Cum ajuți un mitoman să nu mai mintă?

Cred că ți s-a întâmplat, de-a lungul timpului, să ai de-a face cu cel puțin o persoană care minte. La rândul tău poate ai mințit în anumite împrejurări. În cazul unui mitoman însă, minciuna este la ea acasă. Cât de periculos poate fi acest lucru pentru sine și pentru cei din jur?

Mitomania (sau minciuna patologică) nu este o afecțiune, ci mai degrabă un simptom al unor tulburări de personalitate. Minciunile ocazionale sunt folosite, cel mai adesea, pentru a nu răni sau pentru a proteja pe cineva. În cazul unui mitoman, minciunile par să fie folosite fără nici un motiv concret. De aceea, dialogul cu o astfel de persoană e și greu de gestionat, pentru că nu știi cât adevăr și câtă minciună se află în spatele vorbelor sale.

De ce minte un mitoman?

Specialiștii au încercat să înțeleagă mecanismele din spatele acestui simptom și au identificat câteva posibile motive: dorința persoanei de a se face plăcută, de a evita criticile sau pentru a-i manipula pe cei din jur. Însă adesea nu există nici un motiv evident. O trăsătură clară a ieșit în evidență: persoanele mitomane sunt foarte bune povestitoare. Poveștile lor sunt pline de detalii și culoare, în acest fel fiind și foarte credibile. Chiar dacă neadevărate.

Cum îi faci față?

E greu să nu te lași influențat de o astfel de persoană. În multe dintre cazuri, chiar și aceasta crede în ceea ce spune, deși nu este adevărat. Este și dureros, în același timp, să asiști la excesele de neadevăr, mai ales dacă este cineva din cadrul familiei.

  • păstrează-ți mereu calmul cu o astfel de persoană, dar și fermitatea, atunci când neadevărurile sunt evidente.
  • nu-i încuraja scenariile. Mărturisește-i neîncrederea față de vorbele sale și e posibil să se oprească. Sau să nege.
  • în unele cazuri, poate fi nevoie de terapie, însă această idee nu e ușor de sugerat. E nevoie de multă răbdare, informații și discuții despre acest subiect delicat.

La serviciu, dacă ai de-a face cu o astfel de persoană, ia-ți câteva măsuri de precauție.

  • limitează discuțiile strict la subiecte profesionale.
  • nu încuraja poveștile și bârfele.
  • discuțiile importante e bine să aibă loc și cu o altă persoană de față, iar dacă acest lucru nu e posibil, fă un rezumat în scris, pe mail, pentru ca totul să fie clar. O altă variantă este să ceri permisiunea de a înregistra conversația.
  • când minciunile le afectează integritatea celor din jur, o discuție cu superiorii este necesară.

Citește și: Nu-ți place ploaia? Există și explicații științifice ale acestei reacții

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii