Dr. Cezar: „Nu recomand postul prelungit pentru că pot apărea anumite carențe”/EXCLUSIV

Oamenii l-au plăcut din prima pe Dr. Cezar. Are toate ingredientele care se cer astăzi pentru a fi propulsat în prima linie de medical-influencer: studii de specialitate, capacitatea de a comunica eficient și de a explica într-un mod accesibil și clar, oferă exemplul personal, este carismatic, serios dar cu un twist de sarcasm, a fost printre primii inițiatori ai postului negru și mai presus de toate, domnul doctor Cezar Amititeloaie s-a făcut remarcat și datorită fizicului care în cazul domniei sale… îi este cea mai bună carte de vizită.

188137229_313104970343816_3552055818107039484_nSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 4)

Domnule doctor… cardiolog nonconformist – cercetător independent, cum s-a întâmplat să faceți 211K urmăritori pe IG doar cu informații legate de stilul de viață sănătos? Nu rujuri, nu rochițe… ci intermittent fasting. Cum ați ajuns să promovați această rutină alimentară?
Am ajuns la cifra aceasta cel mai probabil pentru că în momentul de față căutările de pe google sunt legate de slăbit și de sănătate. Interesul la nivel global este în creștere și pentru că populația este din ce în ce mai suferindă, tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu probleme metabolice. Asta explică această cifră și cred că informațiile mele rezonează cu interesul majorității românilor. Și chiar dacă mulți sunt și în căutarea rujurilor, rochiilor, așa cum ați spus, până la urmă revin tot către sănătate. Când ai gastrită sau te doare capul uiți de farduri și rochițe :)) Cauți o informație care funcționează. Eu asta încerc să livrez, informații curate.

Pandemia a fost o trambulină extraordinară pentru crearea brandului „Dr. Cezar.' Cu toate acestea, deși erați medic ați declarat că ați citit, v-ați informat, ați cercetat, ați învățat lucruri noi despre corpul uman înainte de a crea primele video-uri. Nu vă simțeați stăpân pe informațiile din facultate?
Informațiile din facultate se rezumă doar la protocoale, doar la tratamente medicamentoase, iar în Facultatea de Medicină nu se studiază atât de bine fiziologia și cum funcționează de fapt corpul uman în amănunt, și care sunt conexiunile dintre stres, sistemul renină-angiotensină-aldosteron, sistemul simpatic, parasimpatic, sistemul de luptă-sau-fugi', și aspecte precum stările, emoțiile negative ce cauzează bolile. Medicina convențională pe care am învățat-o în facultate încă nu e conectată la aceste informații și da, simțeam că lipsește ceva în educația mea formală, și este ceea ce le lipsește în mare parte și colegilor specialiști în diverse domenii. Încă nu se integrează aspectele ce țin de emoții, de nutriție, de stil de viață și am simțit nevoia să cercetez de unul singur și să abordez și alte domenii.

O să vă rog să ne spuneți regula de aur a fastingului: câte ore nu mâncăm, câte mâncăm? Fastingul este diferit pentru anumite grupe de vârste?
Nu există o regulă de aur, iar cuvântul regulă este ceea ce este greșit în întrebarea dumneavoastră. Tocmai asta cauzează probleme de înțelegere: regulă, dietă, șablon, program. Fiecare om trebuie să simtă cât e prea mult, cât e prea puțin. Și fiecare trebuie să se informeze nu să aștepte reguli și șabloane din partea unor dieteticieni, nutriționiști… Așadar haideți să ne luăm responsabilitatea sănătății noastre în propriile mâini și să nu mai așteptăm reguli de la alții care nu au nicio legătură cu viața noastră. Ei nu știu ce activitate avem, ce nevoi nutriționale avem, câtă mișcare fizică facem, ce efort intelectual depunem sau care e nivelul de stres. Toate acestea influențează nevoile noastre nutriționale și atunci o regulă anume nu există. Și atunci, în mod greșit au apărut aceste cifre care nu au nicio legătură cu realitatea și eu nu recomand așa ceva. Cine e interesat să se uite pe video-urile mele și să vadă că nu am urmat niciodată șabloane fixe și reguli de aur. Cuvântul regulă eu l-am scos din dicționar.

Domnule doctor Cezar, pe o scară de la 1 la 10, cât de periculos este zahărul pentru organism? Îl scoatem din alimentație?
Zahărul are mai multe forme… Depinde cu ce-l combini, eu nu-l scot, dar nu-l consum atât de des. Și îmi permit ocazional să mănânc un desert după masă, eu am cel mult două mese pe zi, uneori una, uneori niciuna, foarte rar am trei mese pe zilnic. Având un stil de viață activ îmi permit din când în când câte un desert, dar ce-i mai nociv în momentul de față sunt toate gustările dintre mese, batoanele, napolitanele, prăjiturelele astea care sunt la tot pasul, foietajele, produsele de panificație, biscuiții, chipsurile, alimentele procesate care conțin foarte mult zahăr… Dacă ne putem bucura de un dulce bun, când și când, nu e neapărat o problemă, nu l-aș exclude complet, însă zahărul care se găsește peste tot, nu e ok. Ceea ce am observat eu este că prăjiturile astăzi sunt extrem de dulci, iar asta îmi dovedește că populația s-a adaptat pentru un nivel de zahăr mult prea mare. Zahărul, dacă e consumat cu măsură își poate găsi loc în viața noastră. Nu-i dau o notă, mie nu-mi plac șabloanele.

Ați vorbit de postul intermitent dar ați pomenit și de ospăț… nu se anulează efectele efortului deficitului caloric?
În cazul meu, nu! Pentru că eu nu vreau să slăbesc, eu sunt la o greutate optimă și constantă de 81 de kg la 1,82 de peste 10 ani. Sunt în echilibru. Dacă am consumat mai puțin în perioada când am ținut post, mă pot bucura de un ospăț. Cine nu e dispus să facă efort fizic, mai ușor cu ospățul. Dar bine-nțeles câte un răsfăț din când în când resetează percepția asupra vieții. Nu trebuie să renunțăm la plăcerile vieții, la micile bucurii. Hormonul sațietății, leptina, ne dă o stare de fericire, de preaplin. Dacă ne reprimăm ideea de „ospăț' crește cortizolul, stresul, viața devine fadă, fără culoare, intrăm în depresie și asta cauzează stării generale a organismului.

Dacă mâncăm din ce în ce mai puțin, stomacul nostru se micșorează? Este ca un elastic?
La fel cum stomacul se mărește atunci când mâncăm din ce în ce mai mult, la fel cum uterul femeii gravide se mărește pe măsură ce crește bebelușul, la fel cum pielea de pe abdomen se mărește atunci când crește burta, la fel cum urechile se pot lungi dacă punem cercei foarte grei, corpul nostru răspunde și la factorii de mediu de tracțiune, torsiune, umplere.

Care este părerea dumneavoastră despre micșorarea stomacului pe cale chirurgicală?
Este o măsură foarte bună pentru industrie și pentru chirurgi pe termen scurt pentru că își vor umple conturile cu foarte mulți bani, dar pe termen lung problemele cauzate de această procedură brutală, va cauza probleme de sănătate foarte grave cum ar fi scăderea absorbției vitaminelor liposolubile, A, E D, K, pacienții operați vor avea carențe de minerale, vor simți o foame crâncenă, și în timp, foarte mulți se vor îngrășa la loc. Stomacul nu e doar o pungă care se lărgește sau se micșorează, este glandă, este secretor de hormoni, de substanțe și e integrat în structura organismului. Persoanele care apelează la astfel de soluții care sunt din ce în ce mai promovate în media, se vor confrunta cu efecte nedorite dacă nu-și schimbă stilul de viață și dacă nu rezolvă cauzele care au dus la îngrășare.

Cum ne putem păcăli foamea și poftele?
Sportul este un „medicament' la îndemâna oricui. În Italia am văzut oameni în scaun cu rotile care jucau baschet. Nimeni nu are nicio scuză să nu facă mișcare fizică. Apoi postul negru, o zi, două, trei… În momentul în care suntem în post, simțurile, gusturile și poftele noastre se modifică. Se modifică percepțiile, trebuie să evităm tentațiile, iar membrii familiei trebuie să ne susțină. Pentru că degeaba tu îți propui să ții o dietă dacă familia nu te ajută în acest sens… și prăjesc chiftele.

Dumneavoastră săriți peste micul dejun sau considerați că este cea mai importantă masă a zilei, așa cum am fost învățați?
Uneori mănânc micul dejun, destul de consistent, alteori sar peste el și am doar o singură masă pe zi. Se întâmplă destul de rar să am și micul dejun și prânz și cină, poate de două ori pe săptămână. Dar eu nu-mi doresc să slăbesc. Dacă aș vrea să slăbesc aș ține post 2-3 zile, doar cu apă, și în felul acesta, garantat slăbești. Micul dejun este o masă importantă dacă în ziua respectivă ai de făcut efort fizic sau intelectual, dacă ridici greutăți, etc Nu există o masă mai importantă decât alta, totul ține de context.

Sunt numeroși nutriționiști care nu recomandă abstinența totală de la hrană, postul negru… Argumentul lor este acela că poate avea implicații serioase asupra sănătății, apar anemia, osteoporoza, pierderea masei musculare, dezechilibre cerebrale, etc. Există un sâmbure de adevăr în aceste afirmații?
Da. Sâmburele de adevăr este că acești nutriționiști nu ar fi capabili să-și dea cămașa jos și să se pozeze goi pentru că sfaturile lor nu le pun în aplicare pe ei înșiși. Dacă vorbim de masă musculară, ei bine, ea se clădește prin efort și muncă, dar nutriționiștii nu prea fac sport și nu au curajul să-și arate analizele proprii.

Câte zile ați ținut cel mai lung post intermitent?
Cel mai mult am ținut 3 zile, post negru, post cu apă. Nu recomand posturi prelungite, pentru că pot apărea anumite carențe, în special la vitaminele B, ele scad cel mai repede când intrăm în post prelungit.

Domnule doctor de ce recomandați apă cu sare în timpul postului negru?
Nu orice fel de sare, ci sare cu minerale, pentru că organismul are nevoie de minerale. Chiar dacă un organism are multă grăsime, are lipsă de minerale, și atunci acești oameni nu pot sta nemâncați pentru că de fapt, nu au minerale. Dacă ai suficiente minerale reziști mai mult. Așa că soluția este să bea apă cu minerale.

Sunt persoane care nu pot ține acest post pentru că… le chiorăie mațele iar acest efect auditiv te pune într-o situație neplăcută. Cum putem contracara acest neajuns, mai ales în public?
Să bea apă. Și dacă faci acest demers e bine să nu iasă în public, soluția ar fi să facă mișcare pentru ca fluxul de sânge să se ducă spre sistemul locomotor. Iar postul trebuie îmbrățișat și din punct de vedere spiritual. Fără stres. În liniște.

Când mâncăm fructele, înainte sau după masă?
Dacă vrei să slăbești este bine să limitezi consumul de fructe sau să se consume fructele cu indice glicemic mai mic cum sunt afinele, kiwi, bananele verzi. Nu recomand fructele după masă pentru că pot perturba digestia.

Ce ați câștigat și ce ați pierdut de când ați devenit medic-influencer?
Am câștigat recunoștința oamenilor care au început să pună în practică sfaturile mele, iar această mulțumire mă împlinește mai mult decât orice beneficiu material. În viață nu pierdem nimic, doar câștigăm experiență. Dacă am pierdut ceva, o să recuperez pe parcurs. E adevărat că mi-a rămas mai puțin timp pentru sportul outdoor, alpinism, escaladă, expediții. Petrec mai puțin timp cu copiii, dar am început să mai spun și NU la diverse invitații pe la emisiuni… așa că dacă am pierdut ceva, cu siguranță pot recupera de azi înainte. Viața, în sine, este doar un câștig!

Ce vă întreabă cel mai des, românii?
Cele mai frecvente întrebări sunt legate de postul intermitent, de probleme digestive, de problemele cardiovasculare, palpitații, anxietate, atacuri de panică. Mă întreabă de somn, de stres.

Interviu realizat de Florentina Mușat

CORINA CARAGEA: „Fericirea ne-o trăim în liniște și în cerc restrâns, între cei care contează cu adevărat'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje