Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale: “Să nu uităm că nu robotul chirurgical tratează, ci noi, medicii”

Dr. Gheorghe Niță a făcut parte din echipa de medici care au introdus în România laserul verde și laserul holmium, două dintre „capetele de pod' în endourologia și endoscopia folosite în patologiile prostatei și al litiazei renale. Utilizarea laserelor este o pasiune iar folosirea robotului de ultimă generație îl aduce în prima linie a modernității în intervențiile oncologice din sfera urinară. Un dialog despre tehnologie și performanțe chirurgicale cu dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog în cadrul noului Spital de Oncologie Monza.

Sunteți printre cei mai recunoscuți specialiști în identificarea și tratarea litiazei renale, a cancerului de prostată, și nu numai. Care este cel mai important pas înainte pe care l-a făcut medicina în domeniul dumneavoastră?
Urologia este o specializare foarte tehnologizată, implică foarte multă tehnologie și toate progresele din ultimii ani s-au reflectat în îmbunătățirea tratamentelor. În ceea ce privește endourologia, miniaturizarea aparatelor și apariția unor aparate flexibile din ce în ce mai subțiri, cu mai puține repercusiuni asupra organismului, au permis abordul multor patologii pe această cale minim invazivă, cu recuperare foarte rapidă, cu complicații minime. În partea oncologică, apariția chirurgiei robotice a însemnat un foarte mare pas înainte permițând abordul pe această cale a unor cazuri foarte grave. Pentru mine personal, satisfacția enormă care a venit odată cu noile tehnologii este faptul că l-am întâlnit pe dl. Dr. Onaca care a venit din Olanda cu o mare experiență în tehnica chirurgicală pe care vrem împreună s-o implementăm în beneficiul pacienților.

Veți opera la Spitalul de Oncologie Monza folosind ultima aparatură existentă în domeniu din România?
Da, vom beneficia de aparatura de ultimă generație. Dar aș vrea să vă spun că nu trebuie să ne lăsăm pradă acestor aparate minunate ci să privim lucrurile cu moderație, oferind pacienților o soluție care să fie adaptată lor pe termen lung cu rezultate eficiente, și să nu punem aparatura pe primul loc ci experiența noastră de medici în relația suflet la suflet dintre noi și pacienți.

În ce măsura acești roboți chirurgicali ar putea înlocui talentul și harul unui medic?
Fiecare pacient este unic, însă doar prin interacțiunea umană putem oferi tratament personalizat adecvat. În definitiv, nu robotul tratează, ci noi, medicii. Tehnologia a ajutat foarte mult medicina dar nu va înlocui latura umană. Mărturisesc cu bucurie că la noi în țară oamenii sunt mai legați de doctori decât în străinătate. Aici ei devin parte din familie, intră într-un cerc de apropiați…

Faceți echipă alături de dl. Dr. Onaca în noul Spital de Oncologie Monza. Sistemul privat vă oferă cazuistica pe care nivelul dumneavoastră de pregătire îl așteaptă?
În urmă cu zece ani sistemul privat era doar pentru consultații, era o alternativă ca să nu stai pe anumite culoare neprietenoase ale unor spitale, să te vadă un medic. Între timp lucrurile au evoluat fantastic în sistemul privat care a început să preia nu doar cazurile ușoare ci unele deosebit de grele care nu și-au găsit o rezolvare altundeva. A preluat o mare parte din pacienții români care intenționau să se trateze în străinătate. Totuși, un lucru care nu este foarte bine pus la punct încă este piața asigurărilor de sănătate care ar balansa și mai bine lucrurile. Dincolo de toate însă, atât eu cât și dl Dr. Onaca punem pacientul pe primul loc, indiferent de situație.

A depășit România conjunctura inferioară din sistemul medical în care s-a zbătut ani în șir?
S-au făcut pași imenși spre normalitate. Sigur, per ansamblu sistemul medical nu oferă încă încrederea necesară. Pașii care se fac în acești ani, mai ales în zona privată sunt în direcția bună și nu cred că suntem cu nimic mai prejos, de ceea ce se întâmplă în afară, mai ales în specializarea mea. La privat diferența nu ține doar de dotări și spații frumoase ci și de timpul de calitate pentru interacțiunea cu pacientul. Atunci când lucrezi într-un mediu care este prietenos, cu specialiști care fac performanță, lucrurile se schimbă. Pentru că lucrăm în echipă, atât eu cât și dl. Dr. Onaca ne sfătuim, ne întrebăm reciproc și asta doar pentru a aduce un plus valoare în sprijinul pacientului care ne caută.

Foto: PR

Citește și:

Andi Vasluianu: Din păcate, acum ne pierdem prea mult timp cu tehnologia și prea puțin cu noi înșine.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje