburări de personalitate. Minciunile ocazionale sunt folosite, cel mai adesea, pentru a nu răni sau pentru a proteja pe cineva. În cazul unui mitoman, minciunile par să fie folosite fără nici un motiv concret. De aceea, dialogul cu o astfel de persoană e și greu de gestionat, pentru că nu știi cât adevăr și câtă minciună se află în spatele vorbelor sale.
Specialiștii au încercat să înțeleagă mecanismele din spatele acestui simptom și au identificat câteva posibile motive: dorința persoanei de a se face plăcută, de a evita criticile sau pentru a-i manipula pe cei din jur. Însă adesea nu există nici un motiv evident. O trăsătură clară a ieșit în evidență: persoanele mitomane sunt foarte bune povestitoare. Poveștile lor sunt pline de detalii și culoare, în acest fel fiind și foarte credibile. Chiar dacă neadevărate.
E greu să nu te lași influențat de o astfel de persoană. În multe dintre cazuri, chiar și aceasta crede în ceea ce spune, deși nu este adevărat. Este și dureros, în același timp, să asiști la excesele de neadevăr, mai ales dacă este cineva din cadrul familiei.
La serviciu, dacă ai de-a face cu o astfel de persoană, ia-ți câteva măsuri de precauție.
Citește și: Nu-ți place ploaia? Există și explicații științifice ale acestei reacții
Foto: Shutterstock