Cele mai frecvente boli ale oaselor și articulațiilor care se dezvoltă după 40 de ani

După vârsta de 40 de ani, la femei încep să apară probleme ale oaselor, schimbări hormonale și se anunță premenopauza. În cele ce urmează, ne vom opri asupra celor mai frecvente boli ale oaselor și articulațiilor de care suferă femeile care au depășit această vârstă.

boli ale oaselor si articulatiilor

Osteopenia, prima fază a procesului de scădere a densității osoase

Osteopenia se definește ca scădere a densității osoase sub nivelul normal, însă nu suficient pentru a fi clasificată ca osteoporoză. Altfel spus, persoanele cu osteopenie au risc de fractură mult mai redus față de cele cu osteoporoză.

Principalii factori care favorizează apariția osteopeniei sunt scăderea nivelului de estrogen și creșterea activității osteoclastelor, celulele care determină distrugerea osului.

Tratamentul constă în prevenirea pierderii densității minerale osoase pentru a încetini evoluția către osteoporoză.

O dietă bogată în calciu și vitamina D ajută la menținerea sănătății osoase și la reducerea durerilor articulare.

Activitatea fizică joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Totodată, mușchii și oasele devin mai puternice atunci când sunt supuse efortului fizic. Mersul pe jos, urcatul scărilor, dansul sunt exerciții ușor de efectuat și plăcute și au o contribuție importantă la menținerea densității minerale osoase.

Osteoporoza, afecțiunea osoasă care favorizează fracturile

Osteoporoza este o boală a oaselor în care acestea își pierd densitatea devenind mai slabe, mai fragile și, pe cale de consecință, mai predispuse la fracturi. Osteoporoza afectează toate oasele corpului, dar cu precădere oasele șoldului, coloanei vertebrale sau ale încheieturilor.

Femeile sunt cele mai predispuse apariției osteoporozei, mai ales cele în cazul cărora menopauza s-a instalat mai devreme decât ar fi fost normal și cele care au fost supuse anexectomiei înaintea vârstei de 45 de ani. Una dintre principalele consecințe ale anexectomiei (extirparea chirurgicală a trompei uterine și a ovarului de pe aceeași parte) este scăderea semnificativă a nivelului de estrogen. Nivelul scăzut de estrogen este unul dintre principalii factori favorizanți ai osteoporozei.

Stilul de viață dezechilibrat, consumul mare de alcool, fumatul, dieta săracă în calciu și vitamina D și mișcarea insuficientă sunt, de asemenea, factori favorizanți ai osteoporozei.

Diagnosticul osteoporozei este pus pe baza unui examen al densității osoase DEXA.

Odată cu instalarea osteoporozei nu mai este posibilă refacerea masei osoase. Totuși, putem interveni precoce să prevenim apariția ei sau tardiv să oprim progresia bolii.

Pentru îmbunătățirea rezistenței oaselor sunt necesare o alimentație echilibrată, evitarea obiceiurilor nocive (alcoolul, fumatul), odihna și activitatea fizică.

Citește și Oasele sănătoase îți fac picioarele frumoase

Artroza, deteriorarea cartilajului articular

Artroza reprezintă deteriorarea și uzura cartilajului articular. Orice articulație poate fi afectată de artroză, dar în special articulațiile cele mai solicitate: genunchii, șoldurile, articulațiile degetelor, coloana vertebrală.

Printre cei mai importanți factori favorizanți ai artrozei sunt sexul feminin și vârsta de peste 50 de ani. Alți factori sunt: predispoziția familială, tulburările endocrine, obezitatea, tulburările de nutriție.

Artroza se manifestă prin dureri articulare, limitarea mișcării articulației afectate și deformare articulară.

Tratamentul în cazurile incipiente poate fi medicamentos, însoțit de fizioterapie, kinetoterapie sau infiltrații locale ce încetinesc dezvoltarea artrozei. Tratamentul chirurgical este recomandat în cazurile de artroză avansate.

După vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să se prezinte la medicul ortoped sau reumatolog pentru consult și evaluare, mai ales dacă suferă de probleme articulare.

Sursa foto: 123rf.com

tarek nazerDr. Tarek Nazer

Medic specialist ortopedie și traumatologie, cu experiență de 5 ani în cele mai mari spitale din Marea Britanie

www.artroscopiedegenunchi.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate