DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia prin râs reduce tensiunea nervoasă și elimină stresul

terapia prin râs

Monica Dinulescu, psiholog clinician și psihoterapeut

Poate să pară o glumă, dar nu e nici pe departe: în Capitală există o „râsotecă', un centru unde oameni de toate categoriile descoperă o terapie absolut inedită de a scăpa de stres și de a rămâne sănătoși: terapia prin râs.

Fără să spună bancuri, să povestească chestii haioase sau să vadă filme comice, ei vin la „şcoala râsului' aici, la Centrul de Terapie prin Râs “Mandarin', și învaţă să se vindece prin râs. Râs în hohote, adânc, grav, liber, tumultos, vesel, contagios, comunicativ, larg şi în cine ştie câte alte moduri.

Profesor în această terapie le e Monica Dinulescu, psiholog clinician și psihoterapeut, fondatorul Mandarin-ului, cea care, după o carieră corporatistă, a experimentat în India, pe propria piele, beneficiile uluitoare ale acestei terapii.

În ce constă terapia prin râs

Femeie serioasă, cultivată, economist de formaţie, absolventă a două facultăți, obişnuită să nu creadă decât în lucrurile exacte, palpabile, Monica s-a convins repede de puterea vindecătoare pe care o declanşază hohotul de râs: „Terapia prin râs este în aparență o joacă pentru oameni mari dar este o joacă ce ne umple de bine, ne schimbă starea și ne ajută să ne menținem igiena psihică. Jocurile și exercițiile sunt special create pentru a-i ajută pe participanți să se elibereze de stres, să se relaxeze, să învingă teamă de penibil, rușinea că vor fi criticați, că nu sunt suficient de buni.

Știați că atunci când râdem din tot sufletul, trecutul și viitorul se estompează pentru câteva clipe? Suntem doar noi și momentul prezent. Ce m-a suprins în India a fost faptul că oamenii râd mult mai mult, îți zâmbesc pe stradă, unii dintre ei nu au decât hainele de pe ei și, cu toate acestea, nu citești încrâncenarea în privirea lor.

A fost fascinant să privesc o mare de câteva sute de indieni, în postură de meditație, râzând în hohote fără un motiv anume. Hohotele de râs erau molipsitoare, revigorante. M-am gândit în acel moment că râsul poate fi o terapie de grup dar nu reușeam să mi-i imaginez pe semenii mei români adunându-se și râzând fără motiv.'

Terapia prin râs determină un masaj intern al corpului

terapia prin râs

Prin 2009 Monica a pornit acest proiect pe care l-a numit „terapie prin râs', a urmat primul atelier, ținut în 2012, iar peste cinci ani denumirea terapiei a fost înregistrată și la OSIM. „Era practic o terapie de grup veselă, oamenii lăsau la ușă funcțiile, vârsta, rigiditatea și deveneau egali. Impactul a fost surprinzător și pentru mine.

Combinând noțiuni de psihologie pozitivă, jocuri și exerciții amuzante, exerciții fizice de intensitate moderată, verbalizare, ventilare, cumva reușeam să îi ajut pe cei prezenți să se relaxeze și să secrete o porție bună de endorfine sau moleculele fericirii'. Dincolo de beneficiile antistres și de regenerare psihică ale „râsului liber' afli că în India există și o serie de „tehnici de râs' cu efecte directe asupra organsimului.

Combinaţii surprinzătoare de râs repetat, la care se aud de fiecare dată alte sunete: râs cu „i', cu „o', cu „a', sau cu „e' și care acţionează asupra anumitor organe sau grupe de organe.

E de fapt unica formă cu efect recunoscut, descoperită de medici, de masaj intern al corpului uman. Sunt tot felul de tehnici speciale cu nume care de care mai deosebite: râsul uriaşului vesel, râsul şacalului, al cobrei, al bolovanului, al înotătorului, al balansoarului, râsul biciclistului, râsul fantomei, ori cel al fetiţei vesele.

Fiecare tip de râs are rostul lui şi solicită în mod diferit, prin mişcări ale muşchilor şi ale organelor interne, organismul. Unele amplifică respiraţia, oxigenează zona respectivă, cum ar fi creierul şi inima, altele eliberează căile respiratorii, cresc afluxul de sânge către muşchii abdominali sau către
ochi şi corzile vocale. Acesta este, de altfel, şi unul din scopurile terapiei râsului: de a face „masaj interior' organelor şi de a tonifia, împreună cu mişcarea propriu-zisă, întregul organism.

Tehnicile folosite elimină tensiunea nervoasă, provoacă creşterea nivelului anumitor hormoni sau scad producerea de cortizon, denumit şi hormonul stresului.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia asistată de animale, cea mai blândă terapie

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: O raritate din adâncurile Asiei, terapia cu semințe

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Shinrin-yoku sau cum te ajută pădurea să te vindeci

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Terapii alternative