Cum să cheltuiești mai puțin. Recomandări de la Nicoleta Deliu, profesor de educație financiară

cum să cheltuiești mai puțin1

Cum să cheltuiești mai puțin, cum poți jongla cu succes în LUMEA BANILOR și ce presupune educația financiară ne spune clar și concis Nicoleta Deliu. Nu întâmplător Nicoleta este profesor de educație financiară, șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare din BCR și coordonatoarea proiectului Școala de Bani – cel mai amplu program de educație financiară din România.

Educația financiară ne învață cum să câștigăm bani mai mulți sau cum să-i administrăm?

Educația financiară ne învață două lucruri importante: să înțelegem pe ce ne cheltuim banii și ce putem face pentru a ne gestiona responsabil finanțele personale. Nu veniturile noastre ne fac mai educați financiar sau mai puțin educați, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem.

Relația pe care noi o avem cu banii și modul în care îi administrăm sunt lucruri foarte personale, pentru care e nevoie de multă disciplină și determinare. Ce poate să facă educația financiară este să ne ofere niște principii, niște instrumente pe care noi să le aplicăm, însă nu poate să facă treaba în locul nostru. Nu mergi la un curs și, gata, ești educat financiar.

E nevoie să depunem eforturi pentru a lua deciziile financiare potrivite pentru care să ne stabilim obiective tangibile și să învățăm cum le putem pune în aplicare. Putem să câștigăm din ce în ce mai mulți bani, însă, în același timp, dacă nu știm cum să ne organizăm banii, vom cheltui tot atât cât câștigăm sau chiar mai mult, prin urmare este esențial să învățăm să cheltuim mai puțin decât câștigăm, să ne planificăm bugetul lunar, să fim flexibili și să ajustăm și să punem bani deoparte.

De la ce vârstă credeți că ar trebui implementată în școli? În învățământul primar sau gimnazial?

Ar trebui să îi învățăm pe copii de la vârste fragede ce înseamnă gestionarea eficientă a banilor. Evident că vom folosi multe jocuri și instrumente adaptate vârstei lor pentru ca ei să nu perceapă subiectul ca o povară sau ca pe ceva foarte dificil. De exemplu, noi facem ateliere despre bani de la grădiniță și ciclul primar, însă folosim multe jocuri și metode non-formale, iar copiii reacționează foarte bine, sunt foarte încântați când află că vom face o activitate despre bani.

Pornim alături de copii într-o călătorie în lumea banilor, în care le spunem cum au apărut banii, care e diferența dintre nevoie și dorință, ce înseamnă să fii responsabil, cum ajung oamenii să aibă bani, la ce îi folosesc și alte lucruri utile pentru ei. Banii nu ar trebui să devină un subiect tabu pentru copii, așa cum a fost pentru noi.

Poate din dorința de a ne proteja, părinții noștri nu ne-au „împovărat' cu prea multe informații despre bani, iar acest lucru a avut mai degrabă un impact negativ asupra noastră. Cred că este folositor să le vorbim copiilor despre bani folosind cuvinte simple, jocuri, punându-i în situații care să le dezvolte anumite abilități și aptitudini, care în viitor îi pot ajuta să devină niște adulți educați financiar.

cum să cheltuiești mai puțin

Nicoleta Deliu, profesor de educatie financiara

Ar putea exista voci care să spună că acest concept nu face casă bună cu însăși esența copilăriei? Că dărâmă frumoasele iluzii, basmele, magia?

Într-adevăr, există și voci care afirmă acest lucru. Însă aș spune că, dimpotrivă, putem să folosim basmele și magia pentru a construi povești frumoase cu ajutorul cărora să le explicăm copiilor care e diferența dintre o nevoie și o dorință, să le arătăm că dorințele sunt lucruri bune dacă ne pregătim din timp pentru ele și economisim pentru a ni le îndeplini, să le explicăm de ce nu întotdeauna pot primi ceea ce își doresc, de ce părinții lor merg la serviciu, să le răspundem la întrebări pe care copiii și le pun și la care poate nu primesc răspuns.

Citeste si Educaţia financiară – o nouă materie în şcolile româneşti

Nu îi protejăm pe copii dacă decidem să nu vorbim cu ei despre bani, ba mai mult, le facem o defavoare. Ei cresc într-o societate aflată tot timpul în schimbare, cu multiple oportunități și au nevoie să învețe să se descurce și, mai ales, să învețe să folosească banii ca pe o unealtă care îi poate ajuta să aibă o viață mai bună, și să nu îi vadă ca pe o greutate care îi face nefericiți, care îi stresează și îi subjugă.

Care este cea mai importantă regulă în educația financiară pe care trebuie să o știm cu toții?

Există mai multe reguli de care trebuie sa ținem cont dacă vrem să avem un comportament responsabil, nu există o rețetă magică. De exemplu, o regulă esențială este să te plătești pe tine prima dată, adică atunci când iei salariul, pui o parte deoparte, 5%, 10% sau 20% din el, poate să fie o sumă mai mică la început și apoi să o creștem constant.

Un alt lucru important este să ne motivăm să folosim regula 20/50/30 în modul în care ne construim bugetele personale lunare. Astfel, până la 20% din venituri merg spre o formă de economisire, 50% din ceea ce câștigăm folosim pentru cheltuielile uzuale (mâncare, cheltuieli locuință, mașină, datorii etc.), iar restul de 30% le folosim pentru dorințe (călătorii, hobby-uri, lucruri care ne bucură sufletul și ne relaxează).

Dar dincolo de reguli, cea mai importantă este perseverența, care ne îndeamnă să respectăm aceste reguli în fiecare zi și să luăm deciziile financiare potrivite pentru noi.

Deciziile bune se iau după dobândirea unor cunoștințe în gestionarea banilor sau ține de un așa-zis al șaselea simț?

Deciziile bune se iau aplicând cu perseverență niște cunoștințe dobândite și niște instrumente care ne sunt la îndemână. Secretul aici nu este să avem un al șaselea simț sau vreo rețetă magică, ci pur și simplu să fim disciplinați. E ca în sport, antrenamentele zilnice te ajută să obții performanță. Așa se întâmplă și cu un comportament financiar responsabil: se clădește în fiecare zi, cu determinare și perseverență.

Se spune că nu e indicat să avem o singură sursă de venit sau să depindem de o singură sursă… însă majoritatea suntem în această situație.

Ideal ar fi să nu avem o singură sursă de venit, ci să găsim soluții pentru a ne câștiga banii din mai multe surse. Ne putem propune să facem acest lucru, poate reușim să monetizăm un hobby sau să identificăm o posibilă nevoie în piață careia i-am putea răspunde cu expertiza noastră. Însă nu trebuie să facem din această dorință de a ne găsi surse alternative de venit un stres care să ne afecteze negativ viața.

Citeste si Trucuri care te ajută să economisești bani

Chiar dacă avem o singură sursă de câștig, putem avea o viață fericită și putem lua hotărâri bune din punct de vedere financiar. De exemplu, ne vom concentra pe a ne construi un fond de rezervă care să ne ajute în caz că ne pierdem temporar singura sursă de venit. Fondul de rezervă ar trebui să fie echivalentul a 3-6 salarii lunare și ne-ar ajuta să ne întreținem câteva luni în eventualitatea nefericită în care ne pierdem jobul sau avem alte probleme financiare.

Soluții există, indiferent de care parte a baricadei ne aflăm, important e să le conștientizăm și să ne dorim să investim timp în a ne planifica mai bine bugetul lunar și a lua cele mai bune decizii financiare.

Care este principalul dezavantaj al cardului de credit?

Cardul de credit are, ca orice produs bancar, plusuri și minusuri, important este să știm să îl folosim corect. El poate fi un produs foarte util pentru noi dacă îl folosim corect, avem acces la împrumuturi fără niciun fel de cost, dispunem de o protecție sporită a tranzacțiilor pentru care îl utilizăm și chiar putem să ne bucurăm de recompense sau să primim bani înapoi atunci când îl folosim la cumpărături.

Cred că cel mai mare dezavantaj ar fi faptul că, dacă avem la dispoziție un card de credit, există riscul să cădem pradă exceselor și să ajungem să cheltuim mai mult decât ne-am putea permite să returnăm. De asemenea, este important să nu retragem bani cash de la bancomat folosind cardul de credit, pentru că atunci costurile ar fi foarte mari, și să fim disciplinați în a plăti ratele la timp. În rest însă, poate fi un instrument util, care să ne ajute atunci când dorim să achiziționăm ceva mai scump și nu avem toți banii la dispoziție.

Ce impact ar putea avea o generație de tineri care vine la conducerea societății cu informații bine puse la punct despre deciziile și instrumentele financiare?

Din fericire, generațiile de astăzi au mult mai multe informații decât noi și încep să înțeleagă mult mai bine instrumentele financiare și modul cum funcționează economia. Întâlnim de fiecare dată la cursurile noastre tineri de 15-16 ani care ne pun întrebări pertinente și care ne uimesc cu istețimea și profunzimea lor, așa că nu poate fi decât de bun augur să avem generații educate financiar.

O astfel de societate este mult mai concentrată pe construcție, pe dezvoltare, în timp ce o societate în care membrii ei sunt mai degrabă îngrădiți de deciziile nepotrivite pe care le-au luat este mai preocupată de supraviețuire și îi e destul de greu să aibă perspective asupra viitorului și dezvoltării sale.

cum să cheltuiești mai puțin

Cultura generală a unui copil trebuie să includă și educație financiară? De ce? 

Educația financiară este esențială în pregătirea unui copil pentru viață. Ne dorim ca cei mici să pornească în viață cu dreptul, ori acest lucru nu prea e posibil dacă nu au noțiuni financiare de bază și nu știu cum să-și gestioneze banii.

Se poate întâmpla să investim în educația lor destul de mult, să îi ajutăm să devină profesioniști foarte buni, care câștigă foarte bine și care totuși nu își administrează corect banii pentru că nimeni nu i-a învățat acest lucru. Fie că vrem sau nu, modul în care luăm deciziile financiare ne influențează considerabil viața, în mod pozitiv sau negativ.

Citește și Cum poţi să faci economii pe timp de criză

De multe ori, îi întrebăm pe copii, la cursurile noastre, dacă ei cred că banii ne aduc fericirea. Răspunsul lor, în proporție covârșitoare, este că banii nu ne aduc fericirea, ci alte lucruri sunt importante. Suntem de acord cu ei, dar, în același timp, credem că e de datoria noastră să îi învățăm pe copii că banii ne pot face foarte nefericiți, dacă nu știm să ne facem un plan eficient de cheltuire și economisire. Prin urmare, este important ca părinții să înțeleagă importanța educației financiare în pregătirea unui copil.

Românii au avut mereu o relație specială cu banii, de love&hate. E adevărat?

S-au făcut diferite studii la noi în țară din care a reieșit că noi, românii, avem o relație mai degrabă emoțională cu banii. Conform unui studiu realizat de BCR prin Școala de Bani, a reieșit că nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii și suntem în continuare destul de axați pe consum.

Această relație tumultuoasă cu banii vine și din lipsa unei pregătiri financiare, care ne plasează pe ultimul loc în UE la gradul de educare financiară a populației. Din aceste motive, credem că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește educația financiară a românilor, care trebuie să treacă dincolo de economisire, până la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viață realiste și asumarea unui comportament financiar calculat și corect.

Prin indepedența financiară se poate construi o viață mai bună. Iar independența financiară se învață la Școala de Bani.

Florentina Mușat

Foto: BCR, shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje