De ce am pete albe pe mâini?

Persoanele de vârstă mijlocie se confruntă, cel mai adesea, cu această problemă. Apariția unor pete albe pe mâini și brațe, pe picioare sau pe gât (pe ten nu) în special, poate fi îngrijorătoare. Însă specialiștii ne liniștesc în această privință.

Există mai multe temeri legate de apariția acestor pete mici, mărunte și albe pe suprafața pielii. Majoritatea discuțiilor au loc în jurul alunițelor și a petelor închise la culoare, însă de unde apar cele deschise la culoare? Anunță apariția bolii autoimune Vitiligo? Sau poate o altă boală gravă de piele?

Pete albe pe mâini, din motive necunoscute

Apariția acestor pete albe, mărunte ca niște pistrui, anunță hipomelanoza idiopatică gutată. Aceasta nu are cauze clare de apariție. În lipsa unei explicații clare a cauzei, cel mai adesea hipomelanoza este asociată cu expunerea prelungită la soare (având în vedere că apare în zonele care intră în contact cu razele solare, deși pe față nu apar). La aceasta se adaugă și factorii genetici și, pur și simplu, prezența în organism a unui dezechilibru la nivelul producției de melanină. Ce este clar în schimb e faptul că nu este o afecțiune care, din punct de vedere medical, să pună alte probleme. Singura neplăcere este de ordin estetic. Aceste pete apar mai des pe pielea mai deschisă la culoare, dar mai deranjate de acest lucru sunt persoanele cu pielea mai închisă. Și asta pentru că, bineînțeles, contrastul este vizibil.

Ce e de făcut?

Dacă petele sunt atât de deranjante, pe termen scurt, se poate aplica un fond de ten pe zonele cu probleme. Există și tratamente pe bază de corticosteroizi și retinoizi topici sau anumite tehnici de crioterapie și dermabraziunile care pot avea succes. Însă aceste lucruri se discută doar cu medicul dermatolog. Dacă în familie sunt persoane cu această afecțiune, e bine să-ți iei toate măsurile de precauție: protecție solară, haine din materiale răcoroase și evitarea orelor de vârf, când vine vorba de ultraviolete.

Citește și: Vitiligo, o boală cu impact major asupra psihicului

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate