Enigma “Prinţului fără de moarte” (prima parte)

castelul bran

Puţin ştiut, un loc din biserica Mânăstirii Snagovului poate ascunde raspunsul unei întrebări vechi de şase veacuri: unde este locul mormântului lui Vlad Ţepeş, enigmaticul prinţ valah ce ar fi fost de fapt modelul lui Dracula, singuraticul conte-vampir a cărui soartă începe şi se sfârşeşte într-o trecătoare din inima Carpaţilor.

Legendele au nevoie de misterul în care s-au născut pentru a supravieţui. Prea multe explicaţii le distrug şi parcă ucid frumuseţea din ele. Aşa se întâmplă, de veacuri, cu strania poveste a lui Ţepeş şi cu istoriile despre iubirea sa neştiută şi despre o comoară fabuloasa, pierdută undeva sub apele unei fântâni.

Cavalerul Ordinului Drago

Domnia lui Vlad Ţepeş a fost ea însăşi agitată şi s-a petrecut într-o lume la fel de mişcătoare şi de nesigură. Era perioada în care Henric al VI-lea şi englezii se luptau în Războiul celor Doua Roze. În Ungaria, domnea marele rege de origine româna Matei Corvin, iar sultanul Mahomed al II-lea spulbera cu oştile lui Europa creştină.

Puţin înainte, primul dintre Draculeşti, celălalt Vlad, tatăl lui Tepeş, care era guvernator al Transilvaniei, a fost primit de împăratul Sigismund în Ordinului Dragonului'. Drago' era un ordin ciudat, construit împotriva simbolisticii bisericii. Era dedicat balaurului' ucis de Sfântul Gheorghe. Istoricii spun că de la numele ordinului, Drago, ordin în care a fost primit în secret şi Ţepeş, derivă porecla Dracul. Ulterior, aceasta s-a transformat în Dracula.

Istoria așa cum a fost

De aici însă, intri pe tărâmul misterului. Aventuroasa viaţă a prinţului Dracula se scurge, vreme de trei domnii, între dovezi istorice acceptate şi legende transmise din om în om, între semnele sigure ale trecerilor lui prin lume şi enigmatica sa moarte care n-a putut fi probată cu adevărat, niciodată. Ciudat dar nimeni nu ştie cu exactitate unde şi când ar fi sfârşit Vlad Ţepeş.

Există doar menţiuni fugare şi ipoteze neconfirmate. Izvoadele din vechime parte din ele consemnate de profesorul american de origine română Radu Florescu, îi conturează lui Vlad un portret de erou romantic. Devenit prinţ al Valahiei după ce a fost ostatic la curtea sultanului Murad al II lea, Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân, îl ucide pe asasinul tatălui său şi se desparte de fratele lui, Radu cel Frumos. Acesta îi va purta o duşmănie fără istov şi care va fi şi pricina damnării lui Ţepeş de mai târziu.

Citește continuarea pe pagina următoare

Radu, favoritul turcilor la tron, l-a urmărit pe Ţepeş până la castelul Poenari, de pe malul râului Argeş. Conform legendei, aici se sinucide soţia lui Vlad, aruncându-se de pe stânci, pentru a nu fi prinsă de turci. Vlad reuşeşte să scape printr-un pasaj secret din munte. Ajutat de nişte ţărani, el ajunge prin Arefu, în Transilvania, la vărul său Matei Corvin, unde rămăne închis 12 ani.

Aici la Vişegrad se naşte legenda lui Dracula, vampirul fără somn, pornită dintr-o poveste de iubire. Tânărul Vlad se îndrăgosteşte nebuneşte de sora regelui Ungariei şi încearcă să fugă cu ea peste munţi. Pentru dragostea frumoasei prinţese maghiare, se pare că Vlad trece la catolicism. Ba chiar se însoară cu ea în cadrul unei ceremonii neştiute de nimeni, oficiată în secret în modestul castel din pasul Tihuţa, trecătoarea din inima Carpaţilor.

Moartea nescrisă

Iubirea interzisă a celor doi provoacă mânia lui Matei Corvin. Acesta îşi răpeşte sora şi o aduce înapoi în Ungaria. Furios, Vlad aruncă blestemul sângelui asupra familiei regale ungare şi îşi vinde sufletul diavolului, într-un legământ de a deveni veşnic nemort, semn al supunerii faţă de Lucifer, Prinţul Întunecat.

De atunci orice încercare de a-l ucide era, se spune, sortită eşecului. Aceasta este şi explicaţia decapitării sale, căci, devenind vampir, nu putea fi omorât altfel. După alte păreri însă, nimic nu dovedeşte faptul că, aşa cum se crede, i s-ar fi tăiat capul, care a fost dus la Constantinopole, ca dovadă a morţii sale şi nici că acesta ar fi fost furat din capitala Turciei şi îngropat în 1476, sub lespedea de piatră din biserica de la Snagov.

Ceea ce dă apă la moară vampirologilor, care susţin că Dracula nu a dispărut niciodată defintiv din lume, ci că este doar adormit de câteva sute de ani. Sau poate se ascunde în întunericul locurilor din preajma mormântului său.

Citește si Enigma Prințului fără de moarte (partea a doua)

Autor: Adrian Cîlțan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate