Descoperire interesantă! Cafeaua pregătită în stil italian reduce riscul cancerului de prostată

Descoperire interesantă! Cafeaua pregătită în stil italian reduce riscul cancerului de prostată

Italinii se numără printre popoarele care au una dintre cele mai sănătoase alimentații din lume, conform mai multor studii de specialitate. Astfel, puțini cunosc faptul că una dintre cele mai populare băuturi, și anume cafeaua, dar care să fie preparată în stil italian, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Astfel, trei sau mai multe cești de cafea băute pe zi scad semnificativ riscul de cancer de prostată, conform unui studiu realizat de Departamentul de Epidemiologie și Prevenție- Neuromed în colaborare cu Institutul Național de Sănătate din Italia. Mai mult, experimentele realizate în laborator au demonstrat și o acțiune antitumorală a a cafelei.

Astfel, în jur de 7.000 de bărbați din regiunea Molise au participat la studiul epidemiologic Moli – sani și au fost observați, în medie, timp de 4 ani.

„Prin analiza consumului de cafea și compararea acestuia cu numărul cazurilor de cancer de prostată apărute de-a lungul timpului, am văzut o reducere netă a riscului, de 53%, la cei care au băut mai mult de trei cești de cafea pe zi', au explicat cercetătorii, potrivit worldpharmanews.com.

Mai târziu, experții au căutat o confirmare, așa că au testat în laborator acțiunea extractului de cafea (atât cea cofeinizată, cât și decofeinizată) asupra celulelor cancerului de prostată. Astfel, numai testele cu cafea normală au redus semnificativ proliferarea celulelor canceroase, dar și abilitatea acestora de evolua în metastaza. Cu toate acestea, este important de menționat că acest efect a dispărut în cazul cafelei decofeinizate.

„Observațiile asupra celulelor canceroase ne permit să spunem că efectul benefic observat printre cei 7.000 de participanți la test este, cel mai probabil, datorat cafeinei și nu celorlalte substanțe care se găsesc în cafea. Studiul a fost efectuat asupra unei populații din centrul Italiei, unde se prepară o cafea caracteristică acestei țări: presiune ridicată, apă foarte fierbinte și fără filtrare. Această metodă, diferită de cele regăsite în alte zone ale lumii, poate duce la o concentrație ridicată a substanțelor bioactive. Cafeaua este o parte importantă a stilului de viață italian care nu presupune numai alimente, ci și modul specific în care sunt acestea preparate', au mai subliniat specialiștii.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cum să bei cafeaua dacă vrei să facă minuni pentru creier? Iată cum este posibil

Motivul pentru care ar trebui să adaugi sare în cafea și nu zahăr

Cel mai nou trend în materie de cafea. Tu ai încercat asta?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate