DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia asistată de animale, cea mai blândă terapie
Până să existe o poziție oficială în ceea ce privește efectele pozitive pe care le au animalele de companie (și nu numai) asupra omului, cei care dețineau un prieten necuvântător erau deja convinși asupra acestui aspect.
Timpul însă a dovedit că nu numai câinii și pisicile au acest „dar'. Și că nu e vorba doar despre bucuria și relaxarea pe care ți le oferă interacțiunea cu ele. E ceva mai mult de-atât…
Terapia asistată de animale, cea mai blândă terapie
Pentru a elimina posibile confuzii, precizăm că un animal de terapie nu este unul și același lucru cu un animal utilitar. Cele utilitare – în speță câinii – sunt dresate și antrenate pentru a asista persoanele cu diferite deficiențe
de ordin fizic, fie că e vorba despre nevăzători sau persoane aflate în imposibilitatea de a se deplasa.
Animalele-terapeut au alte „misiuni', fiind adevărate adjuvante în terapii. Ele nu acționează singure sau coordonate
de proprietar, ci chiar de terapeut. Multă vreme s-a crezut că doar câinii și caii pot fi folosiți în terapia asistată. Ei
bine, nu doar ei. Pisicile, delfinii, porcușorii de Guineea, iepurii, poneii, măgărușii și chiar unele specii de păsări
au dovedit că pot fi de mare folos.
Fără fobii sau alergii
Cine poate beneficia de terapia cu animale? Orice persoană, indiferent de vârstă, dar cu o condiție de bază, absolut firească și logică: să îi placă animalele și să nu îi fie frică de ele. Din păcate, există și unele situații în care nu este indicat ca animalele-terapeut să interacționeze cu pacienții.
În primul rând, cei care suferă de alergii la părul de animale nu vor putea beneficia de acest tip de terapie. De asemenea, nici cei care suferă de epilepsie, boli severe ale sistemului imunitar, psihoze în faza acută, fobii sau psihopatii cu manifestări violente. În rest, terapia cu animale acoperă o diversitate de afecțiuni.
Autism, sindrom Down, anxietate
Terapia asistată de animale și-a dovedit eficiența în probleme nu doar de natură fizică și psihică, ci și socială, de la
îmbunătățirea stimei de sine până la dezvoltarea de abilități sociale. De foarte mare ajutor în tratarea anxietății,
depresiei, stresului posttraumatic sau tulburărilor afective, animalele sunt folosite – chiar dacă mai puțin și mai
timid la noi în țară – atât în spitale cât și în centre de îngrijire.
Mai poate reprezenta și o formă de terapie complementară în terapiile ocupaționale, în tulburările de învățare la copii sau în rezolvarea unor aspecte de ordin logopedic. Extrem de apreciată pentru rezultatele sale, terapia asistată de animale funcționează excelent la persoanele cu tulburări din spectrul autist sau cu sindrom Down.
Și nu o spunem noi, ci psihoterapeuții. Una dintre caracteristicile autismului este aceea că persoana afectată nu
manifestă interes nici față de oameni, nici față de obiecte, refuzând orice tip de interacțiune. Practica a dovedit că
animalele reușesc să stârnească interesul copiilor cu autism, „convingându-i' să interacționeze, să comunice și (poate cel mai uimitor lucru având în vedere specificul afecțiunii) să își manifeste afectivitatea.
Caii și delfinii, prietenii copiilor
Se pare că – cel puțin la noi – cea mai dezvoltată este hipoterapia (terapia cu cai și ponei). Din fericire, în împrejurimile Capitalei și în mai multe zone ale țării există cluburi de echitație care oferă în special copiilor cu probleme de sănătate ocazia de a interacționa cu animalele.
Hipoterapia a demonstrat că este utilă copiilor cu hipoacuzie (care întâmpină probleme de integrare), ADHD, pareze, hemipareze, tetrapareze ori sindrom Down. O altă terapie extrem de utilă este cea cu delfini.
În urmă cu 4-5 ani un psiholog constănțean a demonstrat utilitatea ei în cazurile de microcefalie, sindrom Williams, sindrom Down, sindrom West, sindrom Crouzon și sindrom Angelman, însă faptul că astfel de programe nu sunt susținute de la un alt nivel, face imposibilă continuarea și dezvoltarea lor.
Citește și
DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Shinrin-yoku sau cum te ajută pădurea să te vindeci
DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: O raritate din adâncurile Asiei, terapia cu semințe
Foto: shutterstock
Vezi şi animale care trăiesc la Polul Sud!