Bill Gates, primul care a prevăzut pandemia de coronavirus, încă de acum 5 ani.

În timp ce guvernele mondiale se luptă să facă față confruntării cu coronavirusul care se răspândește rapid, magnatul Microsoft, Bill Gates, a avertizat, cu 5 ani în urmă, că umanitatea nu este pregătită pentru un agent patogen care se răspândește rapid și care pune viața în pericol.  Bill Gates, primul care a prevăzut pandemia de coronavirus, încă de acum 5 ani.

Co-fondatorul Microsoft, prezicea într-un talk-show din 2015, că un „virus extrem de infecțios' pentru care „nu suntem pregătiți' va fi marea amenințare la adresa omenirii, ucigând mai mulți oameni decât un război și dinamitând economia globală. Părerea lui este că guvernele ar trebui să se pregătească pentru pandemii la fel cum se pregătesc pentru război, iar referindu-se la epidemia de coronavirus cu care ne confruntăm, spune că se așteaptă ca actuala criză să dureze între șase până la zece săptămâni.

 „Un virus, nu un război'

Cu peste 236.000 de infecții și peste 9.700 de decese, epidemia a uimit lumea și este deja comparată cu perioade cumplite din istorie: Al Doilea Război Mondial, criză financiară din 2008 sau gripa spaniolă din 1918.„Dacă ceva ucide peste 10 milioane de oameni în următoarele câteva decenii, este cel mai probabil să fie un virus extrem de infecțios decât un război', afirma Gates la acea vreme, adăugând că dacă națiunile cele mai bogate s-ar fi pregătit pentru o pandemie cu aceeași acuratețe ca pentru războiul nuclear, pandemia ar putea fi evitată. „Nu rachete, ci microbi.'Vorbind despre perspectiva unei pandemii globale, trecută cu vederea de către guverne, Bill Gates se referea atunci la focarele de virus Ebola, care au ucis peste 11.000 de oameni în Africa de Vest între 2013 și 2016, în principal în Guineea, Liberia și Sierra Leone. Magnatul afirma că a fost un noroc faptul că focarul Ebola s-a limitat la Africa de Vest și mai ales că nu s-a răspândit în zonele urbane. „Investim o sumă imensă în factorii de descurajare nucleară, dar foarte puțin într-un sistem pentru a opri epidemiile. Nu suntem pregătiți pentru următoarea epidemie.', avertiza el.

„Virusul va veni din China”

La finalul anului trecut, Gates – care, după demisia din funcția de CEO al Microsoft, s-a dedicat ajutorării la eradicarea bolilor în țările în curs de dezvoltare – a avertizat, într-un episod din seria documentară Netflix, „Explicified', despre o viitoare pandemie ce va infecta rapid lumea cu un virus ucigaș originar de pe una dintre „piețele umede', de fructe de mare, ale Chinei – exact ca în Wuhan, unde se crede că a apărut acest nou focar de coronavirus. Oamenii de știință care au analizat focarul actual de coronavirus cred că provine de la șerpi și lilieci – animale care au fost vândute vii pe piața de fructe de mare Wuhan, înainte de a fi uciși și mâncați. De altfel, și alte pandemii anterioare au apărut, de asemenea, în China, cum ar fi focarul SARS care a provenit de la lilieci și pisici.

'Pandemiile ucigașe'

În episodul intitulat „Următoarea pandemie', magnatul american avertizează din nou că lumea este nepregătită pentru a face față implicațiilor răspândirii virale a bolii și că va veni o vreme când țările vor dori să se fi pregătit mai bine pentru pandemii și, privind înapoi, își vor dori să fi investit mai mult în vaccinurile potențiale. „Dacă vă gândiți la orice ar putea veni pe parcurs, care ar putea ucide milioane de oameni, o pandemie este cel mai mare risc al nostru', a spus el. Și acum, Organizația Mondială a Sănătății clasifică infecția cu Covid 19 ca urgență globală pentru sănătate și a lansat deja cursa pentru găsirea unui vaccin care să stăvilească epidemia.

foto> Shutterstock

Citeste si:

Exact ca-n filme: animalele au luat cu asalt orașele aflate în carantină

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete