Medicii italieni au găsit o posibilitate de tratare a coronavirusului: un pacient în vârstă de 79 de ani s-a vindecat după ce a folosit Remdesivir, un medicament experimental împotriva Ebola, potrivit Daily Mail.
Șansele de tratare a coronavirusului par să crească după ce un bărbat din Liguria, în vârstă de aproape 80 de ani s-a vindecat după ce a folosit un medicament experimental pentru Ebola. Medicii i-au administrat acestuia Remdesivir, un tratament pe care cercetătorii din întreaga lume l-au testat în încercările disperate de a găsi un remediu. Autoritățile din Liguria – regiunea de pe coastă, în sudul Milanului, unde locuia pacientul – au anunțat că bărbatul s-a vindecat și că poate merge acasă după ce a stat 12 zile în spital. De asemenea medicamentul s-a dovedit benefic și în cazul unor pacienți americani care fuseseră testați pozitiv pentru coronavirus după ce s-au aflat pe vasul de croazieră „Diamond Princess'. Richard Childs, chirurg la Institutului Național de Sănătate din SUA afirmă că toți pacienții care fuseseră pe nava de croazieră Diamond Princess și care au fost diagnosticați cu coronavirus s-au vindecat și că medicamentul pare să fi avut efecte pozitive. „Probabil că mulți dintre ei urmau să moară într-un timp scurt, însă două săptămâni mai târziu niciunul un a decedat și mai mult de jumătate dintre ei s-au vindecat. E pur și simplu uimitor'.
Această descoperire vine după ce oamenii de știință au eșuat în încercarea de tratament cu un alt medicament care părea promițător – folosit în tratarea pacienților cu HIV – o combinație lopinavir–ritonavir, ce poartă numele oficial de Kaletra și Aluvia. Remdesivir este un medicament antiviral care funcționează atacând o enzimă numită ARN polimerază, fapt ce împiedică reproducerea virusului. Medicamentul a fost descoperit acum 10 ani ca tratament potențial împotriva Ebolei și, cu toate că nu a fost folosit pe scară largă până acum, poate deveni un antiviral general, întrucât are capacitatea de a distruge diverși viruși, conform studiilor de laborator. În prezent, medicamentul este încercat împotriva coronavirus în China și la Universitatea din Nebraska, după cum anunță CNN. Cercetătorii care au participat la studiul condus de Institutul Wuhan de Virologie, afirmă în prestigioasa revista de știință Nature: „Descoperirile făcute demonstrează că remdesivirul este foarte eficiente în controlarea infecției cu Covid-2019 in vitro'.
Pe plan global, OMS lansează Proiectul Solidarity un experiment clinic internațional ce va încerca să găsească un antidot pentru coronavirus. În cadrul său se testează remdesivir, combinația împotriva HIV: lopinavir și ritonavir și chloroquina, un medicament anti-malarie. Acestea au fost deja aprobate pentru uz uman, astfel că ar fi mult mai ușor să fie aprobate și produse ca medicament pentru coronavirus decât unul nou. La proiectul experimental global au aderat deja: Argentina, Bahrain. Canada, Iran, Norvegia, Africa de Sud, Elveția și Tailanda iar terapiile vor fi testate pe grupuri paralele de pacienți cu cornavirus și de pacienți care primesc îngrijiri medicale normale pentru ca cele două grupuri să poată fi ulterior comparate. „Mai multe experimente la scară mică ce folosesc diverse metodología s-ar putea să nu ne ofere dovezile de care avem nevoie pentru a decide ce tratament ne va ajuta să salvăm sute de mii de vieți', spun oficialii OMS.
Sursa: Daily Mail
Foto: 123rf
Citeste și:
Exact ca-n filme: animalele au luat cu asalt orașele aflate în carantină