DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Shinrin-yoku sau cum te ajută pădurea să te vindeci

Cu toții știm cât de spectaculoasă poate fi natura și cât de minunat ne putem simți în preajma ei. Spre exemplu, sunetul pădurii dat de ciripitul pasarilor, mirosul prospăt al copacilor, luciul apei, razele soarelui care se joacă printre frunze și aerul curat, toate aceste detalii creează o imagine de basm care ne induce un sentiment de relaxare, pace și confort.

Imaginea descrisă a fost transformată într-o noua metodă de vitalizare, Shinrin-yoku. În japoneză, shinrin înseamnă
„pădure', iar yoku „baie'. Deci, shinrin-yoku ar presupune o baie în atmosfera pădurii. Terapia a fost dezvoltată în Japonia în anii 1980 și a devenit o piatră de temelie pentru stimularea sănătății și a procesului vindecării.

Ideea este simplă: dacă o persoană vizitează pur și simplu o zonă naturală și admiră spectacolul pădurii într-un
mod relaxat, există nenumărate beneficii calmante și restaurative. Am știut intuitiv acest lucru dintotdeauna. Dar în ultimele decenii au existat numeroase studii care au demonstrat că mecanismele din spatele efectelor vindecătoare ar fi chiar în zonele sălbatice și naturale.

Pe locuri, fiți gata…

Acesta nu este exercițiu, drumeție sau jogging. Pur și simplu este o simplă plimbare în natură, conectându-te cu ea prin simțuri. Cei mai mulți dintre noi ne gândim la o drumeție când ne imaginăm o excursie prin pădure. Shinrin-yoku este stabilit într-un ritm mult mai lent și e concentrat pe experimentarea completă a naturii din jurul nostru.

Nu e vorba despre parcurgerea unei distanțe stabilite, creșterea ritmului cardiac sau a exercițiului fizic. În primul rând, găsește un loc. Asigură-te că ai lăsat telefonul și grijile care te apasă în urmă. O să mergi încet și fără vreo direcție anume. Nu ai nevoie de dispozitive.

Lasă-ți corpul să fie ghidul tău. Ascultă unde vrea să te ducă. Nu contează dacă nu ajungi nicăieri. Savurează sunetele, mirosurile și lasă pădurea să te cuprindă. Astfel, vei reuși să beneficiezi de toate efectele pozitive ale terapiei.

Printre beneficii, Shinrin-yoku include reducerea stresului și tensiunii arteriale, capacitatea sporită de concentrare,
chiar și la copiii cu ADHD, îmbunătățirea stării de spirit, creșterea nivelului de energie, un somn îmbunătățit și recuperare accelerată în urma unei intervenții chirurgicale.

Cei cu probleme de respirație, precum astmul bronșic, au simțit îmbunătățiri după plimbarea în pădure. Terpenele sunt printre substanțele antiinflamatoare eliberate de copaci în aer și se găsesc în principal în conifere precum chiparosul, bradul și pinul.

De asemenea, cei cu eczeme și psoriazis pot vedea beneficii după numai o ședință în inima pădurii.

În urma unui studiu japonez s-a demonstrat ca Shinrin-yoku crește imunitatea, scade riscul apariției unui cancer și
grăbește vindecarea. Un alt studiu recent a mai arătat că și numai privitul copacilor printr-o fereastră a spitalului a crescut timpul de recuperare al pacienților. De asemenea, persoanele care suferă de diabet și practică această terapie au observat că nivelul glicemiei a prezentat îmbunătățiri semnificative la fiecare opt luni.

Spectacolul naturii

Fii atentă la tot ce este în jurul tău și bucură-te de toate lucrurile simple pe care orașul te-a făcut să uiți că există. Atinge iarba și scoarța copacilor! Folosește-te de toate simțurile pentru a trăi experiența din plin! De preferat ar fi să te plimbi singură, dar daca mai mergi cu cineva, nu vorbiți.

Așazăte-te pe iarbă și meditează, bucură-te de peisaj și lasă liniștea să te cuprindă. Cheia pentru deblocare se află în cele cinci simțuri. Ascultă păsările cântând și briza care adie în frunzele copacilor. Privește diferitele culori și nuanțe de verde ale vegetației și lumina soarelui filtrată prin crengi.

Gustă prospețimea aerului în timp ce respiri adânc. Pune-ți mâinile pe trunchiul unui copac. Descalță-te și simte
conexiunea cu pamântul. Eliberează-ți sentimentul de bucurie și calm. Acum că te-ai conectat cu natura… ai traversat podul spre fericire. Sistemul nostru nervos se poate reseta. Nemaifiind în dezechilibru cu natura, ci ajungând în armonie cu ea, te vei simți mult mai bine.

Poate nu mergi departe prin pădure, dar conectându-te cu vegetația, terapia shinrin-yoku te conduce la adevăratul tau sine.

Știai că…

… dr. Qing Li, profesor de la The Nippon Medical School din Tokyo, a făcut experimente pentru a descoperi dacă
atunci când petreci timp în pădure poate crește activitatea celulelor care distrug cancerul (celule NK, un tip de limfocite, componente ale sistemului imunitar)? Rezultatele obținute de el au fost pozitive.

Autor: Ruxandra Hăbeanu

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Terapii alternative