E sărbătoare mare astăzi! Ce sfinți prăznuiește Biserica Ortodoxă pe 31 octombrie

Pe data de 31 octombrie este marcată în multe țări sărbătoarea Halloween-ului. Puțini știu că Biserica Ortodoxă prăznuiește mai mulți sfinți în această zi. Este vorba despre Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, care sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data 31 octombrie.

Sfinții Apostoli pomeniți astăzi se numără printre cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Aceștia sunt consemnați în Sfânta Scriptură pentru lucrarea lor împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 8-11).

Sfântul Stahie a fost pus episcop în Bizanţ de către Sfântul Apostol Andrei, apoi a zidit o biserica în Arghiropoli, împreună cu Sfântul Andrei, potrivit crestinortodox.ro. Apoi a adunat pe mulţi credincioşi şi îi învaţă mântuitoarea viaţă. Ostenindu-se şaisprezece ani în acea nevoinţă pentru mântuirea omenească, a răposat cu pace.

Amplie şi Urban au fost puşi episcopi de către acelaşi sfânt, Andrei. Amplie a fost episcop în Diospoli, iar Urban a fost episcop în Macedonia. Ei L-au propovăduit pe Hristos, iar acest lucru i-au ridicat asupra lor pe evrei şi pe elini. Mai târziu au fost ucişi de către aceştia, iar astfel şi-au împletit lor cununa mucenicească.

Narcis a fost episcop în Atena, Apelie în Ieraclia şi Aristobul în Britania, propovăduind Evanghelia lui Hristos. După multe osteneli şi nevoinţe şi-au dat fericitele lor suflete în mâine.

Ce sfinți sunt pomeniți pe 31 octombrie 2017

Calendarul Ortodox: Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf. Mc. Epimah

Calendarul Greco-catolic: Sf. ap. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, din cei 70; Sf. m. Epimah

Calendarul Romano-catolic: Sf. Alfons Rodriguez, călug.

Foto: crestinortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce spunem „bogdaproste' atunci când primim pomană? Toți credincioșii ar trebui să știe asta

De ce nu se strică niciodată apa sfințită? Trebuie să ai mereu în casă o sticlă cu agheasmă

Pe 27 octombrie îl sărbătorim pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului. Acesta este rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate