Deși sună incredibil, află că poți încetini scurgerea timpului
Poți încetini scurgerea timpului? Nu ți se pare și ție că timpul parcă zboară?Acum e luni, acum e vineri, acum e Paște – acum Crăciun… Dar îți aduci aminte că, atunci când erai copil, vacanța de vară ți se părea prea scurtă, iar ora de matematică prea lungă?
Deși sună incredibil, află că poți încetini scurgerea timpului
De unde vin percepțiile acestea atât de diferite asupra timpului? Psihologii explică faptul că resimțim lucrurile în acest fel pentru că experiența noastră în privința percepției timpului este flexibilă. În unele situații el parcă… zboară, iar în altele parcă „stă pe loc'. Dacă vom înțelege mai bine procesele psihologice care stau în spatele diferitelor noastre experiențe legate de timp, am putea încetini percepția noastră vizavi de trecerea lui.
Bazându-se pe declarații și observații, cercetătorii au constatat că pe măsură ce îmbătrânim percepem timpul ca trecând mai repede, în vreme ce acesta pare că se scurge mai greu atunci când ne aflăm în medii noi sau expuși unor situații inedite. În primul caz se află adulții, iar în al doilea, copiii. Concluzia este aceea că cea care „dilată' timpul este informația. Dacă pentru copii lumea este plină de informații și experiențe noi, pentru adulți ea este mult mai săracă în aceste două „ingrediente'. Așadar, pur și simplu procesăm mai puțină informație și deci timpul se scurge mai repede.
Deci ce putem face pentru a schimba percepția asupra lui? Oferindu-ne noi experiențe și informații! Călătorii în zone ale țării unde nu am mai fost sau chiar dincolo de graniță, de exemplu. Acolo, în fața lucrurilor noi, creierul va procesa mai multă informatie decât o face în mod normal. Efect are și dacă implicăm toate simțurile (văz, pipăit, gust, miros, auz), acordând toată atenția experiențelor trăite. Practic trăim mai mult momentul, fără a implica prea mult gândurile.
O altă modalitate este participarea la diferite cursuri, alături de oameni noi, cu care nu ne întâlnim în mod normal. De asemenea, un „truc' este și acela de a ne bucura de experiențele în centrul cărora ne aflăm, ignorând faptul că unele dintre ele au intrat deja în rutină. De exemplu, dușul de dimineață nu trebuie să fie momentul în care facem „planul de bătaie' al zilei care a început, ci o întâlnire senzorială cu apa caldă, dându-ți răgazul să o simți pe piele, să te bucuri de ea și să savurezi clipele petrecute. La fel și atunci când călătorești cu autobuzul: nu te gândi la câte lucruri ai de făcut acasă ci bucură-te să privești cerul, clădirile, copacii, oamenii întâlniți. Într-o oarecare măsură vei simți că poți controla trecerea timpului.
foto: Shutterstock
Citește și:
EXCLUSIV AVANTAJE: Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977
Cum să cheltuiești mai puțin. Recomandări de la Nicoleta Deliu, profesor de educație financiară
Tristețea e normală, depresia nu