În exclusivitate pentru revista Avantaje am întrebat câțiva dintre cei mai apreciați medici români care e pericolul real care se împrăștie odată cu acest virus. Chirurgul oncolog Octav Ginghină spune că blocarea serviciilor de terapie intensivă este un scenariu care trebuie evitat cu orice preț.
Domnule doctor Octav Ginghină, de ce trebuie să ne sperie acest virus? Și de ce trebuie să tratăm cu maximă seriozitate această situație?
Virusul Covid 19 este un un virus nou, produs printr-o mutație apărută recent. Ca orice boală nouă, nu-i știm exact evoluția naturală în organismul nostru și nici tratamentul acesteia. Dar teama cea mai mare este dată de contagiozitatea crescută a acestui virus, care duce la îmbolnăviri masive, cu un număr mare de pacienți gravi înspre serviciile de terapie intensivă și blocarea acestora. Tocmai de aceea îmbolnăvirea simultană a unui procent important din populație trebuie evitată.
Dacă ne îmbolnăvim și luăm acest nou virus dezvoltăm imunitate? Se spune că în Italia au fost persoane care s-au îmbolnăvit din nou după externare.
Odată depășită infecția cu CoronaVirus, teoretic organismul a dezvoltat anticorpii necesari și pacientul respectiv a dezvoltat imunitate. Dar s-au raportat cazuri de pacienți care au făcut recăderi și acestea se datorează probabil mutațiilor suferite de virus sau imunității scăzute, cum a fost în cazul cadrelor medicale epuizate din acest sector. Colegii infecționiști sunt mult mai în măsură decât mine să vă răspundă la aceste întrebări.
Ce se întâmplă în cazul pacienților oncologici care iau Coronavirus?
Pacientul oncologic se află într-o situație extrem de gravă zilele acestea. Multe operații cronice au fost amânate, tratamentele se fac cu dificultate și spitalele vor fi în curând pline de pacienții cu Covid-19. Dar problema principală este că majoritatea pacienților oncologici sunt vârstnici și imunodeprimați – asta îi face să fie în clasa de risc maxim pentru evoluția nefavorabilă a unei eventuale infecții cu coronavirus. Și atunci sunt în balanța dificilă – să meargă să își facă tratamentul oncologic sau să rămână acasă încă o perioadă de timp? Cred că tratamentul pentru cancer nu poate aștepta.
Nu vom putea sta acasă luni întregi… Câteva săptămâni, da. Credeți că românii vor fi suficient de conștienți timp de câteva luni?
Mi se pare că societatea s-a mobilizat foarte bine și oamenii au stat în număr important în case. Cei care au ieșit și au neglijat recomandările autorităților au fost cel mai des arătați cu degetul și blamați. Acest virus nu poate fi evitat la nesfârșit, nici măcar de cei care ne conduc și fac asigurări populiste de tipul avem de toate'. Un chirurg italian spunea zilele astea – veți vedea cum vi se termină materiale care nu credeați că se pot termina. Deocamdată trebuie să stăm acasă până o să avem o imunizare masivă a populației și ulterior vom putea lent să ne reluam viața normală. Nu îi afectează doar pe bătrâni și nu îi afectează doar pe bărbați. Așa că nimeni n-ar trebui să se simtă în siguranță. Cum se spune în sport – nu îți subestima niciodată adversarul.
Foto: 123rf
Citeste și:
Bill Gates, primul care a prevăzut pandemia de coronavirus, încă de acum 5 ani.
O asistentă medicală din Italia, care îngrijea bolnavii diagnosticați cu coronavirus, s-a sinucis