DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: O raritate din adâncurile Asiei, terapia cu semințe
De câteva zeci de ani încoace, se aplică tot mai des o metodă uimitoare de tratament stimulativ şi de vindecare, născocită în imensitatea Imperiului Celest şi denumită „terapia cu stimulatori naturali' sau „terapia cu seminţe Su Jok'.
Pentru mulţi dintre noi e greu de înţeles felul în care o sămânţă mică-mică, aşezată într-un anume punct al palmei ori al tălpii piciorului, o boabă pe care deseori abia o vezi în mâna deschisă, are putera de a alina suferinţe şi de a reda sănătatea.
Cum funcționează terapia cu semințe
Taina terapeutică, spune inforenergeticianul Brânduşa Dimitrievici, una dintre puţinele practicante ale metodei, e de fapt o ştiinţă complicată a supunerii energiilor, o aplicare a acelei celebre „medicine a celor şase ki' studiată de împăraţii chinezi cu mii de ani în urmă, unde sămânţa unei plante e un grăunte de energie concentrată.
Conform tradiţiei chinezeşti, în lume şi în interiorul corpului uman există „cele şase rele' (kee) asociate cu extremele din mediu: energia vântului, a frigului, a căldurii, a umezelii, a uscăciunii şi a focului. Cel mai bun antidot al „relelor' e „energia pură' transmisă prin stimularea unor puncte speciale aflate pe corp prin folosirea în principal a „microconcentratelor de energie' care sunt seminţele de plante, urmând legile din „Tratatul Clasic de Medicină Internă' scris în China în secolul III î.H.
Seminţele fiind corpuri vii sunt și stimulatori naturali accesibili, căci fac schimb de informaţii energetice şi pot crea în jurul lor un biocâmp prin care acționează direct asupra punctului de corespondenţă al bolii. Practic, se caută cu
ajutorul palpatorului sau cu ansa, proiecţia organului în suferinţă – în palme şi la degetele mâinilor sau în talpă şi la degetele picioarelor – apoi se aplică o presiune în punctele terapeutice prin intermediul seminţelor de ovăz, orz, măr, chiar de muştar sau de dovleac.
Cum se folosește terapia cu semințe
Seminţele sunt aşezate şi fixate pe puncte, unde trebuie ţinute 24 de ore, iar masajul convergent trebuie repetat periodic la trei sau patru ore prin apăsarea seminţelor asupra punctelor terapeutice. După 24 de ore seminţele sunt
înlocuite cu altele noi şi procedurile se repetă.
Seminţele folosite sunt de o anumită culoare, în funcţie de excesul sau deficitul unui anumit organ. Ele pot avea forma organului, de exemplu pentru pancreas, boaba de strugure (dar dacă nu o ai la îndemână, foloseşti grâul sau hrişca) sau cea de fasole pentru rinichi, pentru că acestea conţin toate aceste elemente primare. În cazul simptomului vântului, pe punctele de corespondenţă se aplică seminţele albe, la simptomul de căldură şi arșiţă seminţele de culoare verde, iar pe cel al uscăciunii se folosesc seminţe de culoare cât mai apropiată de cea roşie.
Sâmburele de strugure are forma pancreasului şi se foloseşte când acest organ e în suferinţă, adică pentru tratarea diabetului. Boaba de fasole pentru tratarea rinichiului având chiar forma rinichiului. Călinul roşu seamănă cu inima, deci poate stimula vindecarea problemelor vasculare, miezul de nucă are forma creierului şi are puterea de-a trata
afecţiunile cerebrale…
Terapia cu seminţe Su Jok dă rezultate miraculoase, tratând diabetul, adenomul de prostată, chisturile ovariene, mamare, insomniile, nevrozele, hernia subombilicală, afecţiunile rinichilor, apoi se aplică cu succes în toate afecţiunile acute şi cronice, în boli articulare vechi însoţite de dureri permanente dar şi în tratamentul copiilor afectați de paralizie spastică, enurezis, bâlbâială, dureri dentare, otită, bronşită etc.
Citeste si
DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Shinrin-yoku sau cum te ajută pădurea să te vindeci
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: shutterstock