Când apare, de fapt, Lumina Sfântă? Foarte puțini credincioși știu acest lucru

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Sărbătoarea Paștelui are în centrul ei Lumina Sfântă și chiar dacă credincioșii știu că acest ritual are loc la miezul nopții, acest lucru nu este tocmai așa, Lumina Sfântă apărând într-un alt moment al zilei.

Încă de mici am fost învățați să mergem la biserică în noaptea de dinainte de Paște pentru a lua lumină, crezând că atunci are loc marea minune a învierii. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai așa, iar Părintele Cristian Galeriu a explicat când apare, de fapt, Lumina Sfântă și ce schimbări apar în biserică în acest moment sfânt.

Lumina Sfântă apare sâmbăta, la prânz și nu la miezul nopții așa cum am fi crezut până acum.

“Știți că în Sâmbăta Mare vine lumina la Ierusalim și poate vă întrebați și se întreabă multă lume de ce vine la prânz. Lumina vine sâmbătă pentru că atunci este biruința asupra iadului. Hristos moare vineri pe cruce. Dumnezeirea Lui nu se desparte nici de trupul care a rămas în mormânt, nestricăcios, nici de sufletul care a coborât la iad și fiind în același timp în Împărăție cu Tatăl, de care nu s-a despărțit niciodată. Sâmbătă, în fiecare biserică ortodoxă, se săvârșește o Sfântă Liturghie specială în care se citesc toate textele din Vechiul Testament despre Înviere, sunt foarte multe texte din Vechiul Testament și în mijlocul acestei slujbe preoții care început aceste slujbe îmbrăcați în haine, în veșmite negre, de doliu se schimbă în veșminte albe, în momentul acela.  Noi spunem că facem această Sfântă Litrughie cu harul lui Hristos pe sfărâmăturile iadului. Din acel moment, iadul nu mai are putere, decât cât îi dai tu ca om, dar el nu mai stăpânește cum stăpânea înainte de Hristos. În această Sfântă Liturghie nu vin foarte mulți oameni, ar trebui să fie cum e la Ierusalim. Acesta este momentul biruinței noastre”, a spus  Părintele Cristian Galeriu într-un interviu pentru Revista Avantaje.

Chiar dacă Lumina Sfântă este luată de credincioși la miezul nopții, momentul de mare însemnătate se întâmplă în timpul prânzului, în Sâmbăta Mare, iar Părinele Cristian Galeriu este de părere că oamenii ar trebui să știe acest lucru și să participe la această slujbă importantă.

 

Foto:123rf.com

Citește și:

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Săptămâna Mare! Ce trebuie să faci în fiecare zi ca să îți meargă bine

În ce condiții sunt scutiți creștinii de post. Tu de încadrezi?

Postul Paștelui 2017. Câte zile de post trebuie să ţii înainte de a merge la spovedanie?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate