Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, despre cele mai frecvente probleme ale oaselor

interviu

Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie și traumatologie

O autoritate la nivel european în ortopedie și traumatologie, medicul Vlad Predescu, doctor în științe medicale și șef de lucrări la UMF „Carol Davila', decodifică în exclusivitate pentru Avantaje cele mai frecvente probleme ale oaselor și articulațiilor.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care românii le dezvoltă la nivelul oaselor?

Teoretic, ele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de origine sau de zona afectată. Dacă vorbim de o problemă generalizată, întâlnită des, atât la români, cât și la nivel global, trebuie să menționăm osteoporoza. Urmează apoi leziunile artrozice, cele mai afectate fiind articulația genunchiului, a șoldului sau a mâinii.

Citește și Cele mai frecvente boli ale oaselor și articulațiilor care se dezvoltă după 40 de ani

Artroza reprezintă degradarea lentă, progresivă și ireversibilă a cartilajului articular. Dacă ne referim la leziunile  traumatice articulare, aici avem fracturile, în special din cauza faptului că unii pacienți au devenit brusc mult mai activi și, astfel, s-au înmulțit rupturile meniscului și ale ligamentului încrucișat anterior. În cadrul bolilor reumatismale, aș aminti poliartrita reumatoidă și spondilita anchilozantă.

Poate fi prevenită osteoporoza?

Într-adevăr, prevenția poate avea un rol important în această afecțiune. Cele mai bune recomandări sunt mișcarea zilnică, consumul regulat de lactate, renunțatul la fumat și aportul de vitamina D. În România, statisticile arată că există un deficit serios de vitamina D în rândul populației.

Diagnosticul de osteoporoză se realizează printr-o investigație imagistică cunoscută sub numele de DEXA, care se efectuează la nivelul coloanei vertebrale și la nivelul șoldului.

Care este legătura dintre osteoporoză și menopauză?

Au apărut statistici care arată că, după vârsta de 35 de ani, oamenii pot pierde câte un procent din masa osoasă în fiecare an. Și mai îngrijorătoare este
perioada menopauzei, atunci când femeile pot pierde peste 2% din masa osoasă anual. O valoare foarte mare, care aduce cu sine foarte multe riscuri.
Fracturile de șold la vârste înaintate sunt o cauză frecventă de imobilitate, mai ales că, anual, au loc peste 1,6 milioane de astfel de incidente în toată lumea.

Ce trebuie să facem dacă ne confruntăm cu o fragilitate accentuată a oaselor?

În situația în care prevenția și tratamentul medicamentos nu au dat rezultatele dorite, intervenția noastră, a chirurgilor ortopezi, poate rezolva cazurile grave. Astfel, există situații în care suntem nevoiți să creștem densitatea osoasă în  mod artificial, prin injectarea de ciment în țesutul osos. După intervenție, avem duritatea necesară pentru a fixa fracturile cu ajutorul tijelor și al șuruburilor.

În sezonul cald, ne confruntăm mai des cu picioarele umflate. Ce trebuie să facem pentru a remedia această problemă?

În primul rând, trebuie să identificăm cauza: pot fi afecțiuni medicale grave, cum ar fi cele cardiace sau renale, sau ceva mai simple, cum ar fi insuficiența venoasă periferică, însoțită de apariția varicelor. În cazul unei stări generale bune, umflarea picioarelor poate fi urmarea unui repaus
prelungit pe scaun, ori în picioare, denumirea medicală fiind edem de postură, cauza fiind lipsa activității musculare de la nivelul gambelor.

Dacă nu ne mișcăm o perioadă mai lungă, musculatura nu se mai contractă și nu mai pompează sângele, lucru care duce la o încetinire a circulației la nivelul gambelor. Astfel, apare o ușoară creștere de volum și tensiune în zona respectivă.

cele mai frecvente probleme ale oaselor

Vorbeați despre artroza la nivelul genunchiului. Care sunt riscurile și cum putem trata această afecțiune?

Gonartroza este o afecțiune foarte periculoasă, cu un debut lent, de la câteva luni până la câțiva ani. Primul simptom și cel mai important este durerea la nivelul genunchiului, care se accentuează la mișcare și scade în intensitate în perioada de odihnă. Din păcate, motivele apariției gonartrozei sunt multiple: vârsta, obezitatea, bolile reumatice, traumatismele articulare și rupturile de menisc sau de ligamente.

În stadiul avansat al bolii, genunchiul devine dureros, se umflă și se deformează, ceea ce înseamnă distrugerea completă a acestuia. În prezent, unicul tratament eficient este cel chirurgical și constă în înlocuirea suprafeței articulare măcinate cu o articulație nouă, reprezentată de o proteză.

Citește și Ce tulburări emoționale ascund durerile fizice

La ora actuală, protezarea articulației genunchiului și a șoldului a înregistrat  progrese remarcabile. Au apărut protezele personalizate ale genunchiului, care ne permit efectuarea unei intervenții chirurgicale mult mai precise, iar la nivelul șoldului au apărut protezele cu capete ceramice și tije scurte, care distrug mai puțin capital osos.

Unele persoane suferă de o modificare vizibilă a genunchilor, mai exact aceștia efectiv se strâmbă. Ce se întâmplă în acest caz?

Modificarea axului piciorului apare, de regulă, consecutiv uzurii cartilajului articular, îndeosebi în a doua parte a vieții și trădează apariția artrozei avansate. Din păcate, pacienții noștri vin în ultimul stadiu, când numai protezarea articulară mai poate corecta și îndrepta piciorul.

În stadii incipiente, articulația poate fi salvată și artroza întârziată prin efectuarea unor intervenții de regenerare a cartilajului articular, asociate sau nu cu o operație de corectare a axului piciorului.

Ce riscăm atunci când ne trosnim degetele?

Contrar credinței populare, cele mai recente studii arată că trosnitul degetelor nu este, în mod direct, asociat cu vreo afecțiune articulară, dacă nu există și alte probleme medicale asociate. Foarte multă lume face acest lucru, la mai mult de jumătate din populație, trosnitul având legătură directă
cu lichidul sinovial, cel care înconjoară și protejează articulația.

Autor: Bianca Hriscu

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate