Dr. Mircea Onaca, medic primar urolog, supraspecializat în urologie oncologică: “Un pacient tratat laparoscopic are o evoluție mult mai…”

Doctorul Mircea Onaca este „pilot de robot' daVinci, cu o experiență de peste 1000 de intervenții de succes în domeniul urologiei oncologice și-l veți găsi la Spitalul de Oncologie Monza după ani de studii și supraspecializări în Olanda. Îi place, după cum spune, să ofere valoare ideilor îndrăznețe utilizând toate resursele acumulate și este un medic care a înțeles că există cineva pentru care succesul unei operații este mai important decât orice orgoliul profesional. Și că acel cineva e… pacientul.

Domnule doctor Onaca dumneavoastră v-ați format, v-ați șlefuit și v-ați desăvârșit profesional în Olanda. Ce așteptări aveți de la Spitalul de Oncologie Monza unde veți activa alături de dl. Dr. Niță?
E adevărat, m-am specializat în Olanda dar m-am întors în țară ca să pun în practică tot ce am învățat acolo. Pentru că pacientul român are aceleași suferințe, aceleași drepturi și merită să fie tratat la cele mai înalte standarde. Împreună cu dl. Dr. Niță am format în România o echipă de care sunt foarte mulțumit, am reușit pas cu pas să facem multe lucruri în specializarea noastră. Am reușit să îmbunătățim situația pacientului, ni s-a reafirmat încă o dată importanța ideii de echipă ca factor determinant în sprijinul pacientului. Așteptările noastre de la Spitalul de Oncologie Monza sunt foarte mari și sunt convins că toate echipele oncologice vor colabora pentru a crea cel mai înalt standard medical.

Cum s-a modificat abordul medical în țara noastră în ultimii ani?
Din păcate nu pot vorbi la modul general, eu m-am implicat doar în sectorul privat pe care l-am văzut ca pe-o insulă de normalitate. Nu pot vorbi despre tot sistemul medical, însă văd exemple care îmi dau de gândit. Din păcate această normalitate nu există peste tot…

Care este cea mai mare fascinație tehnică în specializarea dumneavoastră?
Eu m-am specializat în ultimii 20 de ani în așa numitele tehnici minim-invazive în sfera urologiei, intervențiile laparoscopice. Ele au însemnat un progres enorm în urologia chirurgicală. Rezultatele sunt fantastice dar aș vrea să subliniez un lucru: nu oricine poate să facă aceste intervenții, e nevoie de talent, viziune, experiență, multă practică pentru a ajunge la performanță. Un pacient tratat laparoscopic are o evoluție mult mai bună și mai rapidă decât în chirurgia clasică. Iar robotica este pasul decisiv care a ajutat enorm specialitatea noastră.

Care este cea mai mare problemă a pacientului român la ora actuală, din punctul dumneavoastră de vedere?
Cred că accesibilitatea la sistemul medical de top. Fie că ești dintr-un sat îndepărtat sau din capitală, toți oamenii trebuie să aibă acces la informația corectă, să aibă posibilitatea să acceseze sistemul de vârf. Cred că trebuie început cu informarea foarte detaliată în opțiunile de tratament, iar acum în secolul acesta oamenii chiar își doresc să știe ce au, ce li se întâmplă, ce posibilități de tratament există. E nevoie de o informare în masă… Am remarcat cu suprindere că generația tânără este foarte dornică de a cunoaște mersul corect al lucrurilor. Ei sunt cei care își aduc părinții la medic… M-a impresionat plăcut lucrul acesta.

Este adevărat că vârstnicii din Olanda sunt mai sănătoși decât cei din România?
Dacă vă uitați la speranța de viață, da, sunt mai sănătoși. Au aproximativ cinci ani în plus. Dar există și o explicație pentru asta: ei fac foarte mult sport. Din momentul în care se pensionează la 67 de ani, fac continuu mișcare fizică, tenis, bicicletă, marș. Este dovedit științific că sportul îți oferă trei ani de viață în plus, și nu este un mit.

Pentru că ați renunțat la drumul profesional din Olanda în favoarea României, vi se întâmplă să faceți comparație între cele două sisteme medicale?
Am învățat să iau doar lucrurile pozitive din ambele situații având convingerea că nicio țară, niciun context nu este ideal. Împreună cu dl. Dr. Niță am descoperit aici un echilibru al lucrului în echipă, încercăm să facem pași înainte folosindu-ne reciproc de expertiza fiecăruia. Mă adaptez fiecărei situații în parte și pun la dispoziția echipei toată experiența mea acumulată în sistemul medical de afară. Mi-aș dori ca pacientul român să privească cu mare încredere acest proiect medical în care ne-am angrenat, doctorul Niță împreună cu mine.

foto: PR

Citește și:

Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale: Să nu uităm că nu robotul chirurgical tratează, ci noi, medicii'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje